Zerg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A zerg egy rovarszerű faj a StarCraft univerzumában. A három faj egyike a StarCraftban és a StarCraft: Brood War kiegészítőben. A Zergek nagy hasonlóságot mutatnak, mind külsőre mind viselkedésben, a Warhammer 40 000 tyranidjaira, a Csillagközi invázió „bogaraira” és az Alien filmek Xenomorph-jaira. Ezen felül sokban hasonlítanak a Star Trek sorozatok borg nevű fajára, járják a galaxist és minden fajt, ami útjukba kerül magukba olvasztanak, közös tudatuk van, melyet a zerg Központi Tudat irányít. A Zergek rajokra oszlanak melyek a skandináv mitológia mitikus szörnyeinek nevét viselik. Minden rajnak külön feladata van és mindegyiket egy zerg irányító (Cerebrate) vezeti. Az irányítók nem tudnak szembefordulni a zerg Központi Tudattal. A zerg faj eredetileg „Zurg” lett volna, de ezt meg kellett változtatni a kiadás előtt, mivel a Toy Storyban a Disney már használta a nevet.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A zergek története akkor kezdődött, amikor az ősi zerg fajt felfedezték a xel'nagák a kietlen, Zerus hamubolygón, mely a Tejútrendszer közepén található. A xel'nagák elhagyták az első alkotásukat, a nemes Protossokat az Aiuron, melyet kudarcként értékeltek. Az ősi zergek kicsik és gyenge lárvaszerű élőlények voltak, de pont ez kellett a xel'nagáknak.

A xel'naga proto-genetikus változtatásoknak köszönhetően a zergek egyre jobban alkalmazkodtak világukhoz, majd szaporodásnak is indultak. Ezek az apró, jellegtelen lények ugyanakkor túlélésük érdekében kifejlesztettek egy képességet, amelynek hála fajuknál erősebb állatok testébe parazitaként beágyazódjanak és annak gerincfolyadékán éljenek meg, majd lassan az áldozat idegrendszerét is befolyásolni kezdték. A zergek által megfertőzött gazdatestek mutálódni kezdtek és sérülékeny élősködőik az áldozatuk genetikai fejlődésének folyamatait irányították és magukba is olvasztották. A xel'nagák számára egyre világosabbá vált, hogy ezek az egykori apró kis kukacok lassan, de biztosan a Zerus uralkodóivá válnak és egyfajta vezérelvet követve csak a legerősebb, legalkalmazkodóbb fajokat olvasztották magukba, a gyengébbeket pedig kipusztulásra ítélték. Hamarosan az általuk bekebelezett fajok rendkívül sűrű irhát növesztettek, karmaik és töviseik pedig már a legkeményebb fémeken is áthatoltak.

A xel'nagák a protossokhoz hasonló polgárháborút elkerülendő, létrehozták a Zerg Központi Tudatot, avagy az Overmind-ot. Ez a kétes alkatú entitás egy hatalmas agy, amely arra volt hivatott, hogy az zergek alapvető ösztöneit és kollektív érzéseit irányítása alatt tartsa. A Központi Tudat is fejlődésnek indult, fél-érzékenységét felváltotta a rá jellemző ördögien ravasz, ugyanakkor éles elméjű énképe.

A Központi Tudat nem közvetlen ad parancsokat a szolgáinak. Ahogyan újabb fajok olvadtak be, az utasítások továbbítása az irányítók (Cerebrate), a lárvák óriási változataira hárult. Közvetlen utasítások a királynőkön (queen) és fenntartókon (overlord) keresztül érkeznek az alacsonyabb rendű fajokhoz.

Terjeszkedés és a teremtők alkonya[szerkesztés]

A Központi Tudat elkezdett a jövőjére gondolni. Tudván, hogy hamarosan teljesen az uralma alá hajsza Zerus világát, kiterjesztette érzékelését az űrre, ahol több űrutazó organizmust talált, akiket a bolygóra csalt, majd beolvasztotta őket. Hamarosan minden zerg képes volt túlélni az űrben. A xel'nagák teljesen el voltak ragadtatva és elismerték, a zerg faj nemhogy túllépet saját gyengeségein, de még világának urává is vált.

A Központi Tudat ugyanakkor értesült teremtői jelenlétéről is és elvágott mindenféle pszionikus kapcsolatot a Zerus és a xel'naga világhajók között, így gyakorlatilag elrejtőzött előlük.

Hamarosan a zergek megtámadták a xel'nagákat. Az ősi faj hiába védekezett a túlerő ellen, hajóik testét betörték, pár órán belül pedig az egész flotta romokban állt. A xel'nagak nagyobb felét felfalták az őrjöngő zergek és a Központi Tudat elkezdte elemezni teremtői által végrehajtott munkákat. A több ezer érző lény feldolgozása még erősebbé tette a Központi Tudatot, elsajátította a szent Khaydarin kristályok titkát és erejüket a saját hasznára fordította. A megszerzett tudás segítségével a magasabb rétegekben növekedett az önállóság, de még mindig teljes volt a Központi Tudat befolyása a szolgák felett.

A xel'nagak emlékei közül előkerültek a protossokkal végzett kísérletek is. A zergek ezután minden erejüket egyesítve a hatalmas protoss faj után indultak abban a reményben, hogy beolvasztásuk után létrehozhatják a tiszta forma és tudat által alkotott tökéletes életformát. A Központi Tudat szent missziót indított útjára, de a zergek nem tudták pontosan, hogy hol található az Aiur, a protossok anyabolygója, csak az irányt tudták betájolni. Az űrutazó Raj (Swarm) mozgásba lendült és útközben pedig további fajokat is beolvasztottak (Mutalisk, Zergling). A hosszúra nyúló csillagközi vándorlás során a Központi Tudat kétségbeesetten kereste annak módját, miképp tudnák legyőzni a protossokat, akik minden bizonnyal az Ő pszionikus erejét is jócskán meghaladó hatalomra tettek szert.

A terranok felfedezése[szerkesztés]

Az egyik ilyen utazás során a biológiai mély-űr szondái felfedezték a Koprulu szektort, melyet a terranként beazonosított faj uralt. A Zerg Raj rendes esetben nem mutatott volna érdeklődés ezen kétlábú, gyenge és sérülékeny halandók iránt, azonban genetikai vonalukban felfedezte a pszionikus erőkhöz való hajlamot. A zergek így szép lassan a terran világokig vették az irányt. Az út hatvan évet vett igénybe, de egy erős és nagyszámú sereg végül is elérte a Koprulu szektort.

A Központi Tudat megfertőzte a Terran Konföderáció egyik világát, a Chau Sara nevű bolygót fejletlen fészekspórákkal, majd további egységeket küldött le a terranok megfertőzése céljából. Az embereket teljesen felkészületlenül ért az idegen támadás és sok százezren haltak meg vagy váltak a kíméletlen zerg mutáció első áldozatai. Csak a Korhal Fiai nevű félkatonai szervezet tudott időben reagálni és mentőakciót szervezve kimenteni a kevés túlélőt.

A Zerg Raj elégedett volt a fertőzésekkel és meglepődve tapasztalta a terranok szegényes ellenlépéseit is, de egyszer csak a semmiből előtűntek az esküdt ellenségek, a protoss faj. A Konklávé parancsára Tassadar végrehajtó vezette flotta egyetlen pusztító csapással eltörölt minden életet a Chau Saráról, beleértve az embereket és a zerg fertőzést is, majd a Mar Sara felé vette az irányt. Különös, de a terranok hamar észlelték őket és egy nagy űrflottát küldet utánuk. A két flotta farkasszemet nézett egymásra, ám Tassadar megtagadta feljebbvalói parancsait, meghagyta a többi emberlakta világot és visszavonult a szektor határain kívülre. A Központi Tudat csodálattal tekintett a protossok precízen kidolgozott támadására, de Ő is visszavonta erőit, hogy megfigyelje a terranok reakcióit is, leállítva ezzel a további fertőzéseket...

Az emberek nem értesítették a többi bolygót a zergek megjelenéséről és a Chau Sara pusztulásáról. Itt kezdődik a StarCraft első epizódja.

A kaptárháborúk kora[szerkesztés]

A Zerg Raj a Központi Tudat szigorú felügyelete alatt áll, de az Aiur elleni totális inváziót követően a protossok sikeresen szembeszálltak betolakodóikkal, majd a meghurcoltatott executer, Tassadar minden pszionikus hatalmát összeszedve pusztító erőt alkotott önmagából, hogy aztán az zerg faj vezetőjére zúdítsa örvénylő haragját. A Központi Tudat elpusztult.

Ezek után a zerg fészekaljak között háború tör ki, de hamar elejét veszi Daggoth és a megfertőzött Sarah Kerrigan szövetsége, amely így sikeresen egyben tartotta a Rajt. Később Daggoth több irányítóval egyesülve létrehozzák a kietlen Char hamubolygón a Második Központi Tudatot, de az Egyesült Földi Erők (UPL) megkaparintja a fiatal entitást, később pedig Kerrigan megöleti a sötét templomosokkal és kikiáltja magát a "Pengék Királynőjének" és a Zergek vezérének.

A Terran Domínium óriási veszteségeket szenvedett, a Földről indult expedíciós hadsereg pedig marginálissá váltak és a protossok is Auir romjait siratják. Mindeközben a Pengék Királynője új terveket szövöget...

A zergek irányítása[szerkesztés]

Minden zerg a Központi Tudat alá van rendelve, biológiailag engedelmességre kódolva. Csak az irányítók (cerebrates) és talán a királynők vagy fenntartók rendelkeznek annyi önállósággal, hogy önálló seregeket irányítsanak (rajok). Az alacsonyabb rendű zergek teljesen az irányítók és fenntartók parancsainak vannak kitéve. Ha egy irányító meghal, raja ámokfutásba kezd, köszönhetően a zergek állati természetének. Egy többjátékos meccs esetében ha egy fenntartó meghal, a játékos irányítási pontokat veszít, így több fenntartót kell létrehoznia, melyek pótolják a hiányt. Ezek nélkül a pontok nélkül nem lehet új egységeket építeni. Maguk a zerg épületek is élőlények, amiket nem építenek, hanem növesztenek, úgy viselkednek mint a szervek a testben.

Egyebek[szerkesztés]

A fejlesztés kezdeti szakaszában a zergek Nightmarish Invaders néven szerepeltek; később a zurg nevet kapták, ezt viszont zergre kellett változtatni szerzői jogi okok miatt.

Lásd még[szerkesztés]