Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet
(Rogue One: A Star Wars Story)
2016-os amerikai 3D-s film

A Zsivány Egyes magyar nyelvű moziposztere
A Zsivány Egyes magyar nyelvű moziposztere
RendezőGareth Edwards
Producer
Vezető producer
  • John Knoll
  • Jason McGatlin
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneMichael Giacchino
OperatőrGreig Fraser
Vágó
  • Jabez Olssen
  • John Gilroy
  • Colin Goudie
Jelmeztervező
  • Glyn Dillon
  • David Crossman
Díszlettervező
  • Doug Chiang
  • Neil Lamont
Gyártás
GyártóLucasfilm
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő133 perc
Költségvetés200 000 000 $[1]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2016. december 13. (London)[3]
  • 2016. december 14. (Belgium, Franciaország, Hollandia)[3]
  • 2016. december 15. (Németország, Egyesült Királyság, Magyarország)[4][5]
  • 2016. december 16. (Amerikai Egyesült Államok)[3]
Eredeti magyar adó
Korhatár12 III. kategória (NFT/24050/2016)
BevételGlobális 1 058 682 142 $[1]
USA 533 539 991 $[1]
HUN 3 634 448 $[1]
Kronológia
Előző
KövetkezőStar Wars: Egy új remény
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet (eredeti cím: Rogue One: A Star Wars Story) 2016-ban bemutatott amerikai űropera, mely a Csillagok háborúja filmsorozat része, az Egy új remény közvetlen előzménye.

Gareth Edwards rendezte, forgatókönyvét Gary Whitta és Chris Weitz írta. A produkciót a Lucasfilm szponzorálta, a film 2016. december 16-án debütált Amerikában. A magyarországi bemutató december 15-én volt.

A történetben lázadók egy kis csapata el akarja lopni a Halálcsillag tervrajzait.

Cassian Andor (film előtti) történetét az Andor sorozatban ismerhetjük meg.

Előzmény[szerkesztés]

A Galaktikus Birodalom létrejötte után egy csapat lázadó egyesül, hogy egy veszélyes küldetésre vállalkozzanak: ellopni a Halálcsillag tervrajzait, mielőtt még használni tudnák a birodalmiak.[6]

A film rendezője, Gareth Edwards szerint a film olyan stílusú lesz, mint egy tipikus háborús film, mondván: "Ez a háború valósága. A jófiúk rossz fiúk. A rossz fiúk jófiúk. Ez komplikált és réteges; egy roppant gazdag forgatókönyv."[7][8]

Cselekmény[szerkesztés]

Galen Erso, a volt birodalmi mérnök sok éve kiszállt a birodalmi szuperfegyverek fejlesztéséből és elrejtőzött a távoli Lah'mu világában. Egyszer a Halálcsillag építésének irányításával megbízott Orson Krennic igazgató érkezik hozzá fegyveres kísérettel, hogy rákényszerítse a bolygópusztító fegyverrendszer befejezésére, mivel úgy tűnik, nélküle nem képesek befejezni. Míg Galent őrizetbe veszik, és feleségét, Lyrát, aki rátámad Krennicre, megölik, lányuk, Jyn el tud menekülni, akit a lázadó Saw Gerrera vesz gondjaiba.

Tizenöt évvel később Saw brutális partizánháborút vív a Birodalom kaibur- (kiber-)-kristály bányászó csapatai ellen (tudja, hogy a kristályt fegyverkészítésre használják) a Jedha nevű bolygó egyik lakott holdján. Harcát, főképp figyelemfelhívó jellege miatt, a Lázadó Szövetség ellenzi, ezért szakítottak vele.

Közben a Lázadók oldalára állt birodalmi pilóta, Bodhi Rook egy holografikus üzenetet szeretne eljuttatni Galentől Gerrerának a Jedha holdjára. Az üzenet, ami megerősíti a Halálcsillag létezését, Jynnek szól, és Galen elmondja benne, hogy elhelyezett egy apró hibát a fegyverrendszer reaktorában, ami lehetővé teszi a megsemmisítését. Galen arra kéri a lányát, hogy juttassa el ezt a felvételt a Szövetségnek is. Rook megtalálja Gerrerát, de kiderül, hogy Saw régóta magára hagyta Jynt – állítása szerint azért, mert az emberei ártani akartak neki, mivel az apja már régóta a Birodalomnak dolgozik. Saw birodalmi ügynöknek hiszi Rookot, és bebörtönzi. A hamis személyazonossággal élő Jyn közben birodalmi munkatáborba kerül a Wobanin, de a birodalmiak szerencsére nem sejtik az igazi kilétét. Egy csapat lázadó menti meg Cassian Andor hírszerző százados vezetésével, akik remélik, hogy Jyn tudja, hol rejtőzik az apja és elvezeti hozzá őket. Draven, a szövetségi hírszerzés tábornoka utasítást ad Andornak, hogy ha megtalálják Galent, öljék meg, hátha így megakadályozhatják az állítólagos szuperfegyver befejezését. A csapat először a Jedha-holdra megy, hogy kapcsolatba lépjen Gerrerával. Jyn, Andor és az átprogramozott Birodalmi droid K-2SO elutaznak a Jedhára. Chirrut Îmwe, a vak harcos, valamint Baze Malbus zsoldos segítenek Jynnek kapcsolatba lépni Gerrerával, aki fogságban tartja Rookot. Gerrera megmutatja Jynnek az apja által küldött hologramot, amiben apja arra kéri a Lázadókat, hogy keressék meg a szuperfegyver tervrajzát, amelyet a birodalmiak egy szigorúan őrzött adatbankban tárolnak a Scarif bolygón, majd semmisítsék meg a bolygópusztító űrállomást.

Tarkin kormányzó találkozik Krennickel a Halálcsillagon, hogy megossza a tábornokkal kétségeit a projekttel és annak irányításával szemben. Krennic bemutatja a fegyver erejét egy visszafogott energiájú lövéssel, ami elpusztítja Jedha fővárosát a felkelőkkel együtt. Jyn ezért kénytelen elmenekülni, hátrahagyva Gerrerát, aki a halál mellett dönt. Tarkin a Krennic irányítása alatt keletkezett biztonsági résekre hivatkozva átveszi az irányítást a projekt felett. Krennic találkozik Darth Vaderrel, hogy a nagyúr és Palpatine támogatását kérje, de Vader elutasítja a javaslatát.

A Lázadók megtalálják Galent egy birodalmi kutatóközpontban az Eadu bolygón, ahol Cassian végül nem hajlandó megölni Galent. Mikor Krennic és fegyveresei kérdőre vonják, Galen bevallja, hogy ő felelős a kiszivárgott információért. Lázadó hajók kezdik bombázni a Birodalmi létesítményt, mielőtt Jyn megmenthetné Galent, aki a karjai közt hal meg. A Lázadók egy lopott birodalmi teherhajón menekülnek el a bolygóról.

Jyn felajánlja, hogy ellopja a Halálcsillag tervrajzát a Scarifról, de a Lázadó tanács véleménye megosztott (a Szövetség egy része még mindig a békés, passzív ellenállásban hisz), és nem tudnak megegyezni az akcióról. Mon Mothma, a Szövetség vezére így nem tudja támogatni hogy megtámadják a Scarifot, noha maga hajlik rá. Jyn, Cassian, K-2SO, Chirrut, Baze és Bodhi Rook több más Lázadó társaságában megelégelik a tanács döntésképtelenségét és a lopott birodalmi hajóval leszállva, megkísérelnek bejutni az adatbankba. A Scarifen Jyn és Cassian birodalmi tiszteknek álcázva magukat megkezdik a tervek felkutatását, míg embereik elterelő támadást indítanak a bázis, főképp az űrdokkok ellen. A Szövetség tehetetlenségét megelégelő Mon Calamari admirális, Raddus vezetésével a Lázadó flotta egy része is megtámadja a birodalmi helyőrséget, hogy segítsen kimenekíteni az akció túlélőit a tervekkel együtt. Mikor a Yavin 4-en a Szövetség értesül az összecsapásról, Bail Organa, az Alderaan szenátora és a Szövetség titkos támogatója tájékoztatja Mon Mothmát, hogy odaküldi a lányát Antiles kapitány hajóján, hátha segíthet a tervek kimentésében. Bodhi Rook, aki a birodalmi űrdokkban várakozó hajón marad koordinálni az akciót, felveszi a kapcsolatot a Lázadó Szövetségi flottával, amely megpróbálja elpusztítani a bolygót védő energiapajzsot. K-2SO feltartóztatja a Birodalmi rohamosztagosokat, akik közben elpusztítják a droidot, azonban ezzel elegendő időt nyer Jyn és Cassian számára, hogy megszerezzék a Halálcsillag terveit az adatbázisból. Közben a lázadóknak sikerül harcképtelenné tenniük pár birodalmi rombolót. Ezek egyikét, az admirális ötlete nyomán, nekivontatják a pajzsnak. Az amúgy is sérült, agyonbombázott eszköz megsemmisül, ahogy a romboló nekicsapódik, lehetővé téve a felszíni csapatokkal a kommunikációt, illetve a felkészülést a kimentésükre.

Bodhi, Chirrut, Baze és a Lázadó katonák többsége életét veszti a birodalmi fegyveresekkel és lépegetőkkel vívott csatában, de sikerül bekapcsolniuk az adattároló központi épület tetején lévő jeladót (a főkapcsoló az épület alján van). A további vezérlés csak az épület tetejéről lehetséges. Krennic sarokba szorítja Jynt, aki kimegy a tetőre, hogy a megtalált adatokat felsugározza a lázadóknak, azonban Cassian megsebesíti egy pisztollyal, így Jyn átküldheti a tervrajzot a Lázadók parancsnoki hajójára. Tarkin eközben megérkezik a Halálcsillaggal a bolygóhoz, és egy sugárnyalábbal elpusztítja a bázist. Jyn és Cassian együtt várják a halált a bázis melletti parton, a magához térő Krennic pedig az épület tetején döbben rá, hogy a saját alkotása fogja elpusztítani.

Tarkin azonban elkésett, és a Lázadó flotta, amely megkapja az adatokat, kész a hiperűr-ugrásra. Ekkor Darth Vader érkezik a Devastator csillagromboló fedélzetén, megtámadja a parancsnoki hajót, hogy megszerezze a terveket. A lázadók flottája részben elmenekül, részben harcképtelenné válik vagy elpusztul, így jár Raddus zászlóshajója is. Az alderaani testőrség felveszi a harcot a személyesen érkező Vaderrel, és eljuttatja a hajóból származó adatlemezt a zászlóshajóhoz dokkolva várakozó Tantive cirkáló fedélzetére, ahol Bail Organa szenátor lánya, Leia már várja. Mielőtt még Vader vagy a birodalmi flotta bármit tehetne, a Tantive leválik a dokkolókapuról, és belevész a hiperűrbe.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[9]
Jyn Erso Felicity Jones Bogdányi Titanilla
Cassian Andor százados Diego Luna Markovics Tamás
Bodhi Rook Riz Ahmed Sörös Miklós
Orson Krennic igazgató Ben Mendelsohn Csankó Zoltán
Chirrut Îmwe Donnie Yen Kassai Károly
Baze Malbus Jiang Wen Sörös Sándor
Saw Gerrera Forest Whitaker ifj. Jászai László
Galen Erso Mads Mikkelsen Rosta Sándor
K-2SO Alan Tudyk Vincze Gábor Péter
Mon Mothma Genevieve O’Reilly Bertalan Ágnes
Jebel szenátor Jonathan Aris Rubold Ödön
Wilhuff Tarkin kormányzó Peter Cushing (digitális utómunkával)
Guy Henry (motion-capture, hangja)
Ujréti László
Draven tábornok Alistair Petrie Hirtling István
Raddus admirális Paul Kasey Papp János
Darth Vader Spencer Wilding, Daniel Naprous
James Earl Jones (hangja)
Horányi László
Bail Organa Jimmy Smits Szabó Sipos Barnabás
Leia Organa Carrie Fisher (digitális utómunkával)
Ingvild Deila (motion-capture)
Kovács Nóra

Bevételi adatok[szerkesztés]

A Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet minden idők 22. legnagyobb bevételét érte el. A költségvetése 200 000 000 dollár volt, a hazai bevétele 532 177 324 dollár, világszerte pedig 1 056 055 579 dollár bevételt termelt.[10]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rogue One című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Rogue One: A Star Wars Story (angol nyelven). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2023. november 24.)
  2. awilime magazin
  3. a b c Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. december 26.)
  4. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. december 6.)
  5. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  6. Star Wars Rogue One Plot Details - /Film (amerikai angol nyelven). Slashfilm. (Hozzáférés: 2016. április 9.)
  7. 'Star Wars: Rogue One' will depict raid to steal original Death Star plans. Entertainment Weekly's EW.com. (Hozzáférés: 2016. április 9.)
  8. Star Wars: Rogue One will be a prequel to the original trilogy. The Verge. (Hozzáférés: 2016. április 9.)
  9. Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  10. Box Office Mojo

További információk[szerkesztés]