Pithanasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pithanasz
Kusszara és Kanis királya
Pitḫanaš
Uralkodási ideje
i. e. 18. század
Elődje500 év ismeretlen uralkodói
UtódjaAnittasz
Nesza királya
Pitḫanaš
ElődjeVarszamasz, Inar fia
UtódjaAnittasz
Életrajzi adatok
Születetti. e. 18. század
Kusszara
Elhunyti. e. 18. század
Kültepe
NyughelyeKusszara
GyermekeiAnittasz
SablonWikidataSegítség

Pithanasz (vagy Pithana, Pitḫanaš, mPí-it-ḫa-a-na-aš) a hettita archaikum második ismert nevű uralkodója. A Narám-Szín korától, vagyis Pambasz idejétől 500 év telt el úgy a hettita történelemben, hogy a területről szinte semmit sem lehet tudni. Időközben lezajlott az első nagy anatóliai népvándorlás, amelynek során a legszélesebb körben elterjedt elmélet szerint indoeurópai népek érkeztek a Kaukázus felől Kisázsiába.[1]

Az i. e. 18. századra Anatóliában több hatalmi góc alakult ki: Alsó-Hatti, Felső-Hatti, Hapalla és Arzava. Ezeket az államokat általában fővárosuk szerint Nesza, Hattuszasz és Kusszara néven említik a források. Pithanasz Kusszara uralkodója volt, és idejében nagyarányú expanzió zajlott le, Kusszara leigázta Kanist, az asszírok előretolt kereskedelmi bázisát, azaz legyőzte a nagy riválist, Neszát. Ezzel Kusszara megszerezte a majdnem teljes anatóliai kereskedelmi hálózatot, és lehetővé tette a kusszarai uralkodók számára a további erősödést.

Kusszara élt a lehetőséggel, Pithanasz fia Anittasz végül Hattuszaszt is elfoglalta.

Lásd még

Hettita uralkodók listája

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A jelenlegi indoeurópai kronológia még nem tudja megmagyarázni, hogy az első indoeurópai szövegemlék (Rigvéda) és a hettiták között hogyan lehet több mint fél évezred. A hettitákat még abban az időben sorolták be az indoeurópai népek közé, amikor a Rigvéda keletkezését i. e. 1500 körülre tették. A hettita nyelv indoeurópai voltát már többen is (például Philip E. Ross) megérdőjelezik. A hettita mindenesetre ragozó nyelv, ami egyetlen másik indoeurópai nyelvre sem jellemző.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pithana című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
500 év ismeretlen uralkodói
hettita király
körülbelül i. e. 17. század első fele
Következő uralkodó:
Anittasz
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap