Ugrás a tartalomhoz

Zsenmin Zsipao

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsenmin Zsipao
A legelső lapszám címlapja
A legelső lapszám címlapja
Formátumbroadsheet
OrszágKína
Alapítva1948. június 15.
Tulajdonos
KiadóPeople's Daily Publishing
Nyelv
  • written vernacular Chinese
  • kínai
SzékhelyPeking
OCLC1011095986
ISSN1672-8386
A Zsenmin Zsipao weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Zsenmin Zsipao témájú médiaállományokat.

A Zsenmin Zsipao (pinjin átírással Renmin Ribao) a Kínai Kommunista Párt napilapja, amely naponta mintegy két és fél milliós példányszámban jelenik meg nyomtatásban. A lap címének körülbelüli jelentése Néplap, ezért sok nyugati nyelven – részben bizonyára a pontos kiejtés nehézségei miatt is – nem a pinjin (vagy egyéb) átírású címén, hanem tükörfordított címmel ismerik a lapot.

Első alkalommal 1948. június 15-én jelent meg, Hopej tartomány egy részében, regionális kiadványként, a Kommunista Párt helyi párttagjainak tájékoztatására. Az újság kiadóhivatala 1949 márciusában költözött Pekingbe, ahol a lap hamarosan a kommunista párt hivatalos szócsöve lett. A párt szerveként kizárólag azokat az információkat közvetíti az olvasóközönségnek, amelyeket a párt a nyilvánosság számára szánt, a bemutatás nézőpontja is egyértelműen az ő irányelveiket követi.

A kulturális forradalom idején az újság volt az egyetlen fóruma annak, hogy az ország lakossága és a külföld informálódhasson a párt tevékenységéről.

Hivatkozások[szerkesztés]