Zerg irányító

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A zerg irányítók kitalált karakterek a StarCraft univerzumában játszódó videojátékokban és könyvekben. Erős képviselői a Rajnak, a Központi Tudat teremtette őket a fészekaljak irányítására. A Raj társadalmi struktúráját követve ugyan ők sem képesek ellenmondani vagy megkérdőjelezni alkotójuk szándékait és parancsait, de mindegyikben megtalálható a Központi Tudat személyiségének egy vagy több darabja, így részben rendelkezhetnek önálló személyiséggel is. Ennek ellenére az irányítók független lényekké váltak és az idők folyamán valóban saját személyiséget és egyedi kinézetet fejlesztettek ki.

Az irányítók azonban további kisebb al-irányítókat alkottak meg, hogy a Központi Tudatból sugárzott több milliónyi parancsot sikeresen eljuttassák a Zerg Raj ugyancsak több milliónyi tagjához. Az al-irányítók ugyanakkor nem helyettesek, csak az irányító alá rendelt névtelen fogaskerekek. Az irányítókat és az általuk irányított fészekaljakat a terran tudósok egykori földi lakhelyükön ismert mitológiai állatokról nevezték el, ami jól sugallja azok viselkedéseit.

A StarCraft játék misszióiban és a küldetés szerkesztőben nagy, szürkés lárvaként jelenik meg. Az irányítók a Központi Tudathoz hasonlóan képesek detektálni a közeli láthatatlan vagy földbe bújt ellenségeket, de semmilyen formában nem képes megvédeni önmagát, saját fészekaljának erejére van bízva. A zerg kampányban is átvitt értelemben egy ilyen irányítóként szerepel maga a játékos is.

Szerepe a Rajban[szerkesztés]

A Zerg Raj (Swarm) belüli hierarchikus rendszer a következő: Központi Tudat (Overmind)→Irányító (Celebrate)→Fenntartó vagy Hűbérúr (Overlord)→Királynő (Queen)→Alacsony rangú zergek, mint a Zergling, a Hydralisk vagy a dolgozó (Drone). A Központi Tudat alatt tartott zerg társadalmi rendszerként kíméletlenül hatékony hadigépezete jött létre, ahol az egyediség és a személyes egók az irányítók alá tartozóknak semmilyen formában nem jár, csak feljebbvalóik iránti elvakult fanatizmus.

Az irányítók valószínűleg az eredeti zerg paraziták leszármazottai, habár náluk jóval nagyobbak és sokkal kifinomultabb intelligenciával is rendelkeznek.

Az irányító által vezérelt zergek vezetőjük személyiségét és parancsait követik, például a Gorn irányító vezette Baelrog fészekalj vezérének erkölcstelen terrorját hozza el a csatatérre. Az irányító a fenntartókon keresztül ad ki parancsot milliónyi harcosának, míg a királynők a kaptárban sarjadzó utódokért felelnek. Az irányítók egyre több fenntartót hoznak létre, ahogy újabb egységeket hoznak létre azért, hogy tökéletesen fenntarthassák az irányítást a fészekaljak felett, mert a Raj nem keltett ki vadállatokat. Az irányító nagy távolságokból is képes végezni a rábízott feladatot mindaddig, míg valami nem akadályozza meg pszionikus kommunikációjában. Az irányító halálával egykori fészekalja ámokfutásba kezdhet, de az is előfordulhat, hogy "alvó" stádiumba kerülnek és élik az egyszerű állatok életét.

Pszionikus erő és kapcsolat a Központi Tudattal[szerkesztés]

Az irányítók gyakran erős szellemi erőkkel is rendelkeznek, de ezek csak egy adott területre korlátozódnak. Például egy irányító képes lehet az erős Torrasque nevű ultralisk bajnok genetikai kódját felhasználva újraalkotni őt, míg egy másik képes lehet a szerves, élő épületeit meggyógyítani.

Míg a Központi Tudat életben volt, képes volt újjáéleszteni a halott irányítókat ugyanazon kozmikus energiák felhasználásával, mint amit a protoss Klonklávé által száműzetésbe került sötét papi kaszt (Dark Templar) is használ, akik így képessé váltak warp pengéikkel elpusztítani az irányítókat és egyúttal megakadályozni azok feltámadását is. Ez első alkalommal akkor történt meg, mikor Zeratul megölte Zaszt, a Garm fészekalj irányítóját, és kapcsolatot létesített a Központi Tudattal. Így tudta meg, hogy a zergek fővezére a xel'nagák egyik teremtménye és ennek az ismeretlen lénynek mik a tervei a protoss fajjal, ám eközben a Központi Tudat is kihámozta Zeratul emlékeiből a protoss anyabolygó, az Aiur pontos koordinátáit, így már a Raj közvetlenül a faj szíve felé vehette az irányt. A Központi Tudat az eset után depresszióba került és ezt a sötét papok arra használták, hogy még több védtelenül maradt irányítót pusztítsanak el örökre.

Az irányítók ugyanakkor képesek a Központi Tudat nélkül is reinkarnálódni, de ez csak ritkán fordulhat elő, és lényegesen erőtlenebbé válik ezalatt a lény. A Terran Konföderáció mérnökei által kifejlesztett Pszi Zavaró (Psi Disrupter) képes volt gátolni ezt az folyamatot de csak addig, amíg el nem pusztították. Ezután a Második Tudat halálát követően minden zerg feletti uralom Sarah Kerrigan kezébe került és a sötét papoknak köszönhetően nem maradt fent egyetlen irányító sem.

Ismert irányítók és fészekaljaik[szerkesztés]

  • Daggoth: A Tiamat fészekalj "tiszteletbeli" irányítója, egykor magát a Központi Tudatot is az ő vörös, különösen fejlett zergjei vigyázták. Röviddel a Második Tudat megszületésével ismeretlen területen meghalt, közvetlenül a játék kiegészítője, a Brood War előtt.
  • Araq: A Jormungand fészekalj vezetője. Fő csapásmérő erő, a szemtől szembeni nyílt közelharcokat kedveli, fészekaljának színe pedig lila.
  • Zasz: A Garm fészekalj ravasz irányítója, aki Araq-al ellentétben szeret az ellenség sorai közt káoszt és zűrzavart kelteni és narancsszínű alattvalóival a meglepetésszerű támadásra és a gyors visszavonulásra esküdnek. Nagyon rossz viszonyban volt a fertőzött Kerrigannal, de végül az első irányító volt, amelyet végleg elpusztított Zeratul.
  • Gorn: A Baelrog fészekalj vezetője. Ismeretes kegyetlen, erőszakos természetéről és fehér színű harcosai brutális kannibálakcióikról. Zeratul ölte meg az Auir protoss anyabolygón.
  • Kagg: A Surtur fészekalj vezetője. Dühöngő személyisége miatt kék zergjei válogatás nélkül bárkit megölnek, legyen az akár ellenség vagy egy baráti zerg fészekalj tagja.
  • Nargil: A Fenris fészekalj vezére. Ezt a kis létszámú fészekaljat bízta meg a Központi Tudat azzal, hogy derítse fel az űrt és új fajok felfedezésével és elpusztításával új génvonulatokhoz juttassa a Rajt.
  • Kaloth: Misztikus, ismeretlen irányító, aki az Új Raj tagja és Alexei Stukov U.E.D admirális feltámasztója és megfertőzője is.
  • Zargil: A Sennith fészekalj fiatal vezetője. A Központi Tudat parancsára Argus követ kellett megszereznie a Terran Domínium vezetése alatt álló laborból. A Tudományos Állomás megfertőzésével sikerült megkaparintania a kőt birtokló tudós, Jenson Archimedes pontos hollétét is, de a terran és a protoss erők együttes támadása miatt kénytelen volt visszavonulni. A harcok közben egy másik fészekalj a megfertőzött terran tudósok emlékeit elemezve megszerezhette a kristályt, és közben kiszabadították Thakrast, egy erőteljes mocskoló (defiler) hőst is. Zargil ezután visszavonult a Char bolygóra és átadta szerzeményét vezetőjének.

Jegyzetek[szerkesztés]