Jules Verne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jules Gabriel Verne
Színezett portréja, 1892
Színezett portréja, 1892
Élete
Született1828. február 8.
Nantes
Elhunyt1905. március 24. (77 évesen)
Amiens
SírhelyCimetière de La Madeleine d'Amiens
Nemzetiségfrancia
SzüleiSophie Allotte de La Fuye
Pierre Gabriel Verne
HázastársaHonorine du Fraysne de Viane (1857. január 10. – 1910. január 29.)
GyermekeiMichel Verne
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)regény
Irodalmi irányzatsci-fi
Fontosabb műveiGrant kapitány gyermekei (1868)
Nemo kapitány (1870)
80 nap alatt a Föld körül (1873)
A rejtelmes sziget (1875)
Sándor Mátyás (1885)
Várkastély a Kárpátokban (1892)
A dunai hajós (1908)
Kitüntetései
  • a francia Becsületrend tisztje (1892)
  • Montyon-díj (1867, 1872)
  • a francia Becsületrend lovagja (1870)
  • Science Fiction and Fantasy Hall of Fame (1999)
Hatottak ráVictor Hugo, id. Alexandre Dumas, Józef Sękowski, Edgar Allan Poe, James Fenimore Cooper, Jacques Arago, Daniel Defoe, Johann David Wyss, George Sand, Erckmann-Chatrian, Adolphe d'Ennery
HatásaH. G. Wells, Hugo Gernsback, Arthur Conan Doyle, Edgar Rice Burroughs, Donald G. Payne, Emilio Salgari, Paschal Grousset, Ray Bradbury, A steampunk irányzat
Jules Gabriel Verne aláírása
Jules Gabriel Verne aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Jules Gabriel Verne témájú médiaállományokat.
Jules Gabriel Verne

Jules Gabriel Verne (ejtsd: 'zsül gabriel vern'), magyarosan Verne Gyula (Nantes, 1828. február 8.Amiens, 1905. március 24.) francia író, egyben a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja. A könyveiben említett száznyolc terv és találmány döntő többségét mára már megvalósították. Kiemelkedő művei között szerepel a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, a Nemo kapitány, a Sándor Mátyás, a Sztrogof Mihály, az Utazás a Föld középpontja felé, A rejtelmes sziget, a Grant kapitány gyermekei, az Utazás a Holdba, a Hódító Robur, A tizenöt éves kapitány és a Kétévi vakáció.

Minden, amit kitalálok, minden, amit elképzelek, a valóság alatt marad, mert eljön majd a pillanat, amikor a tudomány alkotásai túltesznek a képzelet szüleményein.
– Jules Verne[1]

Pályakép[szerkesztés]

Egy fiatal ügyvéd, Pierre Verne első fiaként született. A család ősei Franciaországba települt skótok voltak. Apja magához hasonlóan jogi pályára szánta, de Jules nem érdeklődött az ügyvédi pálya iránt, és bár elvégezte a jogot, soha nem praktizált. Szerette a kalandokat, és a „fény városában”, Párizsban szeretett volna élni akkor is, amikor apja megfenyegette, megvonja tőle az anyagi támogatást. Szívesebben foglalkozott a természettudományokkal, és ezeknek eredménye volt, hogy írói tehetségét, ezáltal egy egészen új irányt teremtve, a természettudományoknak regényalakban való népszerűsítésére használta.

Eleinte sokat nélkülözött, és mindenféle munkát elvállalt, a maradék idejében pedig színműveket és operaszövegeket is írt, kevés sikerrel. id. Alexandre Dumas azonban biztatta, s ez sokat jelentett a számára.

Első komolyabb sikerét az Öt hét léghajón című művel érte el, amely 1862 karácsonyára jelent meg, s ennek révén anyagilag is rendbe jött. Kiadója, Pierre-Jules Hetzel azonnal húsz évre szóló szerződést kötött vele. Egyre-másra megjelent regényei óriási sikert arattak otthon és külföldön egyaránt. Megteremtette az anyagi biztonságot családja számára, s most már nem kellett mással foglalkoznia, csak az írással.

Regényalakban és a nagyközönségnek írva, szó sem lehetett száraz tudományosságról vagy szigorú tárgyilagosságról, hanem gyakran féktelen fantáziájának engedve, olyan merész eszméknek adott kifejezést, melyeket az akkori komoly tudomány csak kiindulópontjukat tekintve helyeselhetett, de végeredményükben nem. Az mindenesetre hervadhatatlan érdeme, hogy érdekes leírásaival laikusok és különösen a serdülő ifjúság számára a természettudományokat vonzóvá tette. A legkalandosabb, de amennyire lehet, természettani törvények alapján indokolt módon viszi hőseit utazásaikra, hol a Föld körül, hol a tenger mélyére, hol megmászhatatlan hegyek csúcsára, de a cél mindenütt az olvasó ismereteinek bővítése. Verne szándéka mellesleg az is volt, hogy a tudományos körök érdeklődését felkeltse bizonyos még meg nem oldott problémák iránt.

Regényei témáját sokszor az életből merítette, csak tovább gondolta a felfedezések, találmányok életét, így született meg az ő segítségével a modern tudományos-fantasztikus irodalom. Legtöbbször a valóság és képzelet határán egyensúlyoz, de vannak a valóság határát jelentősen átlépő művei is.

Életművének a csúcsa talán a nagy-trilógia (Nemo kapitány, Grant kapitány gyermekei, A rejtelmes sziget) amelynek regényei a legjobban kidolgozottak. Népszerű még a 80 nap alatt a Föld körül, az Utazás a Föld középpontja felé, a Sztrogof Mihály vagy az Utazás a Holdba is. Sokan ajánlják a kamaszkorú diákoknak A tizenöt éves kapitányt és a Kétévi vakációt.

A magyarokat is kedvelő, de Magyarországon sohasem járt író hazánkhoz kapcsolódó művei: a Sándor Mátyás, A dunai hajós, a Várkastély a Kárpátokban (Kolcvár) és a Storitz Vilmos titka, amelyek közül vitathatatlanul az első két mű a legnépszerűbb. Ezekben is a szabadságjogokért harcoló hősöket mutatja be, ahogyan életében maga is harcolt a gyarmatosítás, a rabszolgaság ellen.

Már életében sokan csodálták, ugyanakkor voltak, akik fanyalogtak a regényei láttán, értéktelennek tartották műveit. A nagyközönség és írótársai nagyobb része azonban elfogadta, szerette s várta az újabb és újabb műveket. Kortársai közül Zola, Balzac, Gorkij, Edmondo De Amicis, a két Dumas és George Sand is elismerte tehetségét. Tisztelői közé tartozott Mengyelejev, Gábor Dénes, Szilárd Leó vagy Teller Ede, de megemlíthetjük XIII. Leó pápát is, aki magánkihallgatáson fogadta.

Művei hatása a magyar irodalomban is érződik, hiszen Jókainak nem egy műve stílusában hasonlít a Verne-művekre, s ezt Jókai nem is tagadta. Karinthy Frigyes szintén szerette, amit az Így írtok tiben található Verne-utánzat mutat a legjobban.

Műveiből közel 200 filmfeldolgozás készült, amelyek között éppúgy találhatóak néhány perces némafilmek, mint százmillió dolláros szuperprodukciók.

Az UNESCO nyilvántartása szerint évtizedek óta a legtöbbet fordított szerzők közé tartozik, művei már 148 nyelven jelentek meg.

Számos művének illusztrációit Édouard Riou francia festő, könyvillusztrátor készítette.

Síremléke halála helyszínén, Amiens városban található.

Művei[szerkesztés]

Egy tipikus Hetzel-kiadás
Egy Verne-karikatúra
A „Rejtelmes sziget” korabeli kiadása
Az „Öt hét léghajón” korabeli kiadása
A „80 nap alatt a Föld körül” korabeli kiadása
A „Fekete Indiák” 1878-as Hartleben-féle német díszkiadása
„Az úszó város” 1930-as Vilímek-féle cseh kiadása

Bővebben: Jules Verne magyarul kiadott műveinek listája

Verne fő műve a Különleges utazások (Les Voyages Extraordinaires) 54 regényből áll. Novellákat, esszéket, illetve drámai és lírai műveket is írt.

(Az évszám az első francia kiadás éve.)

Regények[szerkesztés]

Különleges utazásokba tartozó regényei:

További regényei és novellái:

Posztumusz megjelent művei[szerkesztés]

Verseskötetei[szerkesztés]

Ismeretterjesztő művei[szerkesztés]

Magyarországi gyűjteményes kiadás[szerkesztés]

Az Unikornis Kiadó 1997 és 2005 között Jules Verne összes művei címen 80 kötetes sorozatot jelentetett meg (a sorozatot eredetileg 75 kötetesre tervezték). A sorozatban több olyan Verne-mű megjelent, amely magyar nyelven előtte még egyszer sem volt olvasható. A sorozat 80. kötete Horváth Árpád Verne, a technika álmodója című munkája az író teljes életművét bemutatja, Verne munkáit röviden elemzi. Ebben a kötetben kaptak helyet a lírai, drámai alkotások és novellagyűjtemények is.

A sorozat kötetei:[6]

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

Emlékezete[szerkesztés]

Nantesban található a Musée Jules Verne, amely röviden mutatja be az író életét, külön hangsúlyt helyez Verne műveiből készült színdarabokra és mozifilmekre. A Múzeumtól pár lépésre található Nemo kapitány szobra.

Nevét a Jules Verne TEE járat viselte 1980 és 1989 között.

Kapcsolódó képek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zoltán Péter: A képzelet varázslója, Móra Ferenc Könyvkiadó, 1972, 7. oldal
  2. a b A regényt valójában Paschal Grousset írta. Ő egyik álnevén, André Laurie, a könyv társszerzője. Verne neve értékesítési célból került a regényre, erről a szócikk bővebben ír.
  3. a b A XXIX. században, más címén Egy amerikai újságíró... novellát Michel Verne írta, részletek a szócikk oldalán. L’article dont je vous ai parlé pendant votre visite à Amiens a paru dans le Forum de New York; après array entre Michel et moi, il a été entièrement écrit par lui (ceci entre nous) et il paraît avoir beaucoup plu A darab, amiről beszéltem veled Amiens-i látogatásod során, a New York-i Fórumban jelent meg; teljes egészében Michel írta (maradjon köztünk), és úgy tűnik, hogy nagyon örült neki. Jules Verne levelet kiadójának, Louis-Jules Hetzelnek 1889 januárjában. Piero Gondolo della Riva. A propos d’une nouvelle, 286. o. (1974. április 16.) 
  4. a b A Thompson és Társa regényt részben Michel Verne írta, részletek a szócikk oldalán.
  5. a b Az Édom (Az örök Ádám) Michel Verne műve, részletek a szócikk oldalán.
  6. Grey Katherine: Az Unikornis Kiadó nyolcvankötetes Jules Verne összes művei sorozata. Katherine's Bookstore. (Hozzáférés: 2020. szeptember 10.)
  7. A kötetben szereplő írások: Pierre-Jean, Anselme de Tilleuls márki házassága, Róma ostroma, San Carlos, Jédédias Jamet és A tanulmányút
  8. A kötetben szereplő írások: A Bounty lázadói, A Mont Blanc megmászása, Dráma a levegőben, Dráma Mexikóban, A villamos nő, Édom, Vadászat tíz órán át, A Föld első körülhajózása és Költemények.
  9. A Mont Blanc megmászása Paul Verne műve.
  10. A kötetben szereplő írások: A szultán unokái, A gyémántos Medzsidje-rend, Martín Paz, A Raton-család és Hogyan tölti egy amerikai újságíró egy napját 2889-ben?.
  11. A kötetben szereplő írások: A Humbug, Híjj-zutty!, Zakariás mester, Doktor Ox hóbortos ötlete és Az ostromzáron át
  12. A kötetben szereplő írások: Az úszó város, Disz úrfi és Esz kisasszony és Jean Morénas végzete.
  13. Le tour de Jules Verne en 80 livres

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Jules Verne témában.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]