Zotero

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zotero
Zotero logo.svg
Zotero-5-macOS-Screenshot@2x.png

Fejlesztő Roy Rosenzweig Center for History and New Media
Legfrissebb stabil
kiadás
6.0.9 (2022. június 23.)[1][2]
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv
Operációs rendszer
Platform
Kategória Hivatkozás-kezelő rendszer
Licenc GNU Affero General Public License, version 3.0
A Zotero weboldala

A Zotero egy szabad, nyílt forráskódú hivatkozáskezelő szoftver. A program segítségével rendszerezhetjük és karbantarthatjuk hivatkozásainkat és kutatási feljegyzéseinket (beleértve a PDF fájlok tárolását). A szoftver kiemelkedő funkciói között megtalálható a böngészőbe épülés, az online szinkronizálás, a szövegközi- és lábjegyzet-hivatkozások, bibliográfiakészítés. Ennek megfelelően beépül az ismert szövegszerkesztőkbe, úgy mint a Microsoft Wordbe, LibreOffice-ba, OpenOffice.org Writerbe (ma: Apache OpenOffice) és NeoOffice-ba. A programot a Center for History and New Media of George Mason University (GMU) hozta létre.

Etimológia[szerkesztés]

A Zotero név egy albán igéből származik, melynek jelentése mesterévé válni valaminek (to master).

Újdonságai[szerkesztés]

A Zotero egy ikonnal jelzi, ha képes a weboldalról bármilyen forrást (könyvet, cikket, diplomamunka stb.), illetve online - könyvtári - katalógusból (PubMed, Google Scholar, Google Books, Amazon.com, Wikipédia) letölteni. Ugyanakkor képes a weboldal lementésére és tárolására is, ahogy a PDF fájlokéra. A felhasználók ezekhez megjegyzéseket, címkéket, csatolmányokat fűzhetnek. A különféle elemeket iTunes-szerű felületen fogd és vidd (drag-and-drop) módszerrel rendszerezhetik.

A hivatkozások formázása[szerkesztés]

A Zotero felhasználók készíthetnek – generálhatnak – bibliográfiákat kiegészítők segítségével a szövegszerkesztőben és közvetlenül a Zoteróban, a Citation Style Language stílusait felhasználva. A legtöbb akadémiai stílus alapértelmezetten elérhető a Zoteróban, a bibliográfia újraformázása pedig pár kattintás. A Zotero ugyanakkor lehetőséget biztosít a felhasználóknak a saját hivatkozási stílusuk felhasználására.

A Zotero képes importálni és exportálni számtalan hivatkozási formátumban, beleértve a Wikipedia Citation Templates, BibTeX, BibLateX, RefWorks, MODS, COinS, Citation Style Language/JSON, refer/BibIX, RIS, TEI, RDF, Evernote, EndNote.

A Zotero hivatkozási stílusainak hivatalos tárolójában (Zotero Style Repository) több mint 7 ezer szabadon felhasználható és terjeszthető hivatkozási stílus található meg. Elérhetők ezek mintájára készült magyar folyóirat és szakdolgozat hivatkozási-stílusok is.[3]

Mobil eszközök[szerkesztés]

A Zotero képes mobileszközökkel (okostelefonok, táblagépek) kommunikálni, szinkronizálni a Zotfile plugin segítségével.

Nyelvi támogatottság[szerkesztés]

A Zotero több mint 30 nyelven érhető el – többek között magyarul – 2014-ben.

A Zotero támogatása[szerkesztés]

A Zotero nem rendelkezik hivatalos támogatóval, ellenben a weboldalán széles körben érhetőek el információk a rövid bevezetőktől a hivatkozási stílusok készítéséig. Ezenkívül számtalan tipp és segítség található meg a Zotero weboldalán működtetett Fórumában.

Anyagi támogatás és elismerések[szerkesztés]

A Zotero fejlesztését számtalan alapítvány és magánszemélyek támogatják. A Zotero megnyerte a PC Magazine díját, Northwestern University CiteFest versenyét és az American Political Science Association díját.

Zotero használata magyar adatbázisokkal[szerkesztés]

A Zotero segítségével elemeket (rekordokat) menthetünk le több magyar könyvtári – vagy könyvtárszerű – katalógusból, például a Matarka, MTMT, Magyar Országos Közös Katalógus (Mokka) és a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)adatbázisaiból is. Ehhez az RIS formátumot használhatjuk. A rekordok mentésének mikéntjét az adatbázisok dokumentációjában megtaláljuk.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.zotero.org/support/changelog, 2022. július 1.
  2. Changes in 6.0.9, 2022. június 23. (Hozzáférés: 2022. július 1.)
  3. Magyar folyóirat hivatkozási-stílusok. (Hozzáférés: 2015. április 28.)

Lásd még[szerkesztés]

Magyar dokumentáció[szerkesztés]


További információk[szerkesztés]