Yugo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Yugo
Yugo
Yugo
Gyártási adatok
GyártóZastava
Gyártás helyeKragujevac, Szerbia
Gyártás éve1980-2008
Kategória
  • kiskategóriás autó
  • A-segment
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz3485 mm
Szélesség1548 mm
Magasság1390 mm
Tömeg725 kg - 920 kg
Tengelytáv2150 mm
ÜzemanyagBenzin
Üzemanyagtartály32 liter
Teljesítmény
Motor0.9 liter I4

1.1 liter I4

1.3 liter I4
Váltó4 sebességes manuális

5 sebességes manuális

3 sebességes automata
Teljesítmény33kW/45 lóerő

41kW/55 lóerő 44kW/60 lóerő

48kW/65 lóerő
HajtóműOtto-motor
ElőzőZastava Yugo
A Wikimédia Commons tartalmaz Yugo témájú médiaállományokat.

Áttekintés[szerkesztés]

A Zastava 1980 november 28-tól kezdte el gyártani a Yugót, melyet a cég kragujeveci telephelyén szereltek össze, de alkatrészei több jugoszláv tagállamból származtak. A Yugo egy háromajtós hatchback, ami öt ember szállítására is alkalmas volt. A modellt a Fiat 127-es licence alapján alkották meg. Elsősorban a keleti blokkban értékesítették, de eljutott az Egyesült Királyságba és az Amerikai Egyesült Államokba is.

Kezdeti évek[szerkesztés]

A Zastava 102-t Európában kezdték el értékesíteni 1980-tól. 1981-ben az exportálás miatt átnevezték a modellt Zastava Yugóra. Az autó ez idő alatt négyfokozatú manuális váltóval és 45 lóerős, 903 köbcentis motorral volt elérhető.

Tengerentúli export[szerkesztés]

Az 1985-ben kezdődő Amerikai Egyesült Államokba történő export sok változást hozott magával mind a márka, mind a modell életében. Ebben az évben a Zastava lecserélte a vállalat nevét Yugóra, a Zastava Yugo pedig megkapta a Yugo Koral nevet. A modell az export miatt új motorpalettát és ötsebességes váltót is kapott. A motorkínálat az eredeti 903 köbcentis motor mellett kiegészült egy 1116 köbcentis blokkal is, amely 55 és 60 lóerővel is elérhető volt. Később a 60 lóerős verziót leváltotta az 1301 köbcentis 65 lóerős verzió, ez a motor már háromsebességes automata váltóval is rendelhető volt az USA-ban. Ezen felül megjelent a hátsó hangszóró előkészítése (az USA-ban elérhető volt hátsó hangszóróval is). Az amerikai piacon már négy biztonsági övvel árulták az autókat, szemben az európai két biztonsági övvel.

Háborús időszak[szerkesztés]

1992-ben a Yugo Egyesült Államok felé irányuló exportja leállt. Ennek oka a kereskedelmi szankciók, melyet az ENSZ Jugoszláviával, de leginkább Szerbiával szemben hozott a jugoszláv háború miatt. A háború alatt a termelés akadozott és erősen visszaesett alkatrészhiány miatt, mivel a különböző alkatrészek Jugoszlávia más-más területéről származtak. Ebben az időszakban előfordult, hogy a kárpit színe nem passzolt más kiegészítőkhöz, vagy a műszerfalon km/óra helyett mérföld/óra volt a kiosztás. Európában ez az egyetlen időszak, amikor az automata váltó elérhetővé vált ebben a modellben.

A jugoszláv háborút követően a vállalat Szerbiához került. 1995-ben feloldották a szankciókat, azonban a tengerentúlra nem indult újra export. Ezt követően nevezték vissza a gyárat Zastavára, így a modell neve Zastava Yugo lett ismét.

A Zastava cég gépjárműgyártás mellett fegyvereket is gyártott, így 1996 és 1999 között a NATO katonai célpontja volt a gyár a Koszovói háború miatt. Ez idő alatt a termelés leállt.

2000-es évek[szerkesztés]

A modellt a 2000-es évek elején ismét átnevezték, új neve Zastava Koral lett. Ennek az időszaknak egyik népszerű fejlesztése az autógáz meghajtásra történő átalakítás, amely nagy szerbiai népszerűségre tett szert. Mivel a legtöbb Yugo nem rendelkezik üzemanyag-befecskendezéssel, LPG-re való átalakításuk olcsó és egyszerű, valamint nagyon gyorsan megtérül. Az ilyen átalakítások egyik hátránya, hogy az amúgy is kicsi csomagtartó szinte használhatatlanná válik, mivel egy LPG-tartály jelentős helyet foglal. Viszont az átalakított autók megbízhatóbbak, mivel elkerülik a könnyen meghibásodó benzinszivattyút. 2002-ben piacra dobták a Koral faceliftjét Zastava Koral IN néven. Ebben a fejlesztésbe az autó új első burkolatot kapott, új lökhárítókkal, hátsó légterelővel, újratervezett műszerfallal és ülésekkel lett felszerelve. Ezt a verziót a Zastava gépjármű gyártásának végéig – azaz 2008-ig – gyártották. Az utolsó Yugo a 794 428. volt a gyártósoron.

Alkatrészek[szerkesztés]

Más megnevezések[szerkesztés]

USA modell felszereltségi szintjei[szerkesztés]

  • Yugo GV
  • Yugo GV Plus Automatic
  • Yugo GV Sport
  • Yugo GVC
  • Yugo GVL
  • Yugo GVS
  • Yugo GVX

Olaszországi megnevezés:[szerkesztés]

  • Innocenti Koral
  • Innocenti Koral Cabrio

Motorok[szerkesztés]

0.9 1.1 1.1 1.3
cm3 903 1116 1116 1301
Lóerő 45 55 60 65
kW 33 41 44 48
Sebességváltó 4/5 fokozatú manuális 4/5 fokozatú manuális 4/5 fokozatú manuális 5 fokozatú manuális / 3 fokozatú automata
Opcionális Elektromos üzemanyag-befecskendezéssel is elérhető Elektromos üzemanyag-befecskendezéssel is elérhető

Források[szerkesztés]