Zuzmószerű szakállbromélia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zuzmószerű szakállbromélia
Zuzmószerű szakállbromélia egy hawaii botanikuskertben
Zuzmószerű szakállbromélia egy hawaii botanikuskertben
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Angiosperms)
Osztály: Egyszikűek (Monocots)
Csoport: Commelinidae
Rend: Perjevirágúak (Poales)
Család: Broméliafélék (Bromiliaceae)
Alcsalád: Tillandsioideae
Nemzetség-
csoport
:
Tillandsieae
Nemzetség: Szakállbromélia (Tillandsia)
L.
Faj: T. usneoides
Tudományos név
Tillandsia usneoides
(L.) L., 1762[1]
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zuzmószerű szakállbromélia témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zuzmószerű szakállbromélia témájú médiaállományokat és Zuzmószerű szakállbromélia témájú kategóriát.

A zuzmószerű szakállbromélia[2] (Tillandsia usneoides) a broméliafélék (Bromeliaceae) családjába tartozó faj. Nagyobb fákon él, általában az Egyesült Államok délkeleti részein található őshonos tölgyfákon, (ang. Live Oak, lat. Quercus virginiana) vagy a mocsáriciprusokon (Taxodium distichum).

Nagyon hasonlít a névrokonára, a szakállas zuzmóra (Usnea), de biológiailag nem áll rokonságban a zuzmókkal. A növény spanyolmoha elnevezése sem szerencsés, mivel a növény nem a mohák közé tartozik. Valójában a broméliafélék családjába tartozó zárvatermő, ami napsütötte vagy félárnyékos helyen a fák ágain függeszkedik. Korábban az Anoplophytum, Caraguata, és a Renealmia nemzetségébe sorolták. A zuzmószerű szakállbroméliát az Államok délkeleti részeitől (Virginia déli és Maryland keleti részétől) Argentínáig, illetve Ausztrália északi felén lehet látni. Olyan helyeken nő, ahol az éghajlat megfelelő melegségű, és viszonylag magas a levegő átlagos páratartalma.

A növényzet egy láncszerűen függő struktúrát képez, amelyet vékony szálak alkotnak és ezek legfeljebb 6 méterig képesek megnőni. A szálakra 1 mm széles, 2–6 cm hosszú, meglehetősen pikkelyes, ívekkel teli kunkorodó levelek helyezkednek. A növényen nincsenek légi gyökerek, apró virágai pedig alig feltűnőek.

Magról szaporodnak, vagy vegetatív módon úgy, hogy a szél foszlányokat fúj át a másik ágra, és azok abban megkapaszkodnak, illetve a fészekrakó madarak által, melyek a szálakat alomanyagnak hordják.

Élettere[szerkesztés]

Zuzmószerű szakállbromélia a Királyi Botanikus Kertekben

A zuzmószerű szakállbromélia egy olyan álélősködő, ami a tápanyagokat (különösen a kalciumot) és a vizet a levegőből és az esővízből abszorbeálja. A köznyelvben „légi növény” néven szokták emlegetni.

Bár nem gyakori, hogy fákat pusztít, de annál inkább csökkenti növekedésüket azáltal, hogy a levelek elől eltakarja a fényt. Növeli a légellenállást is, ami hurrikán esetén végzetes lehet a fa számára.

Az Egyesült Államok déli részén úgy tűnik, hogy a tölgyfákat és a mocsári ciprusokat kedveli, mert ezek lombozatának gazdag ásványianyag-tartalma nemcsak bőséges tápanyagforrás a növény számára, hanem olyan fafajokat is képes kolonizálni, mint az amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua), a fekete krepp-mirtusz (Lagerstroemia), vagy más tölgyfákat és fenyveseket is. A spanyol moha sok olyan élőlénynek is menedéket nyújt, mint pl. a patkánykígyónak, és a denevérek három fajának. Az ugrópókok egy fajtája, a Pelegrina tillandsiae kizárólag a spanyol mohában rejtőzködik.

Tölgyfán

Szerepe a kultúrában és a népköltészetben[szerkesztés]

Köszönhetően annak, hogy olyan déli részeket szereti, mint Georgia, Louisiana, Mississippi, Florida, Észak-Karolina keleti része, Virginia délkeleti része, Maryland keleti partja, Dél-Karolina, Texas és Alabama állam, a növényt gyakran gótikus kitalált történetekkel társítják.

Az Egyesült Államok délkeleti részén a következő történet terjedt el:

„Egyszer egy utazó az 1700-as években Charlestonba, Dél-Karolina államba ment spanyol menyasszonyával, hogy a környéken ültetvényest telepítsen. Az ara hosszú, hollófekete hajú, szép fiatalasszony volt. Ahogy az erdő melletti ültetvényesen végigsétáltak, miközben a jövőt tervezgették, hirtelen megtámadta őket egy sereg Cherokee, akik nem örültek annak, hogy idegenekkel kell megosztaniuk elődjeik földjét. Utoljára figyelmeztették őket, hogy tartsák távol magukat a Cherokee népségtől, és ezzel levágták a menyasszony sötét haját, majd azt egy öreg tölgyfaágra dobták. Napról napra, hétről hétre a haj észrevehetően egyre göndörebb és szürkébb lett, majd fáról fára kezdett terjedni. Éveken keresztül terjedt Dél-Karolinából Georgiába és Floridába. Ha valaki most tölgyfa alá áll, akkor látni fogja, ahogyan a moha ágról ágra veti magát és egy bogárraj ellen védekezik.”[3]
  • A Hawaii szigeteken a zuzmószerű szakállbroméliát Sanford B. Dole kormányzó szakállával asszociálták, amit ʻUmiʻumi-o-Dole-nak neveztek el. A Hawaii szigetekre a 19. században telepített mohákból készítették a híres, díszes virággirlandokat. Néha Pele hajának is nevezik a Hawaii istennő után.
  • Egy kanadai énekes és dalszövegíró, Gordon Lightfoot egy balladát írt, amelynek a „Spanish moss”, azaz magyarra lefordítva a spanyol moha címet adta.
  • Egy amerikai countryénekes Brad Paisley is használja a kifejezést az "American Saturday Night" (2010) c. slágerében.
  • Végül az Against Me! amerikai rockegyüttes is beleszövi a spanyolmohát dalszövegébe.
Nyílt magtok (Dél-Karolina)

Felhasználása[szerkesztés]

A zuzmószerű szakállbroméliát különféle célokra, főleg szigetelőanyagként, talajtakaróként, csomagolóanyagként és matractöltelékként használják. 1939-ben több mint 10 000 tonnát dolgoztak fel. Ma még mindig gyűjtik kis mennyiségben, iparművészeti célra vagy virágoskertben talajtakaróként használják. Egyes hiedelmek szerint a Timucua indián törzs női tagjai ruházatként viselték.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Tillandsia usneoides (L.) L.. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture, 1999. február 26. (Hozzáférés: 2009. december 8.)
  2. Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda. 231., 523. o. ISBN 963 9121 22 3 1998. [1999]  
  3. Mese[halott link]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Spanish moss című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]