Ugrás a tartalomhoz

Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 47° 33′ 40″, k. h. 19° 06′ 00″

Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda
Az újpesti uszoda bejárata (2004)
Az újpesti uszoda bejárata (2004)
Település
CímÁrpád út 114–120.
Építési adatok
Építés éve1974
Megnyitás1974. november 7.
Bezárás2017
TervezőBene László és Szentmártoni Ferenc
Hasznosítása
Felhasználási terület
A Wikimédia Commons tartalmaz Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda Budapest IV. kerületében, az Árpád út 114–120. alatt volt található. Az uszodát 1974. november 7-én nyitották meg, és 2007-ig működött.[1]

Története[szerkesztés]

A gyógyfürdő elődjét a 19-20. század fordulóját követően nyitották meg Erzsébet gőz- és kádfürdő néven. A II. világháború után az új városrész kialakításával és a leromlott állapotú fürdő helyett 1974-ben épült fel Bene László és Szentmártoni Ferenc építész-társtervező munkája nyomán az Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda. A nyitására egy jeles alkalmat, november 7-ét jelölte ki a vezetőség. Budapest gyógyvízkészletét kihasználva a vizet a fürdő a Széchenyi gyógyfürdőből kapta távvezetéken. A vezetők igyekeztek minden berendezést megtartani, ami a gyógyfürdőhöz kötődik, így maradt fent az a lábápoló szalon, melyet a nyitás óta, és a zárásig igénybe lehetett venni. Az emeleti előcsarnok két oldalán Barcsay Jenő egy-egy muranói üvegmozaik alkotását helyezték el.[2] A fürdőben továbbá található volt gőz- és termálfürdő, valamint uszoda, és kádfürdők sora. A létesítmény tetején napozót is kialakítottak, valamint pancsoló medence várta a kicsiket.[3]

Bezárásának okai[szerkesztés]

Az évtizedek során a gyógyvizet szállító távvezeték elöregedett, melynek karbantartása, valamint az épület fenntartása is jelentős költségekkel járt, felújításra pedig nem volt pénz, illetve az épület statikai állapota is jelentősen romlott, ezért a város vezetése 2007-ben bezárta a fürdőt.

Bontás[szerkesztés]

Az uszoda bontása 2017. december közepén kezdődött meg.[4] Az uszoda falán lévő, Barcsay Jenő keze által készített mozaikokat, már augusztus végén leemelték és elszállították, amit majd egészben fognak összerakni a Csillaghegyi Fürdőben.

Az új uszoda[szerkesztés]

Mivel a Gyógyfürdő újjáélesztésére nem volt lehetőség, az Önkormányzati testület úgy határozott, hogy Újpestnek egy új városi uszodát építenek, melynek az alapkövét 2012. szeptember 19-én tették le. A rendezvényen részt vett Újpest polgármestere Wintermantel Zsolt, ahol beszédében ki is emelte, hogy a főváros tulajdonában lévő létesítmény évek óta zárva van, és műszaki állapota miatt nem lehet újranyitni. A beruházás 932 millió forintot tett ki, a teljes összeget az önkormányzat finanszírozta.[5] Az új létesítmény a Halassy Olivér Sportközpont – Városi Uszoda nevet kapta a 2013-as megnyitáskor.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]