Beamter Jenő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Beamter Jenő
Életrajzi adatok
Született 1912. augusztus 7.
Budapest
Elhunyt 1984. január 14. (71 évesen)
Budapest
Sírhely Kozma utcai izraelita temető
Pályafutás
Műfajok dzsessz
Hangszer vibrafon, dob
Tevékenység zeneszerző, zenetanár
A Wikimédia Commons tartalmaz Beamter Jenő témájú médiaállományokat.
Beamter „Bubi” sírja a Kozma utcai izraelita temetőben

Beamter Jenő (Bubi) (Budapest, 1912. augusztus 7. – Budapest, 1984. január 14.) dzsessz-zenész (vibrafon, dob, zeneszerző, zenetanár.

A magyar szvingzene egyik legendás figurája volt. Játszott szinte az összes mulatóban, és szinte mindenkivel.

Élete[szerkesztés]

1930-ban érettségizett. Már hét esztendős korában dobosnak készült, bár hegedűre oktatták. Zenei tanulmányait magánúton végezte. 1930-tól Roubal Vilmos, az Operaház tagja tanította dobolni. Hamar elkezdett vibrafonozni is. 1933-tól különböző együttesekben játszott (Bubi vibrafonegyüttes, Solymossy–Beamter-duó, Vécsey együttes, Martiny zenekar, Szabó–Beamter-duó). A Smiling Boys zenekarral készítette első lemezfelvételeit.

Martiny Lajos különböző jazzformációi, Horváth Jenő Radiola együttese, Vécsey Ernő zenekara, a Herrer együttes, a Durium zenekar, a Tabányi és szólistái, Gyulai Gaál János kisegyüttese, és a Deák Big Band voltak a kiemelkedő zenekarok, amelyekben játszott. Tabányinál – az EMKE kávéházban – olyan sztárokat kísért, mint Honthy Hanna, vagy a két Latabár. Az együttesben az idősebb, majd az ifjabb Pege Aladár bőgőzött, és Kovács Gyula dobolt.

A zsidótörvényekre fütyültem, és mikor 1942-ben behívtak Nagykátára munkaszolgálatosnak, csak legyintettem. Majd a barátaim kijárják a leszerelésemet. Így volt tavaly is, tavalyelőtt is, de alig ocsúdtam fel, máris vagonba raktak, és kihoztak a frontra.
Örkény István: Bubi

Vendégszerepelt Ausztriában, Svájcban, NDK-ban, Angliában, Jugoszláviában. A 20. század hetvenes éveiben Barbra Streisanddal és Frank Sinatrával lépett fel közös show-ban a Kennedy Centerben.

A Magyar Rádióban tizenöt éven át szinte minden vasárnap élő adásban muzsikált Tabányival. A Magyar Rádió sok felvételét őrzi.

Dunaboogie

Lemezei[szerkesztés]

  • Beamter Jenő – Szabó József: Egy este a Duna bárban (1982) Hungaroton SLPX 17725[1]
  • Beamter Jenő – Martiny Lajos: Bűvölet (1982)[2]
  • Sentimental Journey (2002)

Emlékezete[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Beamter Jenő & Szabó József - Egy Este A Duna Bárban (One Night In Duna Bar) Vinyl, LP at Discogs. discogs.com, 2012. (Hozzáférés: 2012. május 2.) 1958 é 1960 között készült felvételei
  2. Bűvölet, Martiny Lajos, Beamter Jenő. hungarotonmusic.com, 2012. (Hozzáférés: 2012. május 2.) Névadó: Fascination című szám

További információk[szerkesztés]