Leslie Nielsen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leslie Nielsen
SzületettLeslie William Nielsen
1926. február 11.[1][2][3][4][5]
Regina
Elhunyt2010. november 28. (84 évesen)[6][1][3][4][5]
Fort Lauderdale[7]
Állampolgársága
Nemzetiségekanadai
Házastársa
  • Monica Boyar (1950–1956)
  • Alisande Ullman (1958–1973)
  • Brooks Oliver (1981–1983)
  • Barbaree Earl (2001–2010)
Gyermekeikét gyermek
Foglalkozása
Iskolái
  • Neighborhood Playhouse Színházi Iskola
  • Victoria School of Performing and Visual Arts
Kitüntetései
Halál okatüdőgyulladás
Színészi pályafutása
Aktív évek1950–2010
Műfajok
Tevékenységszínész, humorista

Leslie Nielsen aláírása
Leslie Nielsen aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Leslie Nielsen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Leslie William Nielsen (Regina, Saskatchewan, 1926. február 11.Fort Lauderdale, Florida, 2010. november 28.[9]) Emmy-díjra jelölt kanadai-amerikai színész, humorista.

A Csupasz pisztoly-trilógia Frank Drebin hadnagyaként vált ismertté, de ő játszotta Dr. Rumnyakot az Airplane! című filmben, Harris elnököt pedig a Horrorra akadva sorozat 3. és 4. részében. Noha a színész pályája során rengeteg műfajban megmutatta magát – mind filmekben, mind televíziós műsorokban –, a legismertebb alakításai vígjátékokhoz köthetők, elsősorban a Csupasz pisztoly sorozathoz.

Vígjátékaiban megformált karakterei látszólag esetlennek, szórakozottnak tűnnek, és mindehhez társulnak a filmjeit jellemző abszurd helyzetek (amelyek főleg a háttérben zajlanak).

Kezdő színészként játszotta komolyabb szerepeit. Főszerepet játszott az 1956-os Tiltott Bolygó című science fictionben, mellékszerepet pedig A Poszeidon katasztrófa című filmben, mint hajóskapitány. Ezután jó néhány évvel később fordult csak a vígjátékok felé. Az 1980-as Airplane!-ben „pléhpofájú” doktorként nyújtott alakítása nagyot lendített karrierjén. Egy neves filmkritikus Roger Ebert mondta róla: „A svindlik Olivier-je”.

Jellemző magyar szinkronhangjai Sinkovits Imre, Sinkó László és Sztankay István.

Fiatalkora[szerkesztés]

A kanadai Reginában született Maybelle és Ingvard Nielsen fiaként, édesanyja walesi, míg édesapja dán származású, s még az óhazában született. A Csupasz pisztoly filmben walesi származására utalva említi Frank Drebinként Vincent Ludwignak (Ricardo Montalbán), hogy apja walesi. Két bátyja közül Erik Nielsen az 1980-as években Kanada miniszterelnök-helyettese volt, nagybátyja, Jean Hersholt pedig szintén híres színész volt a 20. század első felében. Leslie és családja sokáig Fort Normanban élt, ahova az édesapját kinevezték a Kanadai Királyi Lovascsendőrség élére. Miután Edmontonban elvégezte a Victoria Composite Egyetemet, belépett a Kanadai Légierőbe, ahol egy évig szolgált a második világháború alatt (noha harcba nem küldték). Amikor leszerelt, munkát talált, lemezlovasként dolgozott a calgaryi rádiónál, majd úgy döntött, jelentkezik a Lorne Greene Rádió Művészeti Akadémiára, Torontóba. Húszas éveiben New Yorkban élt, ösztöndíjat kapott a Neighborhood Playhouse-ba. Zenét és színészetet tanult, és fellépett nyári szabadtéri színházakban. Első televíziós szereplése 1948-ban, a Studio One egyik epizódjában volt.

Karrierje[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Leslie Nielsen és Anne Francis a Tiltott Bolygó egyik jelenetében

Karrierje drámai szerepekkel indult, számos szerepben próbálta ki magát: mint orvos, ügyvéd vagy épp rendőr. Egyedül az 1950-es évben 50 különféle alakításban tűnt fel. Nielsen az akkori fizetéséről ezt mondta: „Nagyon kevés aranyat termett ez az időszak, 75-100 dollárt kaptunk műsoronként.” Különleges hangja miatt számos dokumentumfilm és reklám narrátora lett. Maréknyi kivételtől eltekintve, dramatikus korszaka meglehetősen csendesen telt.

Nem sokkal később, 1954-ben Hollywoodba költözött, szerződést kötött a Paramounttal, és jelentkezett a Tiltott Bolygó című film (1956) szerepválogatásra, John J. Adams parancsnok szerepére. A science-fiction jó kritikákat kapott, és nagy nézettséget hozott. A Shakespeare A vihar komédiája ihlette film további főszereplői Anne Francis és Walter Pidgeon. Debbie Reynolds szerelmét alakította a Tammy-filmek első részében, a Tammy and the Bachelorban (Tammy és az agglegény, 1952), Harrison kapitányt A Poszeidon katasztrófában (1972), valamint feltűnt a M*A*S*H televíziós sorozat Ringbanger című epizódjában. Még egy Gyilkos Sorok-epizódban is szerepelt.

Saját állítása szerint több mint 1500 televíziós műsorban szerepelt. Fiatal színészként fellépett az Alfred Hitchcock bemutatja…, és a két western témájú, The Virginian (Virginiai férfi) és a Wild Wild West című sorozatokban. Első televíziós főszerepében az amerikai függetlenségi háború hősét, Francis Mariont alakította a Walt Disney által rendezett The Swamp Fox (A mocsári róka) televíziós sorozatban. Érdekesség, hogy a főcímdalt is maga Leslie Nielsen énekelte. 1961-ben szerepelt a Los Angelesben játszódó rendőr dráma sorozatban, a The New Breedben (Az Új Nemzedék). 1968-ban a főszereplőt, egy pilótát alakított a népszerű rendőrsorozatban, a Hawaii Five-O-ban. Rendőrként tűnt fel, szintén főszerepben, a The Bold Ones: The Protectorsban (1969). Az 1977-es Project: Kill című, William Gilder rendezte akciófilmben is, Jonathan Trevor megformálásában.

Az Airplane! és a Csupasz pisztoly[szerkesztés]

Nielsen áttörését a vígjátékok felé nagyban elősegítette az 1980-as Airplane!, a Zero Hour! című film paródiája. Egy orvost alakít, aki a repülő személyzetét sújtó ételmérgezés ellen veszi fel a harcot. A pléhpofájú előadásmódja áll szemben az őt körülövező abszurd helyzettel. Az Amerikai Filmakadémia szerint a film egyike minden idők 10 legjobb vígjátékának. A kritikusok dicsérték a filmet, amit a közönség is igazolt. Amikor a film rendezői, Jim Abrahams, David Zucker és Jerry Zucker őt választották ki a szerepre, megfelelőnek tartották, hogy eljátsszon egy úgymond „hal a vízben”-t. Igazi egyéniségeket akartak a vígjátékba csempészni.

A rendezők új vígjátékukon felbuzdulva elhatározták, hogy átviszik a „bohózat sok ütleggel” stílust a televízióba is. Nielsent kérték fel a Nagyon különleges Ügyosztály filmsorozat főszerepére. A sorozatban tűnt fel először, Frank Drebin alakjában. A sztereotipikus rendőr karakterét a későbbi detektívsorozatok is átvették.

A sorozat nyitójelenetének ötletéül az 1950-es évek koprodukciós showja, a M Squad szolgált, amelyben egy rendőrautó nézőpontjából láthatjuk, amint az a sötét városi utcán halad, a háttérben dzsessz-zene hallatszik. A hangalámondás és a filmbe épített epilógus tisztelgés volt a Quinn Martin-féle klasszikus rendőrdrámák felé, beleértve a The Fugitive, a Barnaby Jones, a The F.B.I., és a Cannon című sorozatokat. Ahogy az Airplane!-ben dr. Rumack, Drebin egy komoly karakternek látszik, ám a következő pillanatban már hasra esik, vagy bármi módon nevetségessé teszi magát. A sorozatot ugyan a kritikusok nem jutalmazták díjjal, Nielsent Emmy-díjra jelölték a Legjobb főszereplő kategóriában, vígjátéksorozatban nyújtott alakításáért. Az Airplane! kivételével sokáig nem mutatkozott a humor oldalán, csak kisebb szerepei voltak, például két horrorfilmben, a Prom Nightban és A rémmesék könyvében (Creepshow). Különlegességnek számít, hogy Nielsen cameoszerepben is feltűnt mint Allen Green, akit a Barbra Streisand megformálta Claudia Draper gyilkol meg Martin Ritt Call girl ötszázért című drámájában.

Hat évvel a Nagyon különleges ügyosztály befejezése után a rendező úgy döntött, készít egy egész estés filmet a történetből. A film címe Csupasz Pisztoly – A nagyon különleges ügyosztály aktáiból (The Naked Gun: From the Files of Police Squad!) címet viselte, és Nielsen újra feltűnt Frank Drebin hadnagy szerepében. A történet szerint merényletet készülnek elkövetni II. Erzsébet brit királynő ellen, egy hipnotizált baseballjátékos segítségével. Drebin, ahogy a doktor az Airplane!-ben, nincs tudatában, hogy ő az abszurd helyzetek fő okozója. A filmet mind a kritikusok, mind a közönség nagy elismeréssel fogadták, majd két folytatás is követte, a Csupasz Pisztoly 2 és 1/2 – A félelem szaga (1991) és a Csupasz Pisztoly 33 és 1/3 – Az utolsó merénylet (1994).

Későbbi vígjátékok[szerkesztés]

Nielsen kipróbálta magát különböző szerepekben, amelyek sosem érték el Frank Drebin sikerét. Több film is készült a Csupasz pisztoly trilógia stílusában, változó kritikai és közönségsikerrel. Akadtak filmek, melyeket a kritikusok nem kíméltek szegényes teljesítményük miatt.

Mivel a Csupasz pisztoly sorozat egy rendőrdráma-paródia, Nielsen a későbbiekben is filmparódiákra koncentrált. Rossz kritikát kapott a Bújj, bújj, ördög! (Repossessed), a Csupasz pisztoly a (z)űrben (2001: Space Travesty), amelyek az Az ördögűző és a 2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey) filmek paródiái. Ugyancsak éles kritikával illették az elsősorban a fiatalabb korosztálynak szánt Szörfös nindzsák és Mr. Magoo című filmeket.

Hosszú idő után a Horrorra akadva 3. volt az első, a kritika által is pozitívan értékelt szerepe, melyet további két folytatásban való szereplése követett.

Leslie Nielsen 2008 októberében

Utolsó évei[szerkesztés]

Nielsen még nyolcvanas éveiben is aktív színész volt. Darrow című egyszemélyes színházi fellépése volt, de emellett számos tévéreklámban felbukkant mint szereplő vagy éppen narrátor. 2007-ben a Discovery Channel műsorában, a Doktorológia Leslie Nielsen módra című tudományos műsorban vállalt kisebb szerepet. Még halála előtt is dolgozott: utolsó szerepe a Spanish Movie című, a latin-amerikai filmeket kifigurázó vígjátékban volt, a The Waterman Movie című animációs filmhez pedig a hangját kölcsönözte, amikor meghalt.

Alakításai[szerkesztés]

Élete során több mint 220 karaktert formált meg, több mint 100 filmben, és körülbelül 1500-szor szerepelt tévéműsorokban. Az alábbi példák televíziós és filmes karrierjének leghíresebb alakításai.

Dr. Rumack[szerkesztés]

Nielsen 1980-ban az Airplane! c. filmben alakította dr. Rumacket, akinek megformálása mérföldkőnek számított színészi pályafutásában.

Frank Drebin hadnagy[szerkesztés]

Elsőként a Nagyon Különleges Ügyosztály című tévésorozatban bukkant fel a kétbalkezes rendőr hadnagy figurája, aki saját cselekedeteivel kerül viccesebbnél viccesebb szituációkba, amelyekben rendszerint nagy károkat okoz, de végül mégis mindig eléri a célját, és sikerrel jár. Küldetései során állandó bajtársai Ed Hocken rendőrkapitány (aki általában csak szörnyülködő szemtanúja Drebin hadnagy csetlés-botlásainak) és Nordberg (aki viszont jellemzően Frank cselekedeteinek áldozata).

Harris elnök[szerkesztés]

2003-ban játszotta el először a kitalált Harris elnököt, a Horrorra akadva sorozat 3. részében, ami a Horrorra akadva filmek közül az eddigi legnagyobb nézettséget hozta. Bár itt nem főszerepben tűnt fel, mégis a film iránti kiemelt érdeklődést az ő jelenléte okozta, emiatt a rendező felkérte őt a film 4. részében való szereplésre is. A 3. film volt az első, amit a szériából David Zucker rendezett, aki a ZAZ rendezői csoport tagja. Nielsen már korábban is dolgozott együtt velük más filmekben, mint a The Kentucky Fried Movie (amiben cameoszerepben tűnt fel), az Airplane! vagy a Csupasz Pisztoly címűben.

Magánélete[szerkesztés]

Leslie Nielsen sírfelirata

Nielsen négyszer nősült, első három felesége Monica Boyer (1950–1956), Alisande Ulmann (1958–1973), és Brooks Oliver (1981–1983) voltak. 2001-ben vette el negyedik feleségét, Barbaree Earlt,[10][11] akivel már 1983 óta alkottak párt. Két gyermeke született a második házasságából, Maura Nielsen Kaplan és Thea Nielsen Disney.

Leslie Nielsen nagy golfrajongó volt, szabadidejében szívesen űzte a sportot.[12] Egy interjúban mondta ezzel kapcsolatban: „Én nem a rosszkedv ellen golfozom, hanem rosszul golfozom, és jól érzem magam.”[12]

Több interjúban is elmondta, a korából kifolyólag akad néhány egészségi gondja, úgymint a hallásának romlása.[13] Emiatt jelentkezett a Nemzetközi Jobb Hallásért Egyesületbe, amelynek az elnöke lett.

Halála[szerkesztés]

A színészt 2010 novemberében vették fel a floridai Fort Lauderdale kórházba tüdőgyulladással. November 28-án unokaöccse, dr. Doug Nielsen jelentette be a CJOB rádióállomásnak, hogy a színész a keleti parti idő szerint (EST) délután 17:30 körül (magyar idő (CET) szerint: 23.30), álmában, családja és barátai körében elhunyt.[9]

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[14] Rendező
1956 Váltságdíj Ransom! Charlie Telfer Alex Segal
Tiltott bolygó Forbidden Planet John J. parancsnok Fred M. Wilcox
The Vagabond King Thibault Michael Curtiz
Az ellentétes nem The Opposite Sex Steve Hilliard David Miller
1957 Forró nyári éj Hot Summer Night William Joel Partain David Friedkin
Tammy and the Bachelor Peter Brent Joseph Pevney
1958 A juhász The Sheepman Stephen Bedford ezredes / Johnny Bledsoe George Marshall
1964 Night Train to Paris Alan Holliday Robert Douglas
1965 Dark Intruder Brett Kingsford Harvey Hart
Harlow Richard Manley Alex Segal
1966 Buffalo Bill visszatér The Plainsman George Armstrong Custer ezredes David Lowell Rich
Beau Geste De Ruse hadnagy Douglas Heyes
1967 Szelíd pisztoly Gunfight In Abilene Grant Evers William Hale
Botcsinálta űrhajós The Reluctant Astronaut Fred Gifford Edward J. Montagne Jr.
Counterpoint Victor Rice Ralph Nelson
Rosie! Cabot Shaw David Lowell Rich
How to Steal the World Maximilian Harmon generális Sutton Roley
1968 Dayton's Devil Frank Dayton Jack Shea
1969 How to Commit Marriage Phil Fletcher Norman Panama
Személyiségcsere Change of Mind Webb sheriff Somogyvári Rudolf Robert Stevens
1972 A Poszeidon katasztrófa The Poseidon Adventure Harrison kapitány Ujréti László Ronald Neame
Kárpáti Tibor
1976 Project Kill John Trevor William Girdler
Grand Jury John Williams Christopher Cain
1977 Az állatok napja Day of the Animals Paul Jenson Vass Gábor William Girdler
Várkonyi András
Viva Knievel! Stanley Millard Gordon Douglas
Sixth and Main John Doe Christopher Cain
Kentucky Fried mozi The Kentucky Fried Movie férfi a Feel-O-Rama filmből John Landis
The Amsterdam Kill Riley Knight Robert Clouse
1979 Lángoló város City on Fire William Dudley őrnagy Fülöp Zsigmond Alvin Rakoff
1980 Airplane! Airplane! Dr. Rumnyak Sinkovits Imre Jim Abrahams
Jerry Zucker
David Zucker
A szalagavató fantomja Prom Night Mr. Raymond Hammond Melis Gábor Paul Lynch
1981 The Creature Wasn't Nice Jamieson kapitány Bruce Kimmel
1982 Gyilkos optika Wrong is Right Mallory Szersén Gyula Richard Brooks
Creepshow – A rémmesék könyve Creepshow Richard Vickers Gruber Hugó George A. Romero
1983 Lidércfény Foxfire Light Reece Morgan Allen Baron
1986 Igaz hazafi The Patriot Frazer admirális Makay Sándor Frank Harris
Fehér feketében Soul Man Mr. Dunbar Simon György Steve Miner
Barbinek Péter
1987 Aki másnak vermet ás Home Is Where the Heart Is Nashville Schwartz sheriff Kristóf Tibor Rex Bromfield
Call girl ötszázért Nuts Allen Green Perlaki István Martin Ritt
1988 Veszélyes kanyarok Dangerous Curves Greg Krevske Fülöp Zsigmond David Lewis
Csupasz pisztoly The Naked Gun: From the Files of Police Squad! Frank Drebin hadnagy Sztankay István David Zucker
1990 Bújj, bújj, ördög! Repossessed Jebedaiah Mayii atya Velenczey István Bob Logan
1991 Csupasz pisztoly 2 és 1/2 The Naked Gun 2½: The Smell of Fear Frank Drebin hadnagy Sztankay István David Zucker
Gézengúzok karácsonya All I Want for Christmas Mikulás Elekes Pál Robert Lieberman
1993 Szörfös nindzsák Surf Ninjas Chi ezredes Kristóf Tibor Neal Israel
A bűvös sziget Digger Arthur Evrensel Kristóf Tibor Rob Turner
1994 Csupasz pisztoly 33 1/3 – Az utolsó merénylet Naked Gun 33⅓: The Final Insult Frank Drebin hadnagy Sinkó László David Zucker
Pajzán kalandok Rómában S.P.Q.R. 2000 e 1/2 anni fa Lucio Cinico Sztankay István Carlo Vanzina
1995 Drakula halott és élvezi Dracula: Dead and Loving It Drakula Sinkovits Imre Mel Brooks
1996 Drágám, add az életed! Spy Hard Dick Döglesz, WC-00-s ügynök Gruber Hugó Rick Friedberg
1997 Mr. Balhé Family Plan Harry Haber Kristóf Tibor Fred Gerber
Mr. Magoo Mr. Magoo Mr. Magoo Velenczey István Stanley Tong
1998 Sziki-szökevény Wrongfully Accused Ryan Harrison Sinkó László Pat Proft
1999 Pirated: 3D Show (rövidfilm) Lucky kapitány Keith Melton
2000 Csupasz pisztoly a (z)űrben 2001: A Space Travesty Marshall Dix Sinkó László Allan A. Goldstein
2001 Kamuzsaru Camouflage Jack Potter Barbinek Péter James Keach
Szánon nyert örökség Kevin of the North Clive Thornton Sztankay István Bob Spiers
2002 Négy pasi meg egy seprű Men with Brooms Gordon Cutter Szokolay Ottó Paul Gross
2003 Horrorra akadva 3. Scary Movie 3 Harris elnök Sztankay István David Zucker
2004 A diótörő és az Egérkirály The Nutcracker and the Mouseking Egérkirály (angol hang) Tatjana Ilyina
Michael G. Johnson
2006 Horrorra akadva 4. Scary Movie 4 Harris elnök Sztankay István David Zucker
2007 Music Within Bill Austin Steven Sawalich
2008 Superhero Movie Superhero Movie Albert bácsi Barbinek Péter Craig Mazin
Amerikai ének An American Carol Nagypapa / Osama Bin Nielsen Szokolay Ottó David Zucker
Jégtörők 3. – Az ifi bajnokság Slap Shot 3: The Junior League Charlestown polgármestere Gruber Hugó Rixhard Martin
2009 Nincs Helsing – Rémes film Stan Helsing Kay Szersén Gyula Bo Zenga
Spanish Movie Doktor Javier Ruiz Caldera
2011 Stonerville Producer Bill Corcoran

Televízió[szerkesztés]

Tévéfilmek[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[14]
1953 Skipper of the Skies ismeretlen szerep
1964 See How They Run Elliott Green
1967 Code Name: Heraclitus Fryer
1968 Shadow Over Elveron Verne Drover seriff
Companions in Nightmare Dr. Neesden
1969 Trial Run Jason Harkness
1970 Night Slaves Henshaw seriff
The Aquarians hivatalnok
Hauser's Memory Joseph Slaughter
1971 Incident in San Francisco Brubaker hadnagy
They Call It Murder Frank Antrim
1972 The Return of Charlie Chan Alexander Hadrachi
1973 Snatched Bill Sutter
Levelek The Letters Derek Childs
Amanda Fallon Mr. Cummings
...And Millions Die! Jack Gallagher
1974 Can Ellen Be Saved? Arnold Lindsey
1976 Brinks: A nagy bankrablás Brink's: The Great Robbery Norman Houston ügynök
1978 Little Mo Nelson Fisher
The Dawson Patrol narrátor
1979 Institute for Revenge Hollis Barnes tanácsadó
Riel Crozier őrnagy
1980 OHMS' kormányzó
The Night the Bridge Fell Down Paul Warren
1983 Omlásveszély Cave-In! Joe Johnson
1985 A nagy per Reckless Disregard Bob Franklin
Blade in Hong Kong Harry Ingersoll
Striker's Mountain Jim McKay
1987 Éjszakai hajsza Nightstick Thad Evans Kristóf Tibor
Dowling atya nyomoz – Sorsdöntő gyónás Fatal Confession: A Father Dowling Mystery Erdain szenátor Tolnai Miklós
Pathó István
1989 The Railway Dragon narrátor (hangja)
1991 Krofft Late Night Leslie Peters / Dan Peters ezredes
Esély az életre Chance of a Lifetime Lloyd Dixon Kristóf Tibor
1995 Kölcsöngyerek visszajár Rent-a-Kid Harry Haber Szersén Gyula
Mr. Willowby karácsonyfája Mr. Willowby's Christmas Tree Baxter
1996 Harvey Dr. Chumley
2000 Ki a télapó? Santa Who? Télapó Szersén Gyula
2003 Noël Noël angol narrátor
2007 Lipshitz Saves the World Leslie Nielsen

Sorozatok (válogatás)[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1958–1961 Alfred Hitchcock bemutatja Alfred Hitchcock Presents Lloyd Ashley / Rudolph Cox kerültei ügyész 2 epizód
1959 Disneyland narrátor / Francis Marion ezredes 9 epizód
1959–1961 The New Breed Price Adams hadnagy 36 epizód
1964 The Alfred Hitchcock Hour Steven Grainger 1 epizód
1964–1969 The Virginian több szerep 5 epizód
1969–1970 The Bold Ones: The Protectors Sam Danforth hadnagy / helyettes rendőrfőnök 7 epizód
1969–1974 Hawaii Five-O Hawaii Five-O Faraday ezredes / Brent 3 epizód
1971–1975 Columbo Columbo Peter Hamilton
Geronimo / A. J. Henderson
1973 M*A*S*H* Buzz Brighton ezredes 1 epizód
1973–1974 San Francisco utcáin The Streets of San Francisco több szerep 3 epizód
1974 Kojak Kojak Michael Hagar 1 epizód
1975 Kung Fu Kung Fu Vincent Corbino 4 epizód
1977–1979 Szerelemhajó Love Boat Russ Blanchard / Dan Michaels / Hank Hardaway 3 epizód
1982 Nagyon különleges ügyosztály Police Squad! Frank Drebin hadnagy
1985–1986 Gyilkos sorok Murder, She Wrote Daniels kapitány / David Everett 2 epizód
1987–1988 Ki a főnök? Who's the Boss? Max Muldoon 2 epizód
1988 Day by Day Jack Harper 1 epizód
1989 Saturday Night Live Saturday Night Live önmaga 1 epizód
1992 Öreglányok The Golden Girls Lucas Hollingsworth 1 epizód
1994 Kisvárosi mesék Evening Shade Stonewall 1 epizód
1994–1999 Fraser és a farkas Due South Buck Frobisher őrmester 4 epizód
2001–2003 Liocracy Terrence Brynne McKennie 2 epizód
2004–2005 Zeroman Les Mutton / Zeroman (hangja) 13 epizód
2007 Doctor*Ology önmaga / házigazda

Rövidfilmek[szerkesztés]

  • 1993: Bad Golf Made Easier
  • 1994: Bad Golf My Way
  • 1997: Stupid Little Golf Video
  • 1997: National Geographic Video: The Savage Garden

Írások[szerkesztés]

  • 1993: A meztelen valóság

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. http://www.nytimes.com/2010/11/29/nyregion/29nielsen.html
  7. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 30.)
  8. https://web.archive.org/web/20090227173344/http://www.cbc.ca/arts/story/2003/10/23/nielsenaward231003.html
  9. a b Dalton, Andrew. „Leslie Nielsen of 'Naked Gun' fame dies at age 84”, Toronto Star, 2010. november 28. (Hozzáférés: 2010. november 28.) 
  10. Leslie Nielsen (angol nyelven). NNDB. [2010. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
  11. Leslie Nielsen (angol nyelven). Yahoo! Movies. [2010. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
  12. a b Leslie Nielsen (angol nyelven). Tribute.ca. [2010. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
  13. Interview with Leslie Nielsen Actor and Comedian (angol nyelven). AudiologyOnline.com, 2002. december 9. [2010. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
  14. a b c d e Leslie Nielsen - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2024. június 4.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leslie Nielsen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Leslie Nielsen
A Wikimédia Commons tartalmaz Leslie Nielsen témájú médiaállományokat.