Kumkvat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kumquat szócikkből átirányítva)
Kumkvat
Törpemandarin (Fortunella margarita)
Törpemandarin (Fortunella margarita)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids II
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Rutafélék (Rutaceae)
Alcsalád: Citrusformák (Aurantioideae)
Nemzetség: Fortunella
Swingle
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kumkvat témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kumkvat témájú kategóriát.

A kumkvat (Fortunella) a rutafélék családjába tartozó növénynemzetség.

Elterjedése[szerkesztés]

Délkelet-Ázsiában honos. Hosszú ideje termesztik Indiában, Japánban, Tajvanon, a Fülöp-szigeteken. Európában Robert Fortune, a Royal Horticultural Society gyűjtője mutatta be 1846-ban, majd nem sokkal ezután Észak-Amerikában.

Leírás[szerkesztés]

A nemzetség fajai lassan fejlődő örökzöld cserjék vagy alacsony fák, amelyek a 2,5–4,5 méteres magasságot is elérhetik. Leveleik fényes zöldek. Virágaik – hasonlóan más citrusok virágaihoz – fehérek, magányosan vagy csoportosan fejlődnek a levélhónaljakban. Mérettől függően egy kumkvatfa gyümölcsök százait vagy akár ezreit képes minden évben teremni.

A fa lehet vízkedvelő (hidrofita) is: vízben nő, és a parthoz közel gyakran úsznak gyümölcsök a víz felszínén az érési időszak alatt.[forrás?]

Egy kumkvatfaj virága

Fajok[szerkesztés]

Termesztése[szerkesztés]

Kumkvatot termesztenek Kínában, Koreában, Japánban, Tajvanon, Délkelet-Ázsiában, Nepálban, Dél-Pakisztánban, Iránban, Izraelben, a Közel-Keleten, Európában (különösen Görögországban, Korfun) és az Amerikai Egyesült Államokban (főleg Floridában, Alabamában, Louisianában, Kaliforniában és Hawaiin).[forrás?]

Sokkal ellenállóbbak, mint más citrusok, mint például a narancsok. A Fortunella margarita forró nyarat igényel 25–38 °C hőmérséklettel, de a -10 °C alatti fagyokat is sérülés nélkül túlélheti.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Priszter

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kumquat című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]