Ugrás a tartalomhoz

İdris Güllüce

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
İdris Güllüce
Törökország
környezetvédelmi és várostervezési miniszter
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2013. december 26.
ElődErdoğan Bayraktar

Született1950. február 11. (74 éves)
Törökország Hasankale, Törökország
PártIgazság és Fejlődés Pártja

Foglalkozáspolitikus, építészmérnök
Iskolái
VallásIszlám
A Wikimédia Commons tartalmaz İdris Güllüce témájú médiaállományokat.

İdris Güllüce török politikus, miniszter (Hasankale, 1950. február 11. –). Recep Tayyip Erdoğan kormányában környezetvédelmi és várostervezési miniszter 2013. december 26. óta,[1] valamint Isztambul tartomány parlamenti képviselője (AKP).

Életrajz[szerkesztés]

A Yıldız Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán szerzett diplomát, majd a gebzei Technológiai Intézetben szerzett mesterfokozatot szervezeti menedzsment szakon, ezt követően Líbiában dolgozott.

A politikai karrierjét helyi szinten kezdte, az isztambuli Tuzla körzet polgármestereként. Később tagja volt az üsküdari városi tanácsnak, valamint az isztambuli városi tanács alelnökeként kiadott egy könyvet A regionális kormányzatok problémái és azok megoldásai címmel.

2007-ben az általános választásokon tagja lett a török parlamentnek, majd 2011-ben újraválasztották. 20092013 között a parlament Közmunkaügyi, Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának volt az elnöke.[2]

A 2013-as korrupciós botrány[szerkesztés]

A botrány kitörését követően nevezték ki miniszternek.

Magánélete[szerkesztés]

Nős, öt gyermeke van, és középszinten kommnikál angolul, arabul.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az új török kormánytagok névsora (török nyelven). (Hozzáférés: 2014. július 14.)
  2. İdris GÜLLÜCE hivatalos honlapja (török nyelven). [2013. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) İdris Güllüce című török Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) İdris Güllüce című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.