Zvečan-erőd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Zvečan-erőd Mitrovica északi részén található erőd, amely egyike a legrégebbi erődítményeknek Európa délkeleti részein. Az építmény egy régen kialudt vulkán tetején fekszik, jó rálátással az Ibar folyóra és a városra. Az erőd 1990-ben felkerült a Szerbia Kiemelt Fontosságú kulturális és Műemlékeinek Listájára.

Az erőd látképe

Története[szerkesztés]

A Balkán egyik legrégebbi erődje, amelynek pontos építési idejét nem ismerjük. A klasszikus ókor nem igazán lehet a helyes építési idő, mivel az erőd már a történelem előtti időkből is tartalmaz megerősítéseket. Raška (régió) végváraként 1093-ban kapott különös jelentőséget a hely, amikor is a szerb uralkodó, Vukan Vukanović megindította hadjáratát Északnyugat-Koszovó megszerzésére a Bizánci birodalomtól.

Az erőd egyes részeit a Nemanjić-dinasztia uralkodása alatt átépítették és újratervezték és ez volt az a hely, ahol III. István Uroš szerb király meghalt 1331-ben. 1389-ben az ottomán törökök szerezték meg a Rigómezei csata (1389) után és egészen a 18. századig aktív szerepet játszott az itt élő népek védelmében, majd nem sokkal ezután elhagyatottá vált.

A hegy tetején fekvő erőd


Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Zvečan Fortress című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.


Források[szerkesztés]