Fodó Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fodó Sándor
Született1940. február 26.
Visk
Elhunyt2005. május 11. (65 évesen)
Ungvár
Foglalkozásanyelvész,
irodalmár,
egyetemi tanár,
politikus
SablonWikidataSegítség

Fodó Sándor (Visk, 1940. február 26.Ungvár,[1] 2005. május 11.) kárpátaljai magyar nyelvész, irodalmár, egyetemi tanár, politikus, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapító elnöke.

Élete[szerkesztés]

Iskoláit Visken végezte, majd a szovjet hadiflottánál szolgált. Az észtországi Tartu egyetemén szerzett nyelvészeti diplomát 1967-ben.

Kezdeményezésére, aktív közreműködésével 1989. február 26-án, Ungváron alakult meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), amelynek első elnökévé választották. Az 1990-es legfelső tanácsi választáson a KMKSZ jelöltként indította Fodót, aki azonban nem tudott bejutni a tanácsba. Fodó és a KMKSZ a Beregszászi Magyar Autonóm Körzet megalakulásáért küzdött, amit az Ukrán Legfelső Tanács elutasított.

1994-ben ismét parlamenti választásokon indult a KMKSZ jelöltjeként, de a második fordulóban vereséget szenvedett Tóth Mihálytól. Eközben a KMKSZ-t súlyos belső viták terhelték; előbb a beregszászi, majd az ungvári városi szervezet is kilépett a szövetségből.

1996 márciusában a KMKSZ VII. tisztújító közgyűlésén nem jelöltette magát újra elnöknek; utóda Kovács Miklós lett. Fodó tiszteletbeli elnök lett, és az is maradt haláláig. 1997 decemberében bejelentette, hogy az Ukrán Szociáldemokrata Párt jelöltjeként indul a következő tavaszi parlamenti választáson, ahol újfent nem tudott győzni.

Emlékezete[szerkesztés]

  • A KMKSZ 2005 szeptemberében Fodó Sándor-ösztöndíjat hozott létre kárpátaljai felsőoktatási intézmények hallgatói számára, akik jelentős szervező munkát fejtenek ki a magyarság érdekében.[2]
  • 2008-ban Beregszászban utcát neveztek el róla.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]