Louis de Funès

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Louis de Funès
Született
  • Louis Germain David de Funès de Galarra[1]
  • Louis Germain David de Funès de Galarza y Soto

1914. július 31.[2][3][4][5][6]
Courbevoie[7][8]
Elhunyt1983. január 27. (68 évesen)[2][3][4][5][6]
Nantes[9][8]
Állampolgárságafrancia
Nemzetiségefrancia
Házastársa
  • Germaine Louise Elodie Carroyer (1936–42)
  • Jeanne Barthelémy de Maupassant (1943–83)
GyermekeiOlivier de Funès
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
Halál okaszívinfarktus
SírhelyeLe Cellier
Színészi pályafutása
Aktív évek1945–1982
Híres szerepei
  • Lütyő őrmester (Csendőr-sorozat)
  • Paul Juve felügyelő (Fantomas-sorozat)
Tevékenységszínész, komikus

Louis de Funès aláírása
Louis de Funès aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Louis de Funès témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Louis de Funès (ejtsd: lui dö fünesz) (teljes nevén Louis Germain David de Funès de Galarza y Soto, [ [lwi ʒɛʁmɛ̃ david də fyˈnɛs də ɡalaʁza ])[11] (Courbevoie, 1914. július 31.Nantes, 1983. január 27.) francia komikus, színész.

Élete[szerkesztés]

Louis de Funes portréja

Franciaországban letelepedett spanyol nemesi családban látta meg a napvilágot 1914. július 31-én. Apja Carlos Louis de Funes de Galarza (18711934), sevillai származású ügyvéd, utóbb gyémántműves, anyja Léonor Soto Reguera (18791957), háztartásbeli volt, spanyol-gallego (spanyolországi portugál) családból való, rokona volt egy prominens galíciai politikusnak, Teolindo Soto Barrónak.

Louis de Funès első házasságát 1936. április 27-én kötötte Saint-Étienne-ben. Az ara Germaine Louise Elodie Carroyer (1915. március 7.2011. november 28.) volt, akitől egy fia született 1937. július 12-én (Daniel Charles Louis). 1942. november 13-án elváltak, s Louis másodszorra is megnősült 1943. április 12-én. Ezúttal Jeanne Augustine Barthélémy-vel (1914. február 1.2015. március 7.[12]), Guy de Maupassant unokahúgával kötötte össze az életét. Ebből a házasságból két fia született: Patrick Charles (1944. január 27. –), radiológus és Olivier Pierre (1949. augusztus 11. –), pilóta az Air France-nál.

Pályája igencsak nehezen indult, egyre-másra bocsátották el állásából, míg végül bárzongorista lett. Kiváló zenei hallását később számos filmben kamatoztatta (például Az ügyefogyott, Főnök inkognitóban, Lányok pórázon).

Nagy mozirajongó volt, színészi karrierjét mégis a színpadon kezdte. Bár eleinte csak kis szerepeket kapott, hamar felfigyeltek rá. Többször is dolgozott Sacha Guitry-vel, aki később így nyilatkozott róla: „Nem létezik kis szerep egy ily nagy színész számára!”

Az 1950-es évek közepén kezdett ismertté válni a filmvásznon. Az ötlábú birkában oly nagy nevek mellett jelent meg, mint Fernandel vagy Françoise Arnoul. A Horgász a pácban leleményes vadorzójaként pedig joggal érdemelte ki a legjobb helyzetkomikusnak járó elismerést.

A nagy áttörést a Csendőr sorozat jelentette, melynek első darabját, a Saint Tropez-i csendőrt 1964-ben forgatta Jean Girault-val. „A francia komédia új csillaga” – nyilatkozta róla a rádióban Fernandel. Alig telt el két hónap, újabb sikert könyvelhetett el magának a Fantomas Juve felügyelőjeként, túlragyogva a címszerepet alakító Jean Marais-t. Egyre növekvő siker közepette forgatta Gérard Ouryval Az ügyefogyottat. A film 1965 márciusában került a mozikba, s a Time magazin a főszereplő Bourvil/De Funès kettős alakítását egyenesen a Stan és Pan pároshoz hasonlította. 1967-ben újabb filmet forgattak Bourvillal. Ez a kis kiruccanás minden idők legnagyobb francia kasszasikere (17 millió néző), melyet csak James Cameron Titanic-ja tudott megdönteni 1998-ban.

Funès és Bourvil e két film leforgatása után örök önzetlen barátságot kötöttek. Egyszer Olivier de Funès azt mondta: Bourvil apám bizalmas jó barátja lett. Louis de Funès Bourvil-ról: „Andréval élvezet együtt dolgozni. Ráadásul mindig kedves és csupa jókedv. Nagyon szerencsés a természete. Szívesen venném, ha nekem is juttatna belőle egy keveset, mert akkor én is barátságosabb lennék.

Mikor Bourvil 1970. szeptember 23-án elhunyt, Funès a hír hallatára összeomlott, s nem ment el a temetésre sem, ahol Gérard Oury képviselte őt. Partnere halálhíre komolyan megrendítette. Bejelentette, hogy visszalép a Felszarvazták őfelségét című film forgatásától, amiben Bourvil lett volna a partnere. 1971-ben mégis leforgatták a filmet Yves Montand-nal "Blaze" szerepében. Funès így vélekedett Montand-ról: „A körme hegyéig ismeri a szakmát. Annyira jó nem lesz vele játszani, mint Andréval (=Bourvil), de talán segít abban, hogy változtassak az alakításomon.

1971 november végén ismét színpadra lépett Claude Magnier Oscar című komédiájában (Palais-Royal Színház), melynek címszerepét már az 1960-as évek elején eljátszotta más színpadokon (Porte-Saint-Martin Színház és Karsenty-turné). 1973 márciusától minden erejét a Jákob rabbi kalandjainak szentelte, melyet ugyanazon évben október 18-án mutattak be. Már másnap visszatért a világot jelentő deszkákra a Champs-Élysées-n. 1974. április 25-éig majdnem kétszázszor játszotta Jean Anouilh Torreádor keringőjét.

Ettől fogva felesége kastélyában pihent, kertészkedett. Mikor Gérard Oury felkérte, szerepeljen következő filmjében, a Krokodilban, hevesen tiltakozott. A forgatás 1975 májusában kezdődött volna és Louis de Funés a főszereplő dél-amerikai diktátort alakította volna, ám márciusban szívinfarktust kapott. Betegsége miatt – bár nehezére esett – kénytelen volt megválni színházi karrierjétől, amely fizikailag is nagyon megviselte.

Filmes pályafutása is veszélybe került, mivel a biztosítók nem voltak hajlandók vállalni egy újabb forgatás kockázatát. Végül 1976-ban Claude Zidi rendezőnek sikerült két hét biztosítást kieszközölnie számára, hogy leforgathassák a Szárnyát vagy combját című komédiát. Így aztán Louis de Funès visszatért a filmvászonra, a biztonság kedvéért azonban orvosa és egy mentő végig jelen volt a forgatáson. Még készített pár filmet, azonban már nem olyan tempóban, mint azt pályafutása elején tette (például Marakodók, A csendőr és a földönkívüliek).

1980-ban valósította meg régen dédelgetett álmát: filmre vitte Molière darabját a A fösvényt, azonban csak mérsékelt sikert aratott.

Utolsó filmjét, a Csendőr és a csendőrlányokat 1982-ben forgatta. 1983. január 27-én újabb, végzetes szívrohamot kapott. Cellier temetőjében nyugszik.

Posztumusz[szerkesztés]

Louis de Funès sírja Le Cellier településen
  • A neves virágkertész, Alain Meilland elnevezett róla egy rózsafajtát.
  • Jean-Marie Poiré neki ajánlotta Papi, a hős (Papy fait de la résistance) című filmjét.
  • Középső fia, Patrick Charles de Funès apja emlékére létrehozta a defunes.fr honlapot.

Louis de Funès, a komikus[szerkesztés]

Kosztümök, álruhák[szerkesztés]

Bár nem sok lehetősége volt rá a filmforgatások során, mégis időről időre kihasználta a kosztümök és álruhák adta lehetőséget, ezáltal is hangsúlyozva – néha egészen eltúlozva – a komikus jeleneteket, melyek fontos szerepet játszanak a szereplők jellemfejlődésében. Például:

  • a parókát viselő pozőr álköltő, aki nem más, mint saját éttermét inkognitóban tesztelő étterem tulajdonos a Főnök inkognitóban című filmben.
  • 17. század eleji kosztümök a Felszarvazták őfelségétben, köztük is a tavernabéli Fekete hölgy álruhája
  • az elfátyolozott arcú idős hölgy, aki a Szárnyát vagy combjátban, figyeli, hogyan ugrálja körül a „névtelen betelefonáló” által előre figyelmeztetett étterem személyzete az őket tesztelő gasztronómiai útikalauz ügynökét (mely útikalauznak természetesen az idős hölgynek álcázott Funès a főszerkesztője)
  • lubavicsi chászid öltözet a Jákob rabbi kalandjaiban
  • századfordulós (a Belle Époque korát idéző) viseletek a Heves jeges című filmben, melyben kénytelen a saját felesége után epekedő udvarlónak kiadnia magát, miután rövid időre mentőnek, majd szerzetesnek álcázta magát, hogy hazalophassa hibernált ősét a kórházból
  • A fösvényben viselt páva jelmeze ellenállhatatlanul nevetésre ingerli a nézőt
  • nem beszélve a Csendőr sorozat uniformisairól és az ugyancsak itt újra meg újra feltűnő apácaruhákról, vagy az Egy kis kiruccanásban hordott Wermacht-álruhákról.

Nevezetes párosok[szerkesztés]

Louis de Funès tehetségét kitűnően kamatoztatta állandó vagy alkalmi kettősökben az alábbi színészekkel:

  • Claude Gensac: női cinkosa, felesége a Csendőr-sorozatban.
  • Michel Galabru: felettese a Csendőr-sorozatban, nagyszerű burleszk jeleneteket alakítottak együtt.
  • Bourvil: Az ügyefogyottban és az Egy kis kiruccanásban.
  • Yves Montand: a Felszarvazták őfelségét című filmben, melynek számos jelenete máig megmaradt a nézők emlékezetében, mint például a fültisztítás vagy a rím-ébredés.
  • Coluche: a Szárnyát vagy combjátban de Funès fiát alakította.
  • Bernard Blier: nyomozott de Funès után a Jo című filmben.
  • Olivier de Funès: három filmben is a fiát alakította (A nagy vakáció, Lányok pórázon, Heves jeges), valamint együtt játszott vele a Fennakadva a fán című filmben.
  • Jean Gabin: a Nicsak, ki tetoválban.
  • Jacques Villeret: a Káposztalevesben.
  • Jean Marais: a Fantomas sorozatban.
  • Maurice Risch: A nagy vakációban volt partnere, megjelent továbbá a A Saint Tropez-i csendőr és a Marakodók néhány epizódjában is.

Zenés-táncos szerepek[szerkesztés]

Colette Brosset szerint (ld. a Főnök inkognitóban című film DVD változatának extráit) Funès-nak vérében volt a zene és a tánc, hihetetlen ügyességgel tudott egy-egy koreográfiát elsajátítani. Ezt a képességét az olyan filmekben kamatoztatta, mint például az Ah! les belles bacchantes, a Főnök inkognitóban, Lányok pórázon, vagy a Jákob rabbi kalandjai.

Kitüntetések[szerkesztés]

Forgatáson

Magyar szinkronhangjai[szerkesztés]

A nézők számára Louis de Funès neve elválaszthatatlanul összeforrott Balázs Péter nevével, aki a legtöbb filmjében hangját adta a francia művész szinkronizálásához. Összesen 22 Funès-filmben szinkronizált Balázs Péter, ezek között akadnak újra szinkronizált darabok is. A Fennakadva a fán c. film legelső szinkronjában ugyanis még Zenthe Ferenc volt Louis de Funès magyar hangja. Igencsak népszerű szinkronja még Haumann Péter, ő vagy 6 filmben, így a Fantomas-filmekben kölcsönözte számára a hangját. Szombathy Gyula hét filmben volt szinkronhang.

1-2 film erejéig pedig az alábbi magyar színművészek szinkronizálták Louis de Funèst: Suka Sándor, Kabos László, Harkányi Endre, Harsányi Gábor, Kerekes József, Siklós György, Szőke-Kavinszky András, Agárdy Gábor, Csuja Imre, Dánielfy Zsolt, Egri István, Fazekas István, Körmendi János, Pongrácz Imre (színművész), Szatmári István, Tahi Tóth László, Végh Péter. Bizonyos hangsávok elavultak, vagy elvesztek, ezért ezeket már ritkán látni, illetve hozzájuk férni is komoly nehézségekbe ütközik.

Filmográfia[szerkesztés]

(bemutató éve : film címe magyarul: cím franciául: rendező neve : Louis de Funès szerepe)

  • 1945 : La Tentation de Barbizon : Jean Stelli : „A Paradicsom” nevű kabaré ajtónállója
  • 1946 : Six heures à perdre : Alex Joffé és Jean Levitte : Őkegyelmessége, Léopold de Witt sofőre
  • 1946 : Dernier refuge : Marc Maurette : a büfékocsi alkalmazottja
  • 1947 : Párizs és a tavasz : Antoine et Antoinette : Jacques Becker : Emile, a fűszeresfiú + az egyik meghívott az esküvőn
  • 1946 : Le château de la dernière chance de Jean-Paul Paulin : (?) „ N.Nattier-vel és J.Marchat-val egy jelenetben”
  • 1947 : Croisière pour l'inconnu : Pierre Montazel : hajószakács
  • 1948 : Du Guesclin : Bernard de La Tour : Az asztrológus, egy idvaronc, koldus…
  • 1949 : Vient de paraître : Jacques Houssin : (?)
  • 1949 : Mon ami Sainfoin : Marc-Gilbert Sauvajon : Az idegenvezető
  • 1949 : Mission à Tanger : André Hunebelle : spanyol generális
  • 1949 : Millionnaires d'un jour : André Hunebelle : Philippe ügyvédje
  • 1949 : Au revoir Monsieur Grock : Pierre Billon : Une figuration en spectateur
  • 1949 : Rendez-vous avec la chance : Emile-Edwin Reinert : kávéházi pincér
  • 1949 : Pas de week-end pour notre amour : Pierre Montazel : Constantin, Valirman báró szolgája
  • 1949 : Un certain monsieur : Yves Ciampi : Thomas Boudeboeuf, újságíró
  • 1949 : Je n'aime que toi : Pierre Montazel : zongorista a próbáló zenekarban
  • 1949 : Le Jugement de Dieu : Raymond Bernard : a férfi, aki kihúzatja egy fogát a borbéllyal, valamint a polgármester küldönce
  • 1950 : La Rue sans loi : Claude Dolbert et Marcel Giraud : Hippolyte, a zenetanár
  • 1950 : Quai de Grenelle : Emile-Edwin Reinert : Monsieur Viencent,
  • 1950 : Adémaï au poteau-frontière : Paul Colline : (?)
  • 1950 : Knock : Guy Lefranc : A beteg, aki 100 grammot vesztett
  • 1950 : Pour l'amour du ciel "E piu facile che un camello" : Luigi Zampa : Louis de Funès szinkronizálta Nicolas-t, a cipészt
  • 1950 : La Rose rouge : Marcello Pagliero : Manito, a költő, aki megeszi a poharakat
  • 1951 : Les Joueurs – rövidfilm : Claude Barma : (?)
  • 1951 : Un Amour de parapluie – rövidfilm : Jean Laviron : (?)
  • 1951 : Bibi Fricotin : Bibi Fricotin : Marcel Blistène : horgász, úszómester
  • 1951 : Boniface Somnambule : Maurice Labro : Anatole, le mari soupçonneux du 'Grand Hôtel"
  • 1951 : Boîte à vendre – rövidfilm : Claude-André Lalande : (?)
  • 1951 : Cím nélkül távozott : Sans laisser d'adresse : Jean-Paul Le Chanois : leendő apa
  • 1951 : Champions Juniors – rövidfilm : Pierre Blondy : A tekintélyelvű apa
  • 1951 : 90 degrés à l'ombre – rövidfilm : Norbert Carbonnaux : (?)
  • 1951 : Le Roi du bla bla bla : Maurice Labro : Gino, a gengszter
  • 1951 : La vie est un jeu : Raymond Leboursier : (?)
  • 1951 : La passante : Henri Calef : A gátőr
  • 1951 : La Poison : Sacha Guitry : André Chevillard, rémonville-i lakos
  • 1951 : Pas de vacances pour Monsieur le Maire : Maurice Labro : A tanácsos
  • 1951 : Le Dindon, de Claude Barma : ügyvezető
  • 1951 : L'Amant de paille : Gilles Grangier : Bruno, a pszichiáter
  • 1951 : Folie douce : Jean-Paul Paulin : (?)
  • 1951 : Ma femme est formidable : André Hunebelle : a síelő, aki hotelszobát keres
  • 1951 : Les Loups chassent la nuit : Bernard Borderie : a portóit felszolgáló pincér
  • 1951 : Le voyage en Amérique : Henri Lavorel : az Air France alkalmazottja
  • 1951 : Jeanne avec nous – (tévéfilm) : Claude Vermorel : (?)
  • 1952 : A hét főbűn – A lustaság : Les Sept Péchés capitaux – Sketch : La Paresse : Jean Dréville : Mr Gaston Martin, a panaszkodó francia
  • 1952 : Ils étaient cinq : Jack Pinoteau : Albert, a rendező
  • 1952 : Les Dents longues : Daniel Gélin : a fotólabor alkalmazottja
  • 1952 : Agence matrimoniale : Jean-Paul Le Chanois : Monsieur Charles
  • 1952 : La Fugue de Monsieur Perle : Pierre Gaspard-Huit : a bolond, aki a fürdőkádjában horgászik
  • 1952 : Week-end à Paris : Gordon Parry : Célestin, a taxisofőr
  • 1952 : Elle et moi : Guy Lefranc : kávéházi pincér, aki megcsókolja Juliette-et
  • 1952 : Je l'ai été trois fois : Sacha Guitry : Hammanlif szultán tolmácsa és titkára
  • 1952 : Monsieur Taxi : André Hunebelle : a Tertre téri dühös festő
  • 1952 : Monsieur Leguignon Lampiste : Maurice Labro : egy környékbeli lakos
  • 1952 : Le Huitième Art et la manière – rövidfilm : Maurice Regamey : (?)
  • 1952 : Moineaux de Paris : Maurice Cloche : az orvos
  • 1952 : L'amour n'est pas un péché : Claude Cariven : Mr Cottin, a kutyás ember, az U.R.A.F. tagja
  • 1952 : Tisztességtudó utcalány : La Putain respectueuse : Charles Brabant és Marcello Pagliero : az éjszakai lokál egy vendége
  • 1952 : La tournée des grands ducs : André Pellenc – (Norbert Carbonnaux fejezte be) : hoteligazgató
  • 1952 : Tambour battant : Georges Combret : (?)
  • 1952 : Le sorcier blanc : Claude Lalande : (?)
  • 1952 : Le grillon du foyer – (tévéfilm) : Claude Barma : (?)
  • 1953 : Les Compagnes de la nuit : Ralph Habib : az egyik asztalnál ülő vendég
  • 1953 : La Vie d'un honnête homme : Sacha Guitry : Emile, "Ménard-Lacoste"-ék lakája
  • 1953 : Le Rire – (rövidfilm) : Maurice Regamey : (?)
  • 1953 : Monsieur Bard különös óhaja : L'Étrange Désir de Monsieur Bard : Geza Radvanyi : M. Chanteau, ötletgyáros
  • 1953 : Dortoir des grandes : Henri Decoin : Mr Triboudot, fotográfus
  • 1953 : Au diable la vertu : Jean Laviron : Mr Lorette, a vizsgálóbíró írnoka
  • 1953 : Légère et court vêtue : Jean Laviron : Paul Duvernois, az állítólagos detektív
  • 1953 : Capitaine Pantoufle : Guy Lefranc : Mr Rachoux, bankigazgató
  • 1953 : Le Secret d'Hélène Marimon : Henri Calef : Mr Ravan, a kertész
  • 1953 : Faites-moi confiance : Gilles Grangier : Tumlatum
  • 1953 : Mon frangin du Sénégal : Guy Lacourt : az orvos
  • 1953 : La servante – (tévéfilm) : Stellio Lorenzi : (?)
  • 1954 : Csalók és csalik : Poisson d'avril : Gilles Grangier : halőr (epizódszerep)
  • 1954 : Ah ! Les belles bacchantes : Jean Loubignac : Michel Leboeuf, felügyelő + különféle szerepek az apró jelenetekben
  • 1954 : Le Blé en herbe : Claude Autant-Lara : vándormozis
  • 1954 : Le Chevalier de la nuit : Robert Darène : Adrien Péréduray, szabó
  • 1954 : Les Corsaires du Bois de Boulogne : Norbert Carbonnaux : a szűkszavú felügyelő
  • 1954 : Escalier de service – sketch: Les Grimaldi : de Carlo Rim : Césare Grimaldi, az apa, olasz művész
  • 1954 : Fraternité – (tévéfilm) : René Lucot : (?)
  • 1954 : Les hommes ne pensent qu'à ça : Yves Robert : Célosso, az orosz grófnő spanyol férje
  • 1954 : Zárt tárgyalás : Huis clos : Jacqueline Audry : (?)
  • 1954 : Les Intrigantes : Henri Decoin : Mr Marcange, színdarabíró
  • 1954 : Mam'zelle Nitouche : Mam'zelle Nitouche : Yves Allégret : Pétrot, szállásmester
  • 1954 : Az ötlábú birka : Le Mouton à cinq pattes : Henri Verneuil : Mr Pilate, temetkezési vállalkozó
  • 1954 : Papa, maman, la bonne et moi : Jean-Paul Le Chanois : Mr Calomel, 'Langlois'-ék barkács szomszédja
  • 1954 : Les pépées font la loi : Raoul André : Jeannot, a 'Lotus' csaposa
  • 1954 : Margó királyné : La Reine Margot : Jean Dréville : René, Catherine de Médicis tudós alkimistája
  • 1954 : Scènes de ménage : André Berthomieu : Mr Boulingrin, Ernestine férje
  • 1954 : Tourments : Jacques Daniel-Norman : Eddy Gorlier, magándetektív
  • 1955 : Napóleon : Napoléon : Sacha Guitry : Laurent Passementier, katona
  • 1955 : Ingrid, egy fotómodell története : Ingrid – Die Geschichte eines Fotomodells : Radványi Géza : D'Arrigio, divattervező
  • 1955 : Les Impures : Pierre Chevalier : vonatvezető
  • 1955 : L'Impossible Monsieur Pipelet : André Hunebelle : Robert bácsi, Germaine fivére és Mathilde férje
  • 1955 : Huszárok : Les Hussards : Alex Joffé : Luigi, sekrestyés
  • 1955 : La Bande à papa : Guy Lefranc : Victor, főnyomozó, Eugène Merlerin
  • 1955 : Bonjour sourire : Claude Sautet : Mr Bonoeil
  • 1955 : Ha mesélnének nekem Párizsról : Si Paris nous était conté : Sacha Guitry : Antoine Allègre
  • 1955 : Frou-Frou : Augusto Genina : Cousinet-Duval ezredes, "Frou Frou" egyik védelmezője
  • 1955 : Légikisasszonyok : Mädchen ohne Grenzen : Radványi Géza: (?)
  • 1956 : Átkelés Párizson : La Traversée de Paris : Claude Autant-Lara : Mr Jambier, fűszeres
  • 1956 : La Famille Anodin (tévésorozat 8×45 perces részben) : André Leroux, Marcel Bluwal, A. Desjardin : (?)
  • 1956 : A papa, mama, feleségem meg én : Papa, maman, ma femme et moi : Jean-Paul Le Chanois : Mr Calomel, 'Langlois'-ék barkácsoló szomszédja
  • 1956 : Bébés à gogo : Paul Mesnier : Célestin Ratier, a 'gyermek ipar' képviselője
  • 1956 : La Loi des rues : Ralph Habib : "Paulo les Chiens"
  • 1956 : Courte tête : Norbert Carbonnaux : Graziani apó – az álszerzetes – Prosper, az állovász – Luc de La Frapinière, az álezredes
  • 1957 : Megmentettem az életemet : Comme un cheveu sur la soupe : Maurice Regamey : Pierre Cousin, boldogtalan zeneszerző
  • 1958 : Itt a gyémánt, hol a gyémánt? : Taxi, Roulotte et Corrida : André Hunebelle : Maurice Berger, szabadságos taxisofőr
  • 1958 : Horgász a pácban : Ni vu, ni connu : Yves Robert : Léon Blaireau, montpaillard-i vadorzó
  • 1958 : La Vie à deux : Clément Duhour : Stéphane, közjegyző
  • 1959 : Fripouillard et Cie (eredeti címe: I Tartassati) : Steno : Hector "Ettore" Curto, pénzügyi tanácsadó
  • 1959 : Un coup fumant ou Totò à Madrid (eredeti cím: Totò, Eva e il pennello proibito) : Steno : Francisco Montiel, tanár
  • 1959 : Van, aki betegen szereti : Certains l'aiment froide : Jean Bastia : Ange Galopin, hitelező, aki vissza akarja szerezni a pénzét
  • 1959 : Mon pote le gitan : François Gir : Védrines úr, szerkesztő
  • 1960 : Dans l'eau qui fait des bulles : Maurice Delbez : Paul Ernzer, a horgász, aki kifogja a hullát
  • 1960 : Fracasse kapitány : Le Capitaine Fracasse : Pierre Gaspard-Huit : Scapin, komédiás
  • 1960 : Les Tortillards : Jean Bastia : Emile Durand, a „Cicero” nevű rovarirtó bomba készítője
  • 1961 : La Vendetta : Jean Chérasse : Amoretti (Antonia apja), aki becsületét védendő lett banditává
  • 1961 : Le crime ne paie pas – sketch : L'homme de l'avenue : Gérard Oury : a „Kék Bár” csaposa
  • 1961 : La Belle Américaine : Robert Dhéry : Viralot fivérek – egyikük rendőrfelügyelő, másikuk a társaság személyzeti főnöke
  • 1961 : Candide, avagy a XX. század optimizmusa : Candide ou l'optimisme du XXe siècle : Norbert Carbonnaux : a Gestapo embere
  • 1962 : Un clair de lune à Maubeuge : Jean Chérasse : (?)
  • 1962 : Az epsomi úriember : Le Gentleman d'Epsom : Gilles Grangier : Gaspard Ripeux, vendéglős és lóversenybolond
  • 1962 : Les Veinards : Jean Girault : Antoine Beaurepaire, a lottójáték boldog nyertese
  • 1962 : Irány Deauville Nous irons à Deauville : Francis Rigaud : az ideges nyaraló a volánnál
  • 1962 : Az ördög és a tízparancsolat : Le Diable et les Dix Commandements : Julien Duvivier : Antoine Vaillant, bankrabló
  • 1963 : Des pissenlits par la racine, de Georges Lautner : Jacques, le cousin de Jérôme : Jockey Jack, kisstílű bűnöző
  • 1963 : A nagy átverés : Pouic-Pouic : Jean Girault : Léonard Monestier, gazdag üzletember
  • 1963 : Hogyan lettem vezérigazgató? : Carambolages : Marcel Bluwal : Norbert Charolais, a 321 nevű reklámügynökség vezérigazgatója
  • 1963 : Robbantsunk bankot! : Faites sauter la banque ! : Jean Girault : Victor Garnier, a horgász-vadász bolt tulajdonosa
  • 1964 : Fantomas : Fantomas : André Hunebelle : Paul Juve felügyelő
  • 1964 : A Saint Tropez-i csendőr : Le Gendarme de Saint-Tropez : Jean Girault : Ludovic Cruchot, alias Lutieu őrmester
  • 1964 : Főnök szoknyában / Egérke a férfiak között : Une souris chez les hommes : Jacques Poitrenaud : Marcel Ravelais, kisstílű betörő
  • 1964 : Meghal-tok : Des pissenlits par la racine : (?)
  • 1965 : Az ügyefogyott : Le Corniaud : Gérard Oury : Léopold Saroyan, kereskedelmi igazgató és bűnöző
  • 1965 : Fantomas visszatér : Fantômas se déchaîne : André Hunebelle : Paul Juve felügyelő
  • 1965 : A csendőr New Yorkban : Le Gendarme à New York : Jean Girault : Ludovic Cruchot, alias Lutieu őrmester
  • 1965 : Ahol az öröm tanyázik : Les Bons Vivants : Gilles Grangier : Léon Haudepin, az atlétikai klub dzsúdó szakosztályának elnöke
  • 1966 : Egy kis kiruccanás : La Grande Vadrouille : Gérard Oury : Stanislas Lefort, karmester
  • 1966 : Maurice Chevalier „7 perces rövidfilm” : Maurice Chevalier "court métrage – documentaire de 7mn" : Miréa Alexandresco : Louis de Funès beszélget M.Chevalier-val az otthonában
  • 1966 : Főnök inkognitóban : Le Grand Restaurant : Jacques Besnard : Monsieur Septime, egy előkelő párizsi étterem tulajdonosa
  • 1967 : Fantomas a Scotland Yard ellen : Fantômas contre Scotland Yard : André Hunebelle : Paul Juve felügyelő
  • 1967 : A nagy vakáció : Les Grandes Vacances : Jean Girault : Mr Charles Bosquier, iskolaigazgató
  • 1967 : Oscar : Oscar : Édouard Molinaro (+ Funès közreműködött a forgatókönyv írásában) : Mr Bertrand Barnier, gazdag üzletember
  • 1968 : Felmondtam, jöjjön vissza : Le Petit Baigneur : Robert Dhéry : Louis-Philippe Fourchaume, a hajógyár elnöke
  • 1968 : Nicsak, ki tetovál : Le Tatoué : Denys de La Patellière : Félicien Mézeray, üzletember és képkereskedő
  • 1968 : A csendőr nősül : Le Gendarme se marie: Jean Girault : Ludovic Cruchot, alias Lutieu őrmester
  • 1969 : Heves jeges : Hibernatus : Édouard Molinaro (+ Funès közreműködött a forgatókönyv írásában) : Hubert Barrère de Tartas, iparmágnás
  • 1970 : Lányok pórázon : L'Homme orchestre : Serge Korber : Mr Edouard, alias Evan Evans, impresszárió és balettmester
  • 1970 : A csendőr nyugdíjban : Le Gendarme en balade : Jean Girault : Ludovic Cruchot, alias Lutieu őrmester
  • 1971 : Felszarvazták őfelségét : La Folie des grandeurs : Gérard Oury : Don Salluste, a spanyol király nagyhatalmú minisztere
  • 1971 : Jo / Hullajó hullajelölt (Joe: az elfoglalt test) : Joe: The Busy Body : Jo : Jean Girault : Antoine Brisebard, színdarab író – egy detektívtörténetre hivatkozva igyekszik elkövetni a tökéletes gyilkosságot
  • 1971 : Fennakadva a fán : Sur un arbre perché : Serge Korber : Henri Roubier, autópálya-építő vállalkozó
  • 1973 : Jákob rabbi kalandjai : Les Aventures de Rabbi Jacob : Gérard Oury : Victor Pivert („Tukán”), gazdag vállalkozó
  • 1976 : Szárnyát vagy combját? : L'Aile ou la cuisse : Claude Zidi : Charles Duchemin, az útikalauz kiadójának igazgatója
  • 1978 : Marakodók : La Zizanie : Claude Zidi : Guillaume Daubray-Lacaze, kisiparos és polgármester
  • 1978 : A csendőr és a földönkívüliek : Le Gendarme et les Extra-terrestres : Jean Girault : Ludovic Cruchot, alias Lutieu őrmester
  • 1979 : A fösvény : L'Avare : Jean Girault és Louis de Funès : Harpagon, a fösvény apa
  • 1981 : Káposztaleves : La Soupe aux choux: Jean Girault (+ Funès közreműködött a forgatókönyv írásában) : Claude Ratinier alias Kló, fapapucs készítő parasztember a "Les Gourdiflots" tanyáról
  • 1982 : A csendőr és a csendőrlányok : Le Gendarme et les gendarmettes : Jean Girault és Tony Aboyantz : Ludovic Cruchot, alias Lutieu őrmester
  • 2013 : Monsieur de Funès : Louis de Funès születésének a 100 éves évfordulója alkalmából készített dokumentumfilm : Gregory Monro : Louis de Funès archiv felvételen

Kasszasikerek[szerkesztés]

Louis de Funès filmjei vitathatatlan kasszasikert arattak, az 1960-70-es évek Franciaországában több mint 50 millió nézőt csábítva a mozikba. 1964 és 1979 között a színész hétszer állt a dobogó tetején, 1967-ben ráadásul egyszerre nyerte el az első (A nagy vakáció), a második (Oscar) és az ötödik (Fantomas a Scotland Yard ellen) helyet a ranglistán.

Top 10[szerkesztés]

  1. Egy kis kiruccanás: n°1 1966-ban, 17,27 millió néző
  2. Az ügyefogyott : n°1 1965-ben, 11,74 millió néző
  3. A Saint Tropez-i csendőr : n°1 1964-ben, 7,8 millió néző
  4. Jákob rabbi kalandjai : n°1 1973-ban, 7,29 millió néző
  5. A nagy vakáció : n°1 1967-ben, 6,98 millió néző
  6. A csendőr nősül : n°2 1968-ban (Az első a Dzsungel könyve volt), 6,82 millió néző
  7. A csendőr és a földönkívüliek : n°1 1979-ben, 6,28 millió néző
  8. Oscar : n°2 1967-ben (Az első szintén Funès filmje, A nagy vakáció lett), 6,12 millió néző
  9. Szárnyát vagy combját : n°2 1976-ban (Az első helyen A cápa végzett), 5,84 millió néző
  10. Felszarvazták őfelségét : n°4 1971-ben, 5,56 millió néző

Francia nyelvű irodalom[szerkesztés]

  • Laurent Aknin, Louis de Funès, Nouveau Monde, 2005, ISBN 2-84736-089-1
  • Stéphane Bonnotte, Louis de Funès, jusqu'au bout du rire, Lgf, 2005, ISBN 2-253-11497-9
  • Olivier de Funès et Patrick de Funès, Louis de Funès : Ne parlez pas trop de moi, les enfants !, Le Cherche midi, 2005, ISBN 2-7491-0372-X
  • Jean-Jacques Jelot-Blanc, Louis de Funès, une légende, Anne Carrière, 1993, ISBN 2-910188-07-8
  • Christelle Laffin, Louis de Funès, Albin Michel, ISBN 2-226-13517-0

Könyvek magyarul[szerkesztés]

  • Jean-Jacques Jelot-Blanc: Louis de Funés, a színészlegenda; ford. Bayer Antal; Katalizátor, Bp., 2004
  • Patrick de Funés–Olivier de Funés: Ne beszéljetek rólam túl sokat, gyerekek! Louis de Funés; ford. Székely Ervin; Kelly, Bp., 2008

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fichier des personnes décédées. (Hozzáférés: 2023. július 6.)
  2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b Német Nemzeti Könyvtár: Louis de Funès (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 17.)
  4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. a b Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  7. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 10.)
  8. a b Fichier des personnes décédées. (Hozzáférés: 2021. október 13.)
  9. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 30.)
  10. https://www.slate.fr/story/174765/louis-funes-cinematheque-francaise, 2023. február 11.
  11. Louis de Funes de Galarza. familysearch. (Hozzáférés: 2022. június 25.)
  12. http://erdelyinaplo.ro/szabadido/szazegy-evet-elt-louis-de-funas-felesege

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Louis de Funès
A Wikimédia Commons tartalmaz Louis de Funès témájú médiaállományokat.