Antoinette de Maignelais

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antoinette de Maignelais
Született1434.
Franciaország ,
Elhunyt1474.
Bretagne ,
Állampolgárságafrancia
Nemzetiségefrancia
HázastársaAndré de Villequier
Élettársa
Gyermekei
  • Jeanne de Maignelais
  • Artus de Villequier
  • Antonie de Villequier
  • Jeanne de Villequier
  • Francesc I d'Avaugour
  • Antoine de Maignelais
  • Françoise de Maignelais
SzüleiAlix Marie de Jouey
Jean II de Maignelais
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Antoinette de Maignelais témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Antoinette de Magnelais (1434-1474), előbb VII. Károly francia király, majd pedig II. Ferenc bretagne-i herceg szeretője, valamint házassága révén Villequier bárónéja volt.

Élete[szerkesztés]

1434-ben született Jean de Maignelais és Marie de Jouy lányaként. Apja révén unokatestvére volt Agnès Sorelnek, aki 1441-ben, 19 éves korában VII. Károly francia király hivatalos ágyasa lett. A viszonynak Agnès 1450-es halála vetett véget, amikorra a nő már három törvénytelen gyermeket szült a királynak.[1] Agnès halála után Antoinette megismerkedett VII. Károllyal, akinek szemet szúrt a tizennégy éves, csinos lány, aki már 1448-ban megkapta örökségét, Maignelais birtokait.[2] A lány nemsokára Károly szeretője lett.

1450-ben VII. Károly feleségül adta az akkor 16 éves Antoinette-et egy befolyásos nemeshez, André de Villequier báróhoz. Az esküvő alkalmából a király szeretőjének ajándékozta Oléron szigetét, Marennes-t és Arvert-t, valamint évi 2000 livre járadékot, ami élete végéig járt Antoinette-nek. Az asszony négy évnyi házasság után megözvegyült.

Antoinette két leánygyermeket szült a királynak, de őket nem ismerte el Károly sajátjaiként.[3] 1461-ben elhunyt a király, ezért Antoinette más pártfogót talált magának: II. Ferenc bretagne-i herceg szeretője lett, akinek két leányt és két fiút szült. Antoinette 1474-ben halt meg Ferenc udvarában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Charlotte-t, Jeanne-t és Marie Marguerite-et.
  2. A birtokok tulajdonjoga egy ideig vitatott volt, mert igényt tartott rájuk Raoul de Maignelais, Antoinette egyik rokona is.
  3. Ennek ellenére egyiküknek 1458-ban 8250 frankot ajándékozott esküvője alkalmából.