Az újság (opera)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az újság
opera
Eredeti nyelvolasz
ZeneGioacchino Rossini
SzövegkönyvGiuseppe Palomba
Felvonások száma2 felvonás
Főbb bemutatók1816. szeptember 26.
A Wikimédia Commons tartalmaz Az újság témájú médiaállományokat.

Az újság (olaszul La gazzetta) Gioachino Rossini kétfelvonásos operája. Szövegkönyvét Giuseppe Palomba és Andrea Leone Tottola írták Carlo Goldoni vígjátéka alapján. Ősbemutatójára 1816. szeptember 26-án került sor a nápolyi Teatro dei Fiorentiniben. Nyitánya később a Hamupipőke nyitányaként lett közismert. Rossini - jó szokásához híven - sokat kölcsönzött saját magától, talán a legtöbbet A török Itáliában című művéből. hogy aztán később a Hamupipőkében hasznosítsa újra Az újság egyes részeit.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Hangfekvés
Don Pomponio basszus
Lisetta, a lánya szoprán
Filippo, kocsmáros, Lisetta szerelmese basszus
Alberto, gazdag, fiatal úriember tenor
Doralice, fiatal, férjet kereső lány, Lisetta húga szoprán
Anselmo basszus
Madama la Rosa mezzoszoprán
Monsù Traversen basszus

Cselekmény[szerkesztés]

Helyszín: Itália
Idő: 18. században

Don Pomponio, a gazdag kereskedő férjhez akarja adni lányát Lisettát és ezért hirdetést tesz fel az újságban, hogy lánya egy vendégfogadóban várja a kérőket. Lisetta ugyan szerelmes Filippóba, a kocsmárosba, de apja hallani sem akar házasságukról. A fogadóban megjelenik az első kérő, Alberto, de Filippo félrevezeti őt és azt mondja neki, hogy nem Lisettát, hanem Doralicét hirdették meg az újságban. Albertónak megtetszik a lány és megkéri a kezét. Don Pomponio boldogan hallgatja a kérést, de amikor megtudja, hogy nem Lisettáról, hanem a húgáról van szó, mereven elzárkózik a házasság elől. A fiatalok elhatározzák, hogy egy csellel megpuhítják az öreget. Pletykát terjesztenek, miszerint mind a négyen Párizsba akarnak szökni. A lányok apja utánuk siet és négy töröknek öltözött maskarát talál, fel sem ismeri közöttük a saját gyermekeit. Szorult helyzetében, feldúltan, mindenbe beleegyezik. Az újság így kettős esküvőről adhat hírt.

Fontosabb felvételei[szerkesztés]

Bár számos hangfelvétele létezik a műnek, elsőként Dario Fo rendezését kell említenünk a barcelonai Gran Teatro del Liceu-ban, amely DVD-n jelent meg 2006-ban. Ezen Cinzia Forte (Lisetta), Charles Workman (Alberto), Doralice (Marisa Martins), Pietro Spagnoli (Filippo) énekel, Maurizio Barbacini vezényel. Többször kiadták CD-n a Bruno Rigacci vezényelte változatot, amelyen a magyar származású szoprán, Csapó Éva énekelte Lisetta szerepét.

Források[szerkesztés]

  • Kertész Iván: Operakalauz, Fiesta és Saxum Bt., Budapest, 1997
  • Batta András: Opera, Vince Kiadó, Budapest, 2006