Captcha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy korai CAPTCHA-generátor, az EZ-Gimpy által generált kép. Ilyen CAPTCHA-kat használt egy időben a Yahoo; 2003-ra azonban ezeket már fel tudták törni.[1]
Egy modern CAPTCHA, a reCAPTCHA programból. Színes háttér és a betűk erőteljes torzítása helyett az egyes betűk elkülönítését nehezíti meg a rajtuk áthúzott vonallal.
Egy másik módszer a betűk elkülönítésének megnehezítésére. A KCAPTCHA program által generált képen az ember könnyen felismeri az egymásba lógó karakterek határait, egy bot azonban nem képes rá.

A CAPTCHA (IPA: [ˈkæptʃə], kb. kepcsö) a számítástechnikában olyan automatikus teszt, ami képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől. A szó az angol Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart (am. teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére) kifejezés rövidítése. A teszt során a számítógép generál egy feladványt, amit csak egy ember tud helyesen megválaszolni, de a válasz helyességét a gép is könnyedén el tudja dönteni. A kifejezést 2000-ben alkotta Luis von Ahn, Manuel Blum, Nicholas J. Hopper és John Langford.

Az ilyen teszteket néha fordított Turing-tesztnek is nevezik, mert szemben a hagyományos Turing-teszttel, ahol egy embernek kell a számítógépet és az embert megkülönböztetnie, itt egy számítógépnek kell megtennie azt. Az ilyen tesztek leggyakrabban egy eltorzított szöveg elolvasásából állnak, és jól használhatók a spambotok kiszűrésére; mára az internetes fórumok, blogok, wikik és egyéb spam által fenyegetett nyilvános kommunikációs csatornák alapvető tartozékává váltak.

Története[szerkesztés]

Moni Naor volt az első személy, aki tematikusan foglalkozott a kérdéssel, hogy milyen módokon lehet megállapítani, hogy egy adott kérés egy személytől vagy egy bottól jön-e.[2] Az első kezdetleges CAPTCHA-kat 1997-ben Andrei Broder és kollégái készítették az AltaVistánál azzal a céllal, hogy a botokkal ne lehessen URL-eket adatni a keresőmotorjukhoz. Megvizsgálták, hogy jellemzően milyen fajta képtorzulásokat tudnak rosszul felismerni az automatikus karakterfelismerő programok és annak megfelelően torzították a képeket. Luis von Ahn és Manuel Blum továbbfejlesztette és publikálta a módszert 2000-ben, és közreadtak egy programot is, ami meg tudta különböztetni ily módon az embert a számítógéptől. Ők ketten vezették be a CAPTCHA kifejezést is, és az ő CAPTCHA-ikat használták először igazán széles körben, nevezetesen a Yahoo!-nál. A Carnegie Mellon University megpróbálta védjegyként bejegyeztetni a szót,[3] de a kérelmet 2008. április 21-én elutasították.[4] A CAPTCHA alkotói jelenleg a reCAPTCHA implementáció használatát javasolják.[5]

Szöveges változatok elavulása[szerkesztés]

A CAPTCHA fokozatosan elveszítette biztonsági funkcióját. Indiában számos cég szakosodott arra, hogy olcsó emberi munkaerővel nagy mennyiségben törjön fel kódokat. Egy másik módszer szerint a feladványt kiemelik az eredeti környezetéből, majd egy ingyenes pornó- vagy kalózoldal elejére illesztik be. A világon mindenhonnan a pornó- vagy warez oldalra belépni kívánó felhasználók megoldják a feladványt, beengedik őket az oldalra, közben pedig az eredeti célpont kapuit is kinyittatták velük.[6] 2014-ben a Google mérnökei egy olyan szoftvert jelentettek be, amely 99,8%-os pontossággal fejti meg a reCAPTCHA-t.[7] A program eredetileg az Utcakép alkalmazáshoz készült, és az utcai feliratok értelmezése volt a dolga.

Változatok a 2010 évektől[szerkesztés]

Mivel az egyre fejlettebb számítókapacitás számára a szövegfelismerés nem jelent akadályt, más technológiák is megjelentek:[8]

  • Egy fényképen szereplő alakot kell beazonosítani választási lehetőségek alapján,
  • több fotó alapján kell egy alak darabszámát beírni,
  • egy rövid szöveges feladvány megoldását kell kiválasztani,
  • egy animált képen vagy mini videón szereplő alakot/szöveget kell felismerni,
  • egy interaktív (pl. Flash) felületen kell egy egyszerű szöveges utasítást végrehajtani.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Breaking a Visual CAPTCHA
  2. Moni Naor (1996. július 14.). „Verification of a human in the loop or Identification via the Turing Test” (PS). (Hozzáférés: 2008. július 6.)  
  3. Computer Literacy Tests: Are You Human?”, [[Time (magazin)|]]. [2009. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. június 12.) „The Carnegie Mellon team came back with the CAPTCHA. (It stands for "completely automated public Turing test to tell computers and humans apart"; no, the acronym doesn't really fit.)The point of the CAPTCHA is that reading those swirly letters is something that computers aren't very good at.” 
  4. Latest Status of CAPTCHA Trademark Application |url=http://tarr.uspto.gov/servlet/tarr?regser=serial&entry=78500434
  5. reCAPTCHA homepage. [2012. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 8.)
  6. India megöli a CAPTCHA-t – Hwsw.hu, 2008. szeptember 2.
  7. A Google saját maga dekódolta a reCAPTCHA-t – Üzletrész.hu, 2014. április 18.
  8. Michael Garrity: 7 Innovative Solutions to CAPTCHA User Attention. Website Magazine, 2013. február 7. (Hozzáférés: 2014. április 19.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a CAPTCHA című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Captcha
A Wikimédia Commons tartalmaz Captcha témájú médiaállományokat.

CAPTCHA oldalak[szerkesztés]