Földimogyoró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Amerikai mogyoró szócikkből átirányítva)
Földimogyoró
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Hüvelyesek (Fabales)
Család: Pillangósvirágúak (Fabaceae)
Alcsalád: Bükkönyformák (Faboideae)
Nemzetség: Arachis
Faj: A. hypogaea
Tudományos név
Arachis hypogaea
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Földimogyoró témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Földimogyoró témájú médiaállományokat és Földimogyoró témájú kategóriát.

A földimogyoró vagy amerikaimogyoró (Arachis hypogaea) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába a hüvelyesek (Fabales) rendjébe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó faj.

Neve ellenére nem a mogyoró (Corylus) nemzetség faja, s a mogyorókkal való rokonsága is meglehetősen távoli. Jóval közelebbi rokonságban áll például a borsóval vagy a babbal, mivel mindhárman a bükkönyformák közé tartoznak.

Előfordulása[szerkesztés]

Dél-Amerikából származik.

Élőhelye[szerkesztés]

Melegigényes növény, kedveli a napfényt. Már gyenge árnyékban mattá válnak zöld levelei. Vízigénye közepes és változó. Homokos talajok megfelelők a számára, nem igényel sok tápanyagot. A növény érdekessége, hogy a virágok megtermékenyülés után a földbe húzódnak és ott nevelik magvaikat. Többször töltögetni kell, mint a burgonyát.

Megjelenése[szerkesztés]

Bokros és fekvő fajtái ismeretesek. Bokros fajtáinak szára az 50–60 centimétert is elérheti. A fekvő típusúak oldalirányban nőnek, kb. 15–20 centiméteresek lesznek.

A levele
és a virága

Felhasználása[szerkesztés]

A világ földimogyoró termésének mintegy feléből mogyoróvaj készül.

Vitaminokban gazdag magjaiból fűszer és olaj is készül, a Föld második legfontosabb olajnövénye (az olajpálma után). A magban 40–50% olaj található, mely omega-3 zsírsavat nem tartalmaz. Felhasználása igen sokoldalú. Az élelmiszeripar lisztté őrölve is felhasználja, de egészben natúr állapotban vagy pörkölve, sózva, vagy mézzel is fogyasztható.

Olajpogácsája és lombja magas értékű állati takarmányként hasznosítható.

Összetevői[szerkesztés]

Több, mint 50%-a zsír, ami – a többi diófélékhez hasonlóan – nagyrészt telítetlen zsírsavakból tevődik össze.[1] Fehérjetartalma 26%, ezen kívül B-és E-vitaminokat, valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz jelentősebb mennyiségben.

Pörkölt földimogyorómagvak

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2013) „Phytosterol Content and Fatty Acid Pattern of Ten Different Nut Types”. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. DOI:10.1024/0300-9831/a000168.  

Források[szerkesztés]