Neunkirchen am Brand

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Neunkirchen am Brand (Neunkirchen a.Brand)
Neunkirchen központja
Neunkirchen központja
Neunkirchen am Brand címere
Neunkirchen am Brand címere
Közigazgatás
Ország Németország
TartományBajorország
KerületOberfranken
JárásForchheim
Alapítás éve1050
PolgármesterHeinz Richter
Irányítószám91077
Körzethívószám09134
RendszámFO
Népesség
Teljes népesség8131 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség308,34 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság317 m
Terület26.37 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 49° 37′, k. h. 11° 08′Koordináták: é. sz. 49° 37′, k. h. 11° 08′
Neunkirchen am Brand (Bajorország)
Neunkirchen am Brand
Neunkirchen am Brand
Pozíció Bajorország térképén
Elhelyezkedése Forchheim térképén
Elhelyezkedése Forchheim térképén
Neunkirchen am Brand weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Neunkirchen am Brand témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Neunkirchen am Brand egy község Felső-Frankföldön, Bajorországban.

Fekvése[szerkesztés]

A "dimbes-dombos" környék

Neunkirchen am Brand az északkelet bajorországi Felső-Frankföld régióban, dombsági területen, az 548 m magas Hetzlas hegy lábánál fekszik, amely a Frank Svájc nyúlványa. A tájat a Hetzlaser hegy és a Lindelberg határozzák meg. Ezek a hegyek Erlangen felől jövet a Frank Svájc kezdetét jelölik, ezért is nevezheti magát Neunkirchen Frank Svájc kapujának. Közel 8ezer lakosával Neunkirchen Forchheim után a forchheimi járás második legnagyobb települése.

Kitűnő fekvésű, Erlangen, Fürth és Nürnberg egyaránt 20 km-en belül található, ezáltal mintegy 1 millió ember él a településtől számított 20–25 km-es sugarú körben. Bár közigazgatásilag a szomszédos nagyvárosoktól eltérően Felső-Frankföldhöz tartozik, mindig is a felsorolt városok voltak azok, melyekhez gazdaságilag a leginkább kötődött. A község területe 26,37 km², Igensdorf, Gräfenberg, Kleinsendelbach, Dormitz, Uttenreuth, Marloffstein, Langensendelbach és Hetzles településekkel határos.

Története[szerkesztés]

Az Erlangen felőli városkapu

A település környéke már az ókorban is lakott volt, melyeket régészeti feltárások is bizonyítanak. Alapításának pontos dátuma nem ismert, de valószínűleg a 11. században lehetett. A bambergi püspökség erdőket irtatott és égettetett fel és parasztokat telepített a Brandbach nevű patak mellé. Nemsokára épült egy új templom, amelytől a „Neunkirchen am Brand“ helységnév származik („Neunkirchen“ = új templom, „am Brand“ / auf dem Brande= a felégetett területen). A település kezdettől fogva vallási, gazdasági és kulturális központ volt. Neunkirchen már 1062-ben egy kiterjedt igazságszolgáltatási egység központja volt, amelyhez a Hetzlast övező terület tartozott. Az Ágoston-rendi kolostor alapítása (1314) révén Neunkirchen tekintélyre és gazdagságra tett szert.

1410-ben vásárjogot, 1444-ben címer- és pecsétjogot kap. A 16. században a magántulajdon védelmére városfallal veszik körül, melyre a harmincéves háború során szüksége is volt. A védművek ellenére többször elpusztították, korábbi városias jellege megszűnt, fejlődése megtorpant.

A 18. századtól ismét fejlődésnek indul, az ipar válik meghatározó ágazattá. A 19. század végén bekapcsolják Németország vasúthálózatába. A Nürnberg – Fürth – Erlangen vonzáskörzethez való tartozása révén 1972-től az átlagosnál is jobban fejlődött és Bajorország, München után második legfontosabb és legfejlettebb agglomerációjának a része lett. Lakossága máig gyarapszik.

Közlekedés[szerkesztés]

Miután a település az Erlangen-Fürth-Nürnberg agglomeráció része, jó adottságokkal rendelkezik közlekedésföldrajzi szempontból is. A 19. század végén kiépült Neunkirchen-Erlangen vasútvonal is azt a tendenciát erősítette, hogy Neunkirchen e három nagyvároshoz kötődik jobban, mint a járási székhelyhez, Forchheimhez. 1963-ban felszedték a síneket, de a kapocs nem szakadt meg. Tervezik a jövőben a Neunkirchen am Brand - Erlangen - Herzogenaurach HÉV megépítését is. Úton jól megközelíthető 3 irányból is (nyugat, dél, kelet) 15 km-en belül autópálya van. Nürnberg nemzetközi repülőtere is alig 18 km-re található.

Testvértelepülései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022 (német nyelven). Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2023. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. október 7.)

Források[szerkesztés]