2023-as aragóniai regionális választás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Regionális választás Aragóniában

2023. május 28.

Összesen 67 mandátum

34 szükséges a többséghez

2019 következő
-
Párt vezetője Javier Lambán Jorge Azcón Carlos Ortas
Párt PSOE PP Cs
Előző választás - - -
Választás után - - -
Változás - - -
Szavazatok - - -
% - - -
Változás (%) - - -
Párt vezetője Maru Díaz José Luis Soro Alejandro Nolasco
Párt Podemos-AV CHA VOX
Előző választás - - -
Választás után - - -
Változás - - -
Szavazatok - - -
% - - -
Változás (%) - - -
Elnök a választás előtt:

Javier Lambán

Elnök a választás után:

A 2023-as murciai regionális választást 2023. május 28-án tartották meg, amelynek keretében megválasztották a spanyolországi Aragónia autonóm közösség regionális parlamentjét. A választáson 67 mandátumot osztottak ki. A választás napján Spanyolország 11 másik autonóm közösségében is regionális választásokat tartottak, emellett helyhatósági, önkormányzati választásokat országszerte.

Választási rendszer[szerkesztés]

Aragónia parlamentje a Aragónia Regionális Gyűlése, az autonóm közösség egykamarás törvényhozói szerve. Az 1978-ban életbe léptetett Spanyol Alkotmány, az Aragónia Státuszegyezmény révén olyan jogokkal ruházza fel a a régiót, mint a helyi törvényhozás, regionális elnök megválasztása, valamint a bizalmatlansági indítvány megszavazása.

Általános választójog érvényesül, azon spanyol állampolgárok szavazhatnak akiknek Aragónia régióban van bejelentett lakcíme és betöltötték 18. életévüket. A külföldön élőn aragóniai lakcímmel rendelkező állampolgároknak előre kell regisztrálni a levélszavazásra. A 67 mandátumot D'Hondt-módszernek megfelelően zárt listás, arányos képviseleti rendszerben választják meg. A választókerületek Huesca, Teruel és Zaragoza tartományok méreteivel egyeznek meg. Mindegyik választókerületnek minimum 13 mandátumot kell biztosítani, a többi 28 mandátumot a három választókerület népességarányosan kapja meg, figyelembe véve azt, hogy a legnépesebb és legkevesebb lakóval rendelkező kerület között ne legyen 2,75-szer nagyobb különbség a lakosság számában.[1]

Háttér[szerkesztés]

A régió elnöke 2015 Javier Lambán, a Spanyol Szocialista Munkáspárt politikusa. A régióban 2019 óta a Spanyol Szocialista Munkáspárt, Podemos, Aragónista Unió és az Aragón Párt alkotta baloldali, regionalista, centrista koalíció van kormányon. 2021. novemberében felmerültek pletykák, hogy a régióban is Andalúziához és Kasztília és León régiókhoz hasonlóan előrehozott választásokat fognak tartani. Ennek hátterében az állt, hogy Lambán a régió prosperáló gazdasági helyzetében, kihasználva a Néppárt gondokkal küzdő regionális szervezetét szavazatokat tudjon szerezni. A terv végül nem sikerült, így maradt az eredetileg megjelölt 2023. május választási dátumnak.

Szlogenek[szerkesztés]

Párt/Koalíció Eredeti szlogen Magyar fordítás Ref.
PSOE « El gobierno de la Gente.- » "A Nép kormánya!" [2]
PP « Aragón Por encima de todo. » " Aragónia mindenek felett!" [3]
Cs « Liberales!» "Liberálisok!" [4]
Vox « Cuida tu pueblo»
« Cuida lo tuyo»
"Védd a néped!"
« Védd ami a tiéd!»
[5]
Podemos–IU « Si se puede. En Aragón podemos » "Igen, lehetséges. Aragóniában képesek vagyunk rá!" [6]
PAR « 40 anos haciendo Aragón » "40 éve Aragóniáért!" [7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1987. évi 2. Law Ley 2/1987, de 16 de febrero, Electoral de la Comunidad Autónoma de Aragón  Boletín Oficial del Estado (Spanyol nyelven)
  2. Lambán: "Es el banderazo de salida de la carrera electoral, a la que aspiramos a llegar los primeros"”, El Español , 2021. április 12. (Hozzáférés: 2023. március 27.) (spanyol nyelvű) 
  3. El 'popular' Azcón ofrece su voto a Lambán si el PSOE es la lista más votada en Aragón el 28-M”, La Vanguardia , 2021. április 7. (Hozzáférés: 2023. március 27.) (spanyol nyelvű) 
  4. Carlos Ortas: "Mi intención es coser el partido"”, El Español , 2021. április 17. (Hozzáférés: 2023. március 27.) (spanyol nyelvű) 
  5. Vox da el pistoletazo de salida a su precampaña electoral con el lema «Cuida lo tuyo»”, 2023. március 27. (Hozzáférés: 2023. március 27.) (spanyol nyelvű) 
  6. Maru Díaz encabezará la candidatura autonómica de Podemos para la elecciones de mayo de 2023”, eldiario.es , 2021. április 10. (Hozzáférés: 2023. március 27.) (spanyol nyelvű) 
  7. El PAR prepara las primarias para las elecciones de 2023, aunque Aliaga no se pronuncia sobre si se presentará”, eldiario.es , 2021. április 10. (Hozzáférés: 2023. március 27.) (spanyol nyelvű)