Szerkesztő:BáthoryPéter/interwikiFordító

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar nézet
Vegyes nézet

Az interwiki fordító segítségével az interwiki lista, vagyis a nyelvközi hivatkozások nyelve átváltható magyarra. Az interwiki nyelvek alapból "saját nyelvükön" jelennek meg, ami a magyar szemnek szokatlan, nehezebben található meg benne a keresett nyelv, mintha magyar nevükön, magyar ábécé szerint rendezve lennének. Az interwiki fordító az átválthatóság érdekében egy menüsort helyez el a lista tetejére, aminek gombjaira kattintva választhatunk Eredeti, Magyar és Vegyes nézet között. Vegyes nézetben az eredeti név mögött jelenik meg zárójelben a magyar alak.

A JavaScriptet User:BáthoryPéter készítette, köszönet az ötletekért Tgrnek és Daninak.

A program forráskódja MediaWiki:Gadget-interwikiFordito.js lapon található meg.

Telepítés[szerkesztés]

A telepítés legegyszerűbb módja: fölül a Beállításaim gombra kattintasz, majd a Segédeszközök között bekapcsolod az „interwikiFordító” eszközt.

Hagyományos módszerrel is telepítheted: a következő sort másold be a common.js fájlodba:

//További információ: [[User:BáthoryPéter/interwikiFordító]]
mw.loader.load('ext.gadget.interwikiFordito');

Más nyelvű Wikipédiákon is telepítheted a szkriptet. Ehhez az ottani common.js-edbe ezt másold be:

mw.loader.load('https://hu.wikipedia.org/w/load.php?modules=ext.gadget.interwikiFordito');

Hol működik[szerkesztés]

A program csak monobook és vector skinnel volt tesztelve.

Helyesen működik a következő böngészőkkel: Google Chrome 0.4, Internet Explorer 6.0, Mozilla Firefox 3.0.4, Opera 9.62, Safari 3.1.2

Hogyan működik[szerkesztés]

A program az oldal betöltődésekor megnézi, hogy talál-e interwiki hivatkozásokat. Ha igen, minden egyes nyelv után elhelyezi a magyar és zárójeles magyar megfelelőt, majd ezeket elrejti. Menüre kattintáskor ugyancsak minden nyelvnél a megfelelő "oszlopot" láthatóvá teszi, a másik kettőt pedig eltünteti. Kattintáskor minden esetben rendezi is a nyelveket. A magyar nyelveket a magyar ábécé szerint, eredeti és vegyes nézetben pedig abban a sorrendben, ahogyan azok a lapon eredetileg el voltak helyezve (automatikus rendezést itt az eltérő karakterek miatt nem lehet alkalmazni, pl cirill, arab, kínai betűk).

Amennyiben a böngésződben engedélyezve vannak a cookiek (magyarul: süti), a program megjegyzi az utoljára kiválasztott nézetet és legközelebb automatikusan azt teszi láthatóvá. Ha utoljára magyar alakot használtál, az oldal betöltődésekor a program rendezi a nyelveket. (A rendezés nagyon hosszú listák esetén lassú böngészővel (pl. IE 6) akár pár másodpercet is igénybe vehet!)

Nyelvek listája[szerkesztés]

A program a nyelvek magyar megfelelőjét egy saját listából keresi ki, ami a forráskód elején található. A nyelvet az előtagokból állapítja meg (pl. hu.wikipedia.org esetén hu). Amennyiben a listában nem talál hozzá magyar megfelelőt, az előtagot jeleníti meg magyar névként. Ha ilyennel találkozol – ami előfordulhat, mivel gyakran indítanak új nyelvű Wikipédia változatot –, írd meg ennek az oldalnak a vitalapjára és frissítjük a listát.