Házipatika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Házipatika tároló szekrénye.
Pill box.
Antik gyógyszertár ideje múlt gyógyszerei Balvey-ben, a Cardedeu (Catalunya)

Házipatikának (angol: home pharmacy kit) nevezzük a lakosság által saját háztartásában tartott gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és kötszerek összességét.[1] Ha az elsősegélydobozról vagy a házipatikáról van szó, a felszereltség és a rendszeres karbantartás kulcsfontosságú, ahogy az is, hogy a csomag álljon készen és lehetőleg legyen elérhető helyen, amikor kisebb-nagyobb baleset éri a család bármely tagját, és mondjuk egy vérző seb miatt azonnal ragtapaszra van szükség.

Fontos lépés a házipatika készletének összeállításakor a háziorvossal és a család gyógyszerészével konzultálni az esetleges polipragmázia, gyógyszeres interakció, nem várt mellékhatások elkerülése céljából. A gyógyszerek többségét orvosi rendelvényre (receptre) adják ki gyógyszertárban, kórházban, orvosi rendelőben. Az orvos utasításainak betartásával kell alkalmazni. Az utasítások figyelmen kívül hagyása, vagy adagolásuk önkényes megváltoztatása nem csak az egészséget, de az életet is veszélyeztető mellékhatásokat, szélsőséges esetben gyógyszermérgezést okozhat. Különleges áru a gyógyszer, a felületesség kizárt az élet megmentéséhez szükséges, az egészség fenntartásához alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatban.[2]

A házipatika összetétele[szerkesztés]

A házipatikában levő gyógyszerek általában családtagjaink[3] saját betegségeinek, kisebb bajainak kezelését, elsősegély-nyújtását szolgálják.

A házipatikának legyenek részei a különféle gyógyszerek, így például láz- és fájdalomcsillapítók, gyógyszerek megfázás esetére, köhögéscsillapító, torok cukorka, hasmenés elleni termékek, orrcseppek. A nyákoldók sem maradhatnak ki, és a kalcium sem, amely allergia esetén tehet jó szolgálatot. Nem árt, ha a különféle sebtapaszokból (vízálló, gyermekbarát, nagy, kicsi stb.) is összeállítunk egy alapkészletet. Csecsemőknek javasolt betenni a házipatikába gombaellenes krémet, bőrvédő krémet a pelenkakiütés esetére, hasfájós babánál görcsoldó cseppeket stb.

A házipatika elhelyezése, tárolása[szerkesztés]

Házipatika és elsősegély-felszerelés a falon. Dunedin, Új-Zéland. 2006.

A gyógyszerek tárolási módját mindig feltüntetik a csomagoláson vagy a leírásban. A szobahőmérsékleten tárolható gyógyszereket tartsuk egy helyen, a legjobb egy zárható gyógyszeres faliszekrényben, száraz, fénytől védett helyen. Fiókban vagy dobozban is tarthatók a gyógyszereket, viszont ügyeljünk arra, hogy gyerekek ne érhessék el. Ellenőrizni a lejárati időket. Ha allergiás reakció miatt nem tudja beszedni a kapott gyógyszert, ezt is vissza kell vinni a patikába.

Zárható gyógyszeres szekrény és helye[szerkesztés]

A zárható doboz, szekrény láthatatlan helyen legyen. A házipatikás dobozunk lehetőleg legyen zárható. Tároljuk megfelelő helyen – ha csecsemő vagy kisgyermek van a családban, akkor ez természetesen a kicsi számára nem elérhető, sőt, nem is látható hely. Fontos, hogy a családban minden felnőtt tudja, hol van a házipatika, és használat után ugyanoda tegyük vissza. Az elsősegély dobozunknak elkészíthetjük a „kistestvérét” is sebtapasszal, sebkrémmel stb., amely jó szolgálatot tehet utazás, túrázás, nagyobb séták, szabadtéri tevékenység során, a táskába bekészítve. Létfontosságú időmegtakarítást jelenthet, ha a dobozban ott vannak a vészhelyzet esetén fontos telefonszámok - mentők, orvos, gyógyszertár, forró vonalak (pl. mérgezés esetére).

Évente több ezer gyermek szenved kisebb-nagyobb mérgezést. A legveszélyeztetettebb az 1-4 éves korosztály. Gyermekeink védelme érdekében a gyógyszereket számukra el nem érhető, zárható helyen kell tárolni, használat után pedig mindig a helyükre visszatenni a pirulákat, készítményeket. Erre a problémára nyújt tökéletes megoldást a zárható faliszekrény.[7]

Tárolási hőmérséklet[szerkesztés]

A gyógyszerkészítmények sokkomponensű rendszerek, amelyeknek megfelelő minősége nagymértékben függ a tárolási, szállítási, csomagolási feltételektől, külső környezeti tényezőktől (fény, nedvesség, hőmérséklet).[8] A környezeti tényezők jelentősen befolyásolhatják a gyógyszerek stabilitását. A fő környezeti tényezők a hőmérséklet, a páratartalom, és a fény.

A magas hőmérséklet és a fény a gyógyszerek spontán bomlását okozhatják, ezért a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztató eltartásra, tárolásra vonatkozó utasításait szigorúan be kell tartani, pl.: "Száraz, sötét, hűvös helyen tartandó!". A gyógyszerek stabilitása és annak változásának következménye a gyógyszerben bekövetkező hatóanyag koncentrációjának csökkenése, és toxikus bomlástermékek megjelenése a gyógyszerben.[9]

Anyagi és erkölcsi veszteség, ha a hűtési lánc megszakad egy gyógyszer tárolása során. A nem megfelelő helyen (hőmérsékleten) tárolt gyógyszer elveszti stabilitását, gyógyító hatása csökken, toxikus anyagok képződhetnek. A házipatika gyógyszereinek tárolása során is biztosítani kell az előírt tárolási hőmérsékletet, páratartalmat, fényvédelmet megfelelő tároló rendszerben. Hűvös helyen tartandó gyógyszereket célszerű műanyag rekeszben, a hűtőszekrényben elkülönítve tárolni.

Naprakész házipatika[szerkesztés]

A helyükre került gyógyszereket rendszeresen ellenőrizni kell a készletet és pótolni a hiányzó gyógyszereket. Ehhez egy táblázat segíthet,[10] amiben a panaszok mellé felírható a gyerekeknek és felnőtteknek használt készítményeket. A számozott rubrikában a készlet állapota jelölhető. Egy példa a jelölésekre:

ok – teli doboz
1/2 – fogyóban
X – elfogyott

Fontos, hogy félévente minden dobozon ellenőrizzük a lejárat dátumát, és a biztonság kedvéért, aminek lejárt a szavatossága vigyük vissza a gyógyszertárba. Olyan antibiotikumot se tároljunk, amelyet nem használtunk el teljesen.

Elsősegélynyújtás, sebellátás[szerkesztés]

  • gyorstapasz (ragtapasz)
  • fertőtlenítő szer, Betadine, karbamid-hidrogén-peroxid
  • steril mull-lap 10x10 cm-es
  • steril mullpólya 5, 10 és 15 cm széles
  • gyorskötöző pólya
  • steril vatta
  • háromszögletű kendő
  • égési kötszer
  • Elsősegélynyújtás kézikönyve[11]elsosegely-jegyzet

Gyógyászati segédeszközök[szerkesztés]

Otthoni diagnosztikus készletek[szerkesztés]

vérnyomásmérő, vércukorszintmérő, terhességi-teszt, lázmérő (lehetőleg flexibilis végű, digitális), koleszterol-teszt, széklet-teszt (okkult vérzés), fertőző betegség-teszt, kábítószer-függőség szűrővizsgálati-teszt, testzsír vizsgálati kit, torok vizsgálati kit, mell önvizsgálati kit, menopauza kimutatására szolgáló készlet, apasági vizsgálati kit

Sebkezelés, sebellátás[szerkesztés]

olló, csipesz, steril gumikesztyű, vesetál

Fogamzásgátlók[szerkesztés]

gumi-óvszer, pesszárium

Életstílusgyógyszerek[szerkesztés]

Az életstílusgyógyszerek kifejezés különböző elemeiből összeválogatott csoportjára utal a gyógyszereknek, amelyeket nem betegségre, orvosi célokra alkalmaznak. Ez magába foglalja a gyógyszer-függőséget okozó hatóanyagokat, a sportteljesítmény növelésére alkalmas vagy más teljesítményt-fokozó szereket, valamint azokat, amelyeket kozmetikai célokra vagy tisztán szociális okokból használnak.[12]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2014. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 30.)
  2. http://www.thp-haldorn.de/dosis.htm
  3. Archivált másolat. [2013. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 30.)
  4. http://members.iif.hu/lakner/otctunet.htm
  5. http://www.fda.gov/downloads/AboutFDA/CentersOffices/CDER/UCM135688.pdf
  6. Archivált másolat. [2012. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 1.)
  7. Archivált másolat. [2013. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 30.)
  8. The European Medicines Evaluation Agency (EMEA) Committee for Proprietary Medicinal Products (CPMP) document, effective October 2003.
  9. Gyógyszerstabilitás elvi alapjai I. dr. Dávid Ádám 2008. december 1. http://www.pharmtech.sote.hu/files/2008-2009/ea_stabilitas1_david-2008.pdf
  10. http://www.rendteremto.hu/download/Hazipatika.pdf
  11. http://www.mentok.hu/admin/data/file/134_c_-_elsosegelynyujtas.pdf[halott link]
  12. Pharmacology H. P. Rang, M. Maureen Dale, James M. Ritter, Graeme Henderson, Rod J. Flower Elsevier Limited, Oxford, 2011.
Commons:Category:Pharmacy
A Wikimédia Commons tartalmaz Házipatika témájú médiaállományokat.