Ancus Martius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ancus Martius
Születetti. e. 675
nem ismert
Elhunyti. e. 616 (58-59 évesen)[1]
Róma
Állampolgárságarómai
SzüleiPompilia
Numa Marcius
Foglalkozásaókori római politikus
Tisztségerómai király (i. e. 640 – i. e. 616)
A Wikimédia Commons tartalmaz Ancus Martius témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ancus Martius (néha Marcius alakban), (a hagyomány szerint élt Kr. e. 677Kr. e. 616, uralkodott Kr. e. 642Kr. e. 616) az ókori Róma negyedik uralkodója, egyben utolsó latin királya volt. Léte és tettei történelmileg nem igazolhatóak, elődeihez hasonlóan inkább mitikus szerepe van.

A harcias Tullus Hostilius halála után a nép Numa Pompilius unokáját, a békés természetű Ancus Martiust ültette Róma trónjára. Ancus Martius a diplomáciát használta fegyveréül, sok kisebb települést győzött meg, hogy csatlakozzanak Rómához. A csatlakozókból jött létre a plebejusok társadalmi csoportja a hivatalos római történelemfelfogás szerint. A legenda szerint ő alapította Ostiát kikötővárosnak. A latinokat legyőzte több csatában, több városukat is legyőzte, és lakóikat az Aventinusra telepítette.

Dumézil elmélete szerint Ancus Martius tölti be a termelő indoeurópai mitológiai funkcióját. A módosított Köves-Zulauf/Németh elmélet szerint a római királyok uralkodási idejét grafikonra vetve tökéletes szinuszgörbét kapunk. Az elmélet alapján Ancus Martius a görbe tükröződési középpontja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Anc Marcius
Előző uralkodó:
Tullus Hostilius
Római király
Latin királyok
Következő uralkodó:
Tarquinius Priscus