Hegyeskalapú pókhálósgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hegyeskalapú pókhálósgomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Bazídiumos gombák
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Agaricales
Család: Cortinariaceae
Nemzetség: Cortinarius
Tudományos név
Cortinarius acutus
(Pers.) Fr. 1838
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hegyeskalapú pókhálósgomba témájú kategóriát.

A hegyeskalapú pókhálósgomba (Cortinarius acutus) a pókhálósgombafélék családjába tartozó, Európában és Észak-Amerikában honos, fenyvesekben élő, nem ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A hegyeskalapú pókhálósgomba kalapja 0,5-1,5 cm széles, alakja széles-kúpos, közepén hegyes púppal. Felülete a szélén szálas, középen sima. Színe sárgásbarna, narancsbarna, halvány vörösbarna; száraz időben erősen kifakul. Nedvesen széle áttetszően bordás, akár a kalap kétharmadáig.

Húsa nagyon vékony, sárgásbarna színű. Szaga és íze nem jellegzetes, tönkje tövében vegyszerszagú (jodoform) lehet; kiszárítva szaga erősebbé válik.

Viszonylag ritkás, vastag lemezei felkanyarodók, élük fűrészes. Színük sárgásbarna vagy narancsbarna. A fiatal lemezeket védő pókhálószerű kortina gyengén fejlett, fehér színű.

Tönkje 3–8 cm magas és 0,1-0,3 vastag. Alakja egyenletesen hengeres, gyakran görbült. Felszíne a kortina maradványaitól hosszanti fehéren szálas, színe sárgásbarna.

Spórapora rozsdabarna. Spórája tojásdad vagy ellipszis alakú, gyengén vagy közepesen szemölcsös, mérete 8-9 x 4,5-5,5 µm.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A hegyes sisakgomba, a fenyves sisakgomba, a gyepi sisakgomba, a szálastönkű sisakgomba, a tőzeges sisakgomba hasonlít hozzá.

A hegyeskalapú pókhálósgomba
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
fogyasztásra alkalmatlan
Életmód
Tráma
Spórapor

mikorrhizás

lemezes

vörösesbarna
Kalap
Lemezek
Tönk

púpos

felkanyarodók

kortinás

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Európában és Észak-Amerikában honos.

Fenyvesekben él, általában nedves, rossz tápanyagellátottságú talajokon, patakparton, az avaron vagy moha között. Nyár elejétől őszig terem.

Nem ehető.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]