Zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogár
Imágó
Imágó
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Alrendág: Cucujiformia
Öregcsalád: Lapbogárszerűek (Cucujoidea)
Család: Fogasnyakúlapbogár-félék (Silvanidae)
Alcsalád: Silvaninae
Nem: Oryzaephilus
Ganglbauer, 1899
Faj: O. surinamensis
Tudományos név
Oryzaephilus surinamensis
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogár témájú médiaállományokat és Zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogár témájú kategóriát.

A zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogár (Oryzaephilus surinamensis) a rovarok (Insecta) osztályának bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe és a fogasnyakúlapbogár-félék (Silvanidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogár őshazája, Suriname, de Európába is behurcolták.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a hosszúkás alakú, lapos bogár, 2-3 milliméter hosszú. Barna színű, és élénk hangyaszerű mozgású rovar.

Életmódja[szerkesztés]

Sokféle anyagban, de elsősorban lisztben, búza- és kukoricadarában, valamint szárított zöldségben, gyümölcsben, dióban, mogyoróban, orvosi székfűben (Matricaria recutita) és csokoládéban is megtalálhatjuk. Lárvája és imágója a rágásával és ürülékével egyaránt nagy kárt okoz. Ha a lisztben nagyon elszaporodik, az fölmelegszik és bedohosodik. Az aszalt gyümölcsön és más, nem őrölt élelmiszereken apró lyukak és az abban lévő ürülék árulkodnak a zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogár jelenlétéről. A lakásba fertőzött élelmiszerekkel kerül be.

Szaporodása[szerkesztés]

A zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogár nőstény a táplálékra rakja le a petéit. A 3-4 milliméter nagyságú, krémsárga színű, aránylag hosszú lábú lárva néha ragadozó is lehet; például, ott ahol más rovarok is elszaporodnak, ott babzsizsikekre (Acanthoscelides obtectus) és egyéb bogarakra vadászik. Az élelmiszerekben kis bölcsőben bábozódik be.

Védekezés ellene[szerkesztés]

A fertőzést a táplálékául szolgáló élelmiszerek gondos átválogatásával és a bogár járta anyagok szemétbe dobásával vagy elégetésével szüntethetjük meg. Rovarirtó szert fölösleges használni.

Források[szerkesztés]

  • Élet és Tudomány (Kellemetlen lakótársak: A fogasnyakú gabonabogár)
  • Macfarlane, R.P.; Maddison, P.A.; Andrew, I.G.; Berry, J.A.; Johns, P.M.; Hoare, R.J.B.; Larivière, M.-C.; Greenslade, P.; Henderson, R.C.; Smithers, C.N.; Palma, R.L.; Ward, J.B.; Pilgrim, R.L.C.; Towns, D.R.; McLellan, I.; Teulon, D.A.J.; Hitchings, T.R.; Eastop, V.F.; Martin, N.A.; Fletcher, M.J.; Stufkens, M.A.W.; Dale, P.J.; Burckhardt, D.; Buckley, T.R.; Trewick, S.A. 2010: Phylum Arthropoda subphylum Hexapoda: Protura, springtails, Diplura, and insects. pp. 233–467 in: Gordon, D.P. (ed.) 2010: New Zealand inventory of biodiversity. Volume 2. Kingdom Animalia. Chaetognatha, Ecdysozoa, ichnofossils. Canterbury University Press, Christchurch, New Zealand. ISBN 978-1-87725793-3 PDF [424, listed]
  • Biolib.cz
  • Tachikawa, T., 1985. Forest Pests, Tokyo, 34(8): 2-4.
  • Watt, J.C. 1975: Some Coleoptera from the Kermadec Islands. New Zealand entomologist, 6: 50-55. PDF BUGZ