Vlagyimir Valentyinovics Varankin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vlagyimir Valentyinovics Varankin
Született1902. november 12.
Nyizsnyij Novgorod[1]
Elhunyt1938. október 3. (35 évesen)
Moszkva
ÁlneveVol-Volanto
Állampolgárságaszovjet
Nemzetiségeorosz
SzüleiValentin Jegorovitch Varankin
Foglalkozása
Halál okalőtt seb
A Wikimédia Commons tartalmaz Vlagyimir Valentyinovics Varankin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vlagyimir Valentyinovics Varankin /orosz: Владимир Валентинович Варанкин, eszperantó: Vladimir Valentinoviĉ Varankin / (Nyizsnyij Novgorod, 1902. november 12.Moszkva, 1938. október 3.) orosz eszperantista író, a Nyugat-európai történelem professzora, a Moszkvai Idegennyelvi Pedagógiai Intézet igazgatója.[2]

Életútja[szerkesztés]

Varankin Nyizsnyij Novgorodban született, kispolgári családban. Apja, Valentyin Jegorovics Varankin (meghalt 1921-ben) egy takarékpénztárat vezetett, amíg be nem hívták a Vörös Hadseregbe. Varankin édesanyja, Nyina Alekszejevna (meghalt 1953-ban) könyvtáros volt. Vlagyimirnek két testvére volt: Jurij (született 1906-ban, meghalt 1988-ban) és Vjacseszlav (született 1916). A gimnáziumi tanulmányainak utolsó évében (1919) néhány barátjával elkezdett eszperantót tanulni, akikkel hamarosan megalapította a Fiatal Eszperantisták Városi Körét, amely később megyei központ lett. Időközben a Moszkvai Állami Egyetem Társadalomtudományi Karán és a Külügyi Intézetében végzett, az Idegennyelvi Műszaki Intézet igazgatója lett, ahol történelmet is tanított. Kevesebb, mint egy év alatt az eszperantó egyesületnek sikerült hat eszperantó tanfolyamot szerveznie a városban, sőt néhol (helyi eszperantista tanárok segítségével) még a nemzetközi nyelv iskolai oktatását is. 1938. február 7-ről 8-ra virradó éjszaka Varankint letartóztatták. Koholt vádak alapján ítélték el, kémkedéssel és szabotázzsal, szovjetellenes propagandával ill. Sztálin meggyilkolására irányuló összeesküvéssel vádolták. A Szovjetunió Legfelsőbb Bírósága 1938. október 3.-án teljes vagyonelkobzással és golyó általi halálra büntette, agyonlőtték. Az ítéletet ugyanazon nap éjjelén hajtották végre Moszkvában, fellebbezési jog és amnesztia nélkül.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nia diligenta kolegaro
  2. Ivan Gennagyjevics Sirjajev – Kökény Lajos – Bleier Vilmos – Kalocsay Kálmán: Eszperantó Enciklopédia: Varankin Vladimir. www.eventoj.hu (eszperantóul) (1933) (Hozzáférés: 2022/04/24/) „ruso, docento de la okcidenteŭropa historio, dir. de Moskva Ped. Instituto por fremd­aj lingvoj. Nask. 12 nov. 1902 en N. Novgorod (nun Gorkij). E-isto de 1919. Prez. de la lab. ES en N. N. 1920-21, membro de CK SEU de 1921. Partoprenis la 19-an UK. Ano de Lingva Komisiono de SEU, L. K. de 1929. Ĉefred. de la „Rusa E-isto“, 1920-21. Aŭtoro de „Teorio de E“, 1929. Kunaŭtoro de lernolibro, 1930. Verkis originalan romanon „Metro­politeno“, 1933 200 p”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vladimir Varankin című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]