Szerkesztő:Mbela61

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mészáros Béla András[szerkesztés]

Született[szerkesztés]

Született Nyírbátor 1961.12.10. Apja Mészáros János, anyja Bacsó Erzsébet.Testvérei: Erzsébet, János. (2 hetes korában elhunyt)

Nyírbélteken nevelkedett, itt járt általános iskolába. Keresztnevét mindenki Andrásként ismerte Nyírbélteken. Bélát hivatalos neveként csak a középiskolában kezdte használni.

Iskolái[szerkesztés]

Hivatalos formában történő zenetanulás ötödik osztályos korában kezdődött, amikor is zongorázni tanult Nagy Emilné tanárnőtől, aki a nyírbátori zeneoktatói munkaközösség tanáraként járt ki a faluba tanítani. Saját hangszer híján gyakorolni a helyi művelődési ház színpadán, vagy az iskolában található pianínón tudott. tehetséges zongoristaként felvételizett a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába (Konzervatóriumba), ahol kiderült számára zeneelméleti ismereteinek hiányossága. Nagy szorgalommal készült a következő megmérettetésre, és sikeres felvételi eljárás után 1976-ban meg is kezdte középiskolai tanulmányait a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumtanulójaként.

Nem hivatalos zenei pályafutása ettől korábbra tehető. A zene, illetve a hangszerek iránti rajongása korán kiderült. Ajándékba kapott gyerekeknek megvásárolt hangszereken hamar megtanult játszani és a szájharmonika, a harmonika, a citera a kezei között dallamok megszólaltatására alkalmas eszközzé vált. Nagymamája, szülei kedvenc nótáit már kisiskolás korában felismerhetően eljátszotta.

Ötödikes korában szerveződött a faluban a népdalkör és a citerazenekar, amelyben a felnőttek közt ő is helyet kapott. Rózsa Béla − Nyírbéltek akkori jegyzője − volt a citerazenekar vezetője, akinek irányításával a zenekar hamarosan bekerült a népzenei élet forgatagába. Fellépésekre, versenyekre jártak, sőt Nyírbéltek adott elsőként helyet a Megyei Népzenei Versenyeknek. Ezeken a versenyeken gyakran szerepelt eredményesen szólistaként.