Tengerifű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Zostera szócikkből átirányítva)
Tengerifű
Közönséges tengerifű (Zostera marina)
Közönséges tengerifű (Zostera marina)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Hídőrvirágúak (Alismatales)
Család: Tengerifűfélék (Zosteraceae)
Nemzetség: Zostera
L. (1753)
Szinonimák
  • Alga Tourn. ex Lam., Fl. Franç. 3: 539 (1778)
  • Heterozostera (Setch.) Hartog, Verh. Kon. Ned. Akad. Wetensch., Afd. Natuurk., Sect. 2, 59(1): 114 (1970)
  • Nanozostera Toml. & Posl., Taxon 50: 432 (2001)
Elterjedés
Elterjedési területük
Elterjedési területük
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tengerifű témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tengerifű témájú kategóriát.

Zostera noltii mező

A tengerifű (Zostera) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának hídőrvirágúak (Alismatales) rendjébe, ezen belül a tengerifűfélék (Zosteraceae) családjába tartozó nemzetség.

Élőhelye és előfordulása[szerkesztés]

A tengerpartokon állandóan vízzel borított homokos vagy iszapos talajokon gyakori, sokszor a folyótorkolatok brakkvizében is megjelenik. Képes elviselni az ozmózisnyomás változását, amikor a torkolatoknál a víz sótartalma változik. A legtöbb faj évelő növény. E tengerifűféléknek zöld, szalagszerű leveleik vannak, amelyek 1 centiméter szélesek. Az ágas, fehér gyöktörzsből rövid szárak nőnek ki. A virágok a levelek tövénél helyezkednek el, a termés hólyagszerű, a vízzel sodródik.

A tengerifűmezők fontosak, mert megkötik a víz alatti talajt, és sok élőlénynek táplálékforrásul és búvóhelyül szolgálnak. A vadludak és vadrécék is szívesen legelik őket.

A Labyrinthula zosterae penész nagy károkat okoz a tengerifűfélék között, főleg a közönséges tengerifű (Zostera marina) esetében. Ha ez a penész megjelenik egy helyen, ottan erősen csökken a tengerifű-állomány, és mivel sok élőlénynek fontos ez a növény, ezek létszáma is megfogyatkozik.

Felhasználása[szerkesztés]

A Sonora-sivatag szélén élő seri indiánok fogyasztották ezeket a növényeket. A gyöktörzset és a levéltövet frissen vagy szárítva, tésztaként elkészítve ették. Az utóbbit téli fogyasztásra készítették. A seri nyelvben sok szó utal a növényre vagy gyűjtésére. Az április e nyelven „xnoois ihaat iizax”, azaz „a hónap, amelyen a tengerifű mag megérik”. Egyes helyeken a tengerifüvet a szarvashús füstölésére is felhasználták. Csomagolásra, matractölteléknek és házfedelekhez is használták, főleg a Barnegat-öböl térségben. Mára egy betegség következtében e térségben a tengerifű kipusztult, bár vannak jelei, hogy a visszatérhet.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nemzetségbe az alábbi 16 faj tartozik:

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zostera című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]