Portál:Könnyűzene

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Könnyűzenei portál

Üdvözöllek a magyar Wikipédia könnyűzenei portálján!

A könnyűzene legáltalánosabb értelemben a zenének az a területe, amely nem sorolható a komolyzene körébe. Több stílust is magába foglal, a legismertebb ezek közül a rock, pop és a dzsessz. A könnyűzene kötöttségektől mentes, míg a klasszikus zenénél több szabályt is figyelembe kell venni. A könnyűzene a mai napig folyamatosan fejlődik, új stílusok, új előadók és új irányzatok alakulnak ki. Napjainkban a zenepiacot a könnyűzene uralja, mert nagyobb iránta az érdeklődés, mint a komolyzene iránt.

Hogyan segíthetsz?


Vegyél részt a szócikkek és a Wikipédia tartalmi fejlesztésében! Ha a portállal kapcsolatban bármilyen kifogásod, véleményed, vagy ötleted van, írd le a portál vitalapján! Ha a szócikkek szerkesztésében kívánsz részt venni, látogasd meg az alábbi műhelyeket és iratkozz fel a neked tetsző feladatokra:

A legismertebb magyar előadók


Legjobb minőségű, könnyűzenével kapcsolatos szócikkek

Előadók: AerosmithBeatriceBig BangBlind MyselfBonnie TylerCéline DionDream TheaterG-DragonJames HornerJay ChouJefferson AirplaneJimi HendrixJohn BonhamJoy DivisionKatie MeluaKim DzsedzsungLed ZeppelinMetallicaNine Inch NailsPearl JamQueenRise AgainstRob ThomasRonnie James DioScandalScooterSex PistolsTarkanThalíaTVXQKim Dzsunszu

Albumok: 808s & HeartbreakA Night at the OperaEl sexto sentidoInnuendoJazzLunadaMetamorfozNumber 1’sQueen IIRocks and HoneyThe Piper at the Gates of DawnThe Emancipation of MimiThe FameThe Fame MonsterThe Game

Dalok: AlejandroWe Belong Together

Egyéb: Edison Chen-fényképbotrányElektromos gitárFenderFender StratocasterHeavy metalKlasszikus gitárKépzelt riport egy amerikai popfesztiválról (musical)K-pop

Főbb stílusok



Véletlen cikk: előadó

A The Rolling Stones brit rockzenekar, mely az 1960-as évek elején részt vett a Brit Invázióban. Az 1960-as évek brit blueshullámának vezető zenekara volt. 1969-es amerikai turnéjuk idején „A világ legjobb rock and roll-zenekara” néven hivatkoztak rájuk. Karrierjük kezdetén rengeteg blues, rhythm and blues, country és rock and roll feldolgozást játszottak. Első felvételeiken többek között Chuck Berry, Bo Diddley, Screamin' Jay Hawkins, Muddy Waters, Larry Williams és Howlin' Wolf dalait játszották. Mick Jaggert és Keith Richards-ot a rocktörténelem legsikeresebb dalszerzői között tartják számon. A zenekar sosem zárkózott el más zenei stílusok elől: reggae, funky, disco, country, folk, soul, pszichedelikus rock – mind hatottak zenéjükre. A Rolling Stones ma, a világ egyik legrégebben működő rockzenekara, még ma is készítenek felvételeket és turnéznak. Gyakran a Stones turnéja az adott év (anyagilag) legsikeresebb koncertkörútja, új albumaik pedig rendre az amerikai lista első öt helyezettje között vannak.

Véletlen cikk: egyebek

A The Piper at the Gates of Dawn a Syd Barrett vezette Pink Floyd első nagylemeze. 1967. augusztus 5-én jelent meg. Bár Barrettnek a zenekarral való munkája ezen az albumon a legjelentősebb, kisebb mértékben a következő album (A Saucerful of Secrets) munkálataiban is részt vett. Sokak szerint minden idők egyik legjobb albuma, ami óriási hatást gyakorolt a korszak pszichedelikus rockjára és az elkövetkező idők zenéjére. A dalszövegek sajátosak – űrről, manókról, madárijesztőkről, biciklikről és mesékről szólnak –, a zene pedig a pszichedelikus rock legjobbjai közé tartozik.

Véletlen cikk: stílus

A klasszikus blues tizenkét ütemből álló dallam, amelyet akkordváltások osztanak fel a dal szövegének tagolódása szerint. Egyszerre kötött és egyszerű forma, amelyet ihletett éneklés és improvizatív játékstílus jellemez. A szerkezeten belül akkordváltások vannak. Ezek az európai hangnemek hangközeinek módosításából, nem egészen félhangnyi szűkítéssel születnek. A természetes és a félhanggal leszállított hangok közt lebegő dallam adja a blues titokzatos jellegzetességét.A blues legelső darabjai igazi népdalok voltak. A korai előadók éneküket leggyakrabban szájharmonikán, bendzsón vagy gitáron kísérték. A két legkiemelkedőbb blues-énekes két nő volt: Gertrude Ma Rainey és Bessie Smith. W.C. Handy (18731958) zongorista és zenekarvezető volt a világ talán legismertebb blues-remekművének a St. Louis Blues-nak szerzője, amit tényleg mindenki előadott, aki számít.

Kisorsolt kép

Axl Rose egy 2006-os koncerten.

Tennivalók


Íme néhány tennivaló :

Kategóriák

Zene ·

Évek a zenében · Könnyűzene ·Zenei stílusok · Hangszerek · Hanghordozók · Zenei albumok · Zenei díjak ·

Zeneszerzők · Magyar zeneszerzők · Zeneművek · Zenészek · Magyar zenészek · Zenei producerek

Külső hivatkozások

Wikipédia portáljai témák szerint