Impotencia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az impotencia (lat. erőtlenség, képtelenség, gyengeség) a hétköznapi nyelvhasználatban az, ha egy férfi erekcióra képtelen.

Impotenciáról beszélünk akkor, ha valaki a pénisz merevedésének képtelensége vagy nem kielégítő merevedése következtében közösülésre képtelen és ez az állapot tartósan (2-3 hónap) fennáll. Az orvosi szaknyelvben helyesebb erektilis diszfunkcióról ill. merevedési zavarról beszélni, a köznyelvben az impotenciát tágabb értelemben használhatjuk, pl. a szexuális vágy vagy késztetés hiánya esetén is.[1]

A betegség kialakulásában szerepet játszó tényezők[szerkesztés]

Mivel a merevedés egy összetett folyamat, melyben ideg- és érrendszeri tényezők egyaránt részt vesznek, ezért a merevedés zavarát számos eltérés okozhatja. Zavart okozhatnak az agy, a gerincvelő betegségei, a péniszt alkotó kötőszövetek és simaizmok betegségei, valamint a pénisz vérellátásáért felelős erek betegségei is.

Bizonyos krónikus betegségek (cukorbetegség, vesebetegség, krónikus alkoholizmus, érelmeszesedés) a merevedési zavarok több, mint 50%-ért felelőssé tehetők.

A pénisz vérellátását biztosító erek betegségei leggyakrabban kezeletlen, vagy nem jól kezelt cukorbetegség, magas koleszterinszint, kiterjedt érelmeszesedés következtében jönnek létre.

A pénisz beidegzésének károsodása szintén leggyakrabban a a cukorbetegség következménye, azonban gyakran súlyos vesebetegség, vagy valamilyen központi idegrendszeri betegség a kiváltó ok. Baleset következtében fellépő gerincvelősérülés esetén az esetek nagy részében merevedési képtelenség lép fel. Bizonyos műtétek során ér- és idegsérülés lép fel, merevedési képtelenséget okozva. A pénisz sérülése szintén a betegség hátterét képezheti. Ismert néhány olyan gyógyszer, melynek gyakori mellékhatása a merevedési zavar. Ilyenek bizonyos szívritmus-szabályozók (Béta-blokkolók), egyes antidepresszánsok (SSRI-k), vagy pl. fekélyellenes gyógyszerek (H2 receptor blokkolók egy fajtája).[1]

A merevedési zavar hátterében fizikális és nem fizikális okok is szerepet kapnak, sőt gyakran ezek kapcsolatban is vannak egymással. Előfordulhat, hogy a merevedési zavar egyes betegségek első jele.[2]

Nem fizikai okok [2][szerkesztés]

Számos nem fizikai ok állhat az impotencia hátterében. Ezek közé tartozik:

  • Pszichés problémák. A leggyakoribb nem fizikális ok a stressz, a szorongás és a fáradtság. Az impotencia gyakran mellékhatása lehet különböző pszichés betegségeknek, mint pl. a depresszió.
  • Negatív érzések. A szexuális partner iránt érzett negatív érzések, illetve a szexuális partner által közvetett negatív érzések – pl. durvaság, érdektelenség, elutasítás – szintén okozhatnak merevedési zavart.

Fizikális okok [2][szerkesztés]

A merevedési zavar hátterében gyakran fizikális okok állhatnak, többek között:

  • Régóta fennálló cukorbetegség miatt kialakuló idegbántalom (diabéteszes neuropátia).
  • A medence vérellátását befolyásoló kardiovaszkuláris megbetegedések.
  • Bizonyos vényköteles gyógyszerek.
  • Prosztatarák miatti műtét.
  • A gerincvelő-sérülést okozó törés.
  • Szklerózis multiplex.
  • Hormonális zavarok.
  • Alkoholizmus és kábítószer használat.

A szó ugyanakkor többértelmű:

Férfiaknál[szerkesztés]

  • impotentia generandi, nemzőképtelenség avagy sterilitás[3]
  • impotentia coeundi, az erekció diszfunkciója: leggyakrabban lelki okokra vezethető vissza, de lehet keringésrendszeri háttere is a problémának[4]
  • impotentia ejaculandi, nincs ejakuláció mert nincs vagy túl kevés a sperma
  • impotentia satisfactionis: a férfi ejakulál de nincs orgazmusa

Nőknél[szerkesztés]

  • impotentia concipiendi, meddőség
  • impotentia gestandi, a magzat többszöri elvetélése

Mindkét nem esetében[szerkesztés]

  • impotentia concupiscentia, a szexuális vágyakozás mint biológiai ösztön teljes hiánya

Az egyházi jog szerint az impotentia coeundi az egyetlen olyan probléma, amely a házasság akadálya lehet.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Impotencia (magyar nyelven). orvosiLexikon.hu. (Hozzáférés: 2022. november 26.)
  2. a b c farmakológus, Dr Zsuga Judit, neurológus, klinikai: A merevedési zavar kialakulása (magyar nyelven). www.webbeteg.hu, 2017. december 18. (Hozzáférés: 2022. november 26.)
  3. Impotentia generandi (hu-HU nyelven). Urológiai Klinika. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  4. Impotentia coeundi (hu-HU nyelven). Urológiai Klinika. (Hozzáférés: 2022. november 27.)

Források[szerkesztés]