Zirjanka (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zirjanka
A Zirjanka a Kolima vízgyűjtő területén
A Zirjanka a Kolima vízgyűjtő területén
OrszágokOroszország
Földrajzi adatok
Hossz299 km
Vízgyűjtő terület7310 km²
é. sz. 65° 11′ 36″, k. h. 147° 45′ 40″
TorkolatKolima
é. sz. 65° 49′ 29″, k. h. 150° 46′ 38″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Zirjanka témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Zirjanka (oroszul: Зырянкa) folyó Oroszország ázsiai részén, Jakutföldön. A Kolima bal oldali mellékfolyója. Hossza 299 km, vízgyűjtő területe 7310 km².[1]

A forrásai a Cserszkij-hegyláncban találhatók, kelet felé folyik a Kolima-alföld mentén, számos kanyarulattal és holtággal a középső és alsó szakaszon. További 106 km megtétele után a Zirjanka találkozik a Kolimával az azonos nevű településnél. Általában hó és jég borítja október és május vége között,[2] hasonlóan a medence összes többi folyójához. Tutajozásra és horgászatra használják.

Főbb települések: Ugolnij, Zirjanka. Kőszénlelőhely található a folyó medencéjében. A folyót többek között a következő halak népesítik be: pénzes pér, csuka, süllő, omul.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zirjanka az Orosz Föderáció vizeinek állami listáján (oroszul)
  2. Зырянка szócikke a Nagy szovjet enciklopédiában, 3. kiadás, 1969–1978 (oroszul)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zyryanka (river) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1969—1978.
  • www.nature.ykt.ru (oroszul) (Archiválva: 2009. március 30-án)

További információk[szerkesztés]