Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 47° 47′ 39″, k. h. 20° 31′ 21″

A Zsóri-fürdő főépülete

A Zsóry-fürdő egy gyógyvizű fürdőhely Mezőkövesden.

Története[szerkesztés]

Zsóry Lajos 1938-ban engedélyezte, hogy saját birtokán kőolajt feltáró fúrást végezzenek. A fúró nem hozott fel ugyan olajat, de 1939. február 25-én a fúrást végző emberek csodálkozására és örömére, 875 m mélységből, triász kori víztárolóból gejzír módjára 30 méteres melegvízoszlop tört fel. A kút percenként előbb 3000 liter, majd három hét múlva már 5000 liter 68 °C fokos vizet adott. Zsóry Lajos kifizette a fúrás során földbe helyezett csövek ellenértékét, s így 1940. január 1-jétől palackozott formában hozhatta forgalomba az ásványvizet. Majd 1940 júliusában megnyitotta az első 35×18 méteres fürdőmedencét, amely most uszoda. Ez a fürdő megérdemelten megőrizte, úgy tűnik végérvényesen, az akkori tulajdonos, ZSÓRY nevét, aki még abban az évben elkészíttette a víz vegyelemzését és gyógyhatásainak vizsgálatát. A későbbi ismételt vizsgálatok is egyértelműen igazolták, hogy a mezőkövesdi ZSÓRY termálvíz értékes ásványvíz, nevezetesen kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos és nátrium-kloridos hévíz, mely igen jelentős szulfidion tartalmánál fogva, a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik. Gyógyhatását tekintve a gyógyvíz nemcsak Magyarország természeti kincseinek egyik legértékesebbike, hanem európai viszonylatban is számottevő. Az első fúrást az 1960-70-es években további három, majd 1988-ban még egy követte. A kutak ellátják a jelenlegi 11 hektáron fekvő fürdőegységet, mely magába foglalja: az 50×30 m nagyságú, 1,30 m mélységű, megosztott területű, 33-37 °C-os termálvizes nyitott medencét, a 7×12 m nagyságú, 1,0 m mélységű, 37 °C-os nyitott gyógymedencét, az 50×20 m nagyságú, 0,2–2,5 m mélységű, 24 fokos vizű hullámmedencét, a 64 m belső átmérőjű, 1–1,4 m mélységű, 24 fokos körmedencét, a 20×11 m nagyságú, 0,8 m mélységű, háromrészes, 36, 38 és 40 fokos fedett gyógymedencét, s a hozzá csatlakozó, 33×17 m nagyságú, 24-26 °C-os vizű, feszített víztükrű fedett úszómedencét, valamint a gyógyászati részt egy súlyfürdőmedencével, öt kádfürdővel, melyek közül három víz alatti vízsugármasszázs kezelésre is alkalmas, további iszappakolásra és gyógymasszázsra alkalmas kezelőhelyiségekkel, szaunával. Az Egészségügyi Minisztérium 1968-ban a ZSÓRY I. és II. sz. hévízi kutak vizét gyógyvízzé, 1983-ban a Mezőkövesdi Gyógy- és Strandfürdőt országos jelentőségű gyógyfürdővé nyilvánította. A ZSÓRY fürdőtől 400 m-re 1986-ban 156 ágyas Megyei Reuma Kórház épült, melynek legfőbb terápiás lehetőségét, a balneoterápiát szintén a fürdő biztosítja.

A fürdőt 1994-től a Városgazdálkodási Rt. Üzemelteti, amely Mezőkövesd város tulajdonában áll. Még ebben az évben lebontották a régi kabinok maradványait és helyükön stílusában az uszodához illeszkedő 8 egységes pavilonsort építettek. 1997-ben új légkondicionáló berendezést szereltek fel a gyógyfürdőben, valamint az öltözőjének teljes felújítása is megtörtént. Az uszodába padlófűtést szereltek be és szaunát építettek.

1999-ben új gyógyfürdő bejáratot készítettek, valamint fűtéskorszerűsítés is történt. 2000-ben a hullámmedence burkolatának teljes cseréje történt, 2001-ben pedig egy új 100 m³-es gyermekmedencét építettek. 2004 májusában történt az új gyógyászati részleg átadása, valamint az új csempézett kinti gyógymedence. Elkészült az élménymedence, amelyben 5 db dögönyöző, 1 db gomba, valamint pezsgőpadok is találhatóak. Átadták a fedett részben található jakuzzit, amely 6 fő befogadására alkalmas. 2005-ben készült el a körmedence burkolatának cseréje, valamint új élményelemekkel is bővült, például csúszda, zuhatagok, sodrófolyosó. A 2004-es és 2005-ös fejlesztések a PHARE program támogatásával valósultak meg. Jelenleg is több pályázat készül, jelenleg ROP pályázat keretében az ikermedence felújítására, új wellness részleg és öltözők építésére valamint a műszaki infrastruktúra fejlesztésére.

A gyógyvíz összetétele[szerkesztés]

1983-ban nyilvánították gyógyfürdővé. A Zsóry gyógyvíz kémiai hatását a jelentős kalcium, magnézium, klorid, hidrogénkarbonát és szulfidion tartalma határozza meg. Az összes oldott ásványi anyag tartalma 3,5 –3,89 g/l, mely magasan meghaladja az ásványvízzé nyilvánítás 1 g/literenkénti értékét. Az átlag 15,5 mg/l szulfidion tartalma a legmagasabb Magyarország összes kénes gyógyvizei között. A kén a bőrön át felszívódik, értágító hatása révén csökkenti a vérnyomást, javítja az erek, beleértve a koszorús erek vérellátását, az erek falának kéntartalmát, ezáltal csökken azok koleszterintartalma és így az érelmeszesedés veszélye is. A kénes fürdő gyulladáscsökkentő hatású. Élénkíti a légzést, javítja az anyagcserét. A kén a degeneratív ízületi betegségeket javítja. A szulfidion bizonyos bőrbetegség gyógyításában is szerepet játszik. A Zsóry víz kalcium, magnézium és hidrokarbonát tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású. Magas klorid tartalma fokozza a szervezet ellenálló- képességét, élénkítő és általános erősítő hatása van. A rengeteg áldásos hatás következtében a mezőkövesdi gyógyvíz sikerrel alkalmazható fürdőkúra formájában számos betegség gyógyításánál.

Elérhetősége[szerkesztés]

A fürdő nagyon jól megközelíthető, a 3-as út mentén fekszik, de az M3-as autópályáról a mezőkövesdi lehajtónál, a 2006-ban átadott Mezőkövesdet elkerülő úton is tökéletesen megközelíthető.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Bojtor, Küri, Dely : Észak-Magyarország fürdőinek kihasználtsága. 2007, Budapest, Tanulmány a SZIE-YMÉTK KÖM Tanszéke számára


Külső hivatkozások[szerkesztés]