D.G.T. (Off and On)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
D.G.T. (Off and On)
Adatok
Év2023-as Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Románia
Előadó(k)Theodor Andrei
Nyelvromán, angol
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő15. hely, 0 pont
Döntő
Kronológia
ElőzőLlámame (2022)

A D.G.T. (Off and On) (magyarul: Ujjak (Ki és be), románul a degete jelenti az ujjakat) a román Theodor Andrei dala, mellyel Romániát képviselte a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban. A dal 2023. február 11-én, a román nemzeti döntőben, a Selecția Naționalăban megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

A dal 2022. december 16-án jelent meg, majd egy nappal később a Televiziunea Română bejelentette, hogy az énekes is bekerült a 2023-as Selecția Națională mezőnyébe.[1] A dal február 11-én megnyerte a nemzeti döntőt, ahol csak a nézői szavazatok alakították ki a végeredményt, így az alábbi dallal képviseli Romániát az Eurovíziós Dalfesztiválon.[2]

A dalfesztivál előtt a moldáv nemzeti döntőben, Amszterdamban és Londonban eurovíziós rendezvényeken népszerűsítette versenydalát.

A dalt először a május 11-én rendezett második elődöntőben fellépési sorrendben harmadikként adja elő az Észtországot képviselő Alika Bridges című dala után és az Örményországot képviselő Brunette Future Lover című dala előtt. Az elődöntőben a nézői szavazatok pontjai alapján nem került be a dal a május 13-án megrendezésre került döntőbe.

Kapott pontok[szerkesztés]

Második elődöntő
Szavazat Össz Szavazó országok
Dánia Örményország Észtország Belgium Ciprus Izland Görögország Lengyelország Szlovénia Grúzia San Marino Ausztria Albánia Litvánia Ausztrália Egyesült Királyság Spanyolország Ukrajna A Világ többi része
Nézők 0

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Anthony Granger: Romania: Twelve Selecţia Naţională 2023 Finalists Announced (angol nyelven), 2022. december 17.
  2. Emily Grace: Romania: Theodor Andrei To Eurovision 2023 (angol nyelven), 2023. február 11.

További információk[szerkesztés]