Štefan Banič

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Štefan Banič
Született

Szomolány
Elhunyt1941. január 2. (70 évesen)[2]
Szomolány
Állampolgársága
Foglalkozásafeltaláló
A Wikimédia Commons tartalmaz Štefan Banič témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Štefan Banič (Jánostelek, 1870. november 23.Jánostelek, 1941. január 2.) szlovák feltaláló, az ejtőernyő szabadalmaztatója.

Élete[szerkesztés]

Szülőfalujában mezőgazdasági munkásként dolgozott, majd kitanulta a kőművesmesterséget, s a jobb élet reményében kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, ahol az 1910-es évek kezdetén megszerkesztette az első, használható ejtőernyő prototípusát, mely az esernyő működési elvére hasonlított. Az általa 1914 júniusában személyesen kipróbált szerkezetet az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala 1914. augusztus 25-én az 1108484 szám alatt jegyezte be. Az Egyesült Államok Légierejének tiszteletbeli tagjaként 1921-ben visszatért hazájába és a szülőfalujához közeli hegyvidék kutatásával foglalkozott, melynek eredményeként a Driny-barlang társfelfedezőjeként lett ismeretes.

Emlékezete[szerkesztés]

  • Szülőházán emléktábla van.
  • A helyi temetőben levő síremlékének domborműve ejtőernyőst ábrázol.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2019. november 23.)
  2. SNK authority file (szlovák nyelven). (Hozzáférés: 2021. december 17.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Štefan Banič című szlovák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.