Saha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee työkalua. Sanan muista merkityksistä katso Saha (täsmennyssivu).
Sotavangit sahaavat punahongasta lankkuja 1942.
Lehtisaha-tyyppinen käsisaha.
Perinteinen puukkosaha

Saha on työkalu tai työstökone, jota käytetään sahaukseen. Sahat voivat olla käsisahoja jotka toimivat ihmisvoimin tai konesahoja, jotka käyvät konevoimalla. Sahan tyypistä riippuen sillä voidaan sahata esimerkiksi puuta, muoveja, metalleja, kiveä, betonia, tai lihaa ja luita.

Käsikäyttöiset sahat perustuvat ihmisvoimin aikaan saatuun edestakaiseen liikkeeseen ja ne voivat leikata työnnettäessä tai vedettäessä. Konesahat toimivat sähkömoottorilla tai muulla tavoin konevoimalla.

Sahojen perustyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörösaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sirkkeli

Pyörösahassa eli sirkkelissä on pyörivä pyöreä terä, jonka ulkoreuna on hammastettu. Pyörösahalla voidaan sahata vain suoraan. Sahausliike on jatkuva. Pyörösahoilla sahataan mm. puuta, muoveja ja metalleja. Pyörösahoja on pienistä käsin liikuteltavista akkukäyttöisistä aina suuriin sahatavaran sahaamiseen tarkoitettuihin asti.

Katkaisuun tarkoitetuissa pyörösahoissa terä useimmiten tekee syöttöliikkeen. Katkaistavaa kappale siirretään sahan pöydällä sivusuunnassa oikeaan kohtaan ja terää liikuttamalla suoritetaan katkaisu. Terä on yleensä käännettävissä ja kallistettavissa, jotta katkaisu voidaan tehdä erilaisissa kulmissa.

Levyjen sahaukseen ja halkaisuun tarkoitetuissa sahoissa sahattavaa kappaletta liikutetaan pöydällä. Usein sahoissa on liukupöytä. Tällöin kappale tuetaan vaakatasossa terän lappeen suuntaisesti liikkuvaan pöytään ja sitä syötetään paikallaan pysyvään terään. Terää voidaan kallistaa pöytään nähden erilaisten sahauskulmien aikaansaamiseksi.

Yksi merkittävä pyörösahojen laji ovat sahat, joilla tukeista sahataan puutavaraa. Näissä sahoissa on isot terät ja pitkä liukupöytä. Usein sahat ovat siirrettäviä nk. kenttäsirkkeleitä, jotka kuljetetaan sahauspaikalle esim. maatilalle tai tulevalle rakennustyömaalle.

Vannesaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Vannesaha

Vannesahassa on yhtenäisen silmukan muodostava nauhamainen terä, jonka reunassa on leikkaavat hampaat. Sahausliike on siis jatkuva. Vannesahoilla voidaan leikata suoraan tai kaartaen. Pienin mahdollinen kaarresäde riippuu käytettävän vanteen leveydestä. Tilanteen mukaan vannesaha voi olla paikoillaan ja kappaletta syötetään terään, tai vannesahaa liikutetaan paikoillaan olevaan kappaleeseen.

Edestakaisen liikkeen sahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikäyttöiset sahat ovat sivulla käsisaha. Jatkuvan liikkeen sahoista poiketen useimmista edestakaisen liikkeen sahoista on olemassa sekä käsivoimaisia että konevoimaisia versioita. Samalla termillä voidaan viitata tilanteen mukaan kumpaan tahansa.

Konekäyttöiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konekäyttöisiä sahoja, joissa terä liikkuu edestakaisin ovat muiden muassa:

  • Puukkosaha on kapeakärkinen ja terän liikesuuntaan pitkulanen saha.[1] Tyypillisesti sahaa ohjataan käsin.
  • Pistosaha eli kuviosaha on puukkosahaa pienemmällä terällä varustettu saha, joka on enemmän neliön muotoinen terän liiketasossa. Tyypillisesti sahaa ohjataan käsin.
  • Lehtisaha on tyypillisesti paikoillaan ja kappaletta ohjataan käsin.


Lankasaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lankasaha on numeerisesti ohjattu työstökone jolla tehdään lankasahausta.selvennä

Moottorisaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Moottorisaha

Moottorisaha on pienen kaksitahtisen bensiinimoottorin voimalla toimiva ketjusaha.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Facta 2001 s. 236

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]