Zengő Motorsport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A Zengő Motorsport logója

Zengő Zoltán csapatmenedzser, gyorsasági autóversenyző által alapított sportegyesület, amely jelenleg az FIA irányítása alá tartozó túraautó-világbajnokságban (WTCC) aktív Michelisz Norbert révén. Zengő 1996-ban alapította meg csapatát, amely a 2000-es évek elejére Magyarország egyik vezető, autósporttal foglalkozó vállalkozása lett. A gárda 1997-2008 között részt vett az MNASZ Autós Gyorsasági Országos Bajnokságban, úttörő szerepet vállalt az Opel Astra Kupa, valamint a Renault Clio Kupa megszervezésében és versenyautókkal való ellátásában. A csapat 2009-ben kiterjesztette tevékenységi körét a spanyolországi központú SEAT León Szuperkupa, valamint az FIA Európai Túraautó Kupa (ETCC), majd 2010-től az FIA Túraautó világbajnokság (WTCC) versenyeire is.

MNASZ Autós Gyorsasági Bajnokság[szerkesztés]

A Zengő Motorsportot Zengő Zoltán alapította 1996-ban, eredetileg azzal a céllal, hogy saját versenyzői pályafutását támogassa az MNASZ Autós Gyorsasági Országos Bajnokságban. Ennek első eredményeként Zengő 1998-ban abszolút bajnoki címet nyert egy Mercedes DTM Evo versenyautóval. A kezdeti sikerek után a csapat kiterjesztette tevékenységi körét, és a hazai autósport-iparág meghatározó szereplője lett. A csapat 2001-ben átvette az Opel Astra Kupa szervezését. A bajnokság átalakításának köszönhetően a versenysorozat 2005 végéig futott, számos tehetséges magyar autóversenyzőnek jelentett ugródeszkát. Mérföldkövet jelentett a 2003-as szezon, amikor a Zengő Motorsport elindította első önálló márkakupáját, a Shell V-Power Renault Clio Kupát, amelyhez a csapat műhelyében építettek összesen 40 versenyautót. A Cliók 2009 végéig az országos bajnokság részesei voltak, 2003-ban és 2004-ben pedig a Formula-1 Magyar Nagydíj betétprogramjaként is versenyeztek a Hungaroringen.

AdRenaline Racing Team[szerkesztés]

2003-ban kezdődött a Zengő Motorsport és a Porsche Hungaria együttműködése is, amelynek keretein belül megalakult az AdRenaline Racing Team. A csapat Zengő Zoltánt indította az első generációs SEAT León Supercopa versenyautó volánja mögött, mielőtt a versenyző-csapatfőnököt megválasztották az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának vezetőjévé. Megbízatása okán Zengő 2007 végéig tartózkodott a magyarországi versenyzéstől, de a SEAT márkával kiépített együttműködés fennmaradt, így 2007-ben lehetővé vált a SEAT León Szuperkupa első idényének megszervezése. Magyarország negyedikként csatlakozott a nemzeti SEAT-bajnokságok táborához. A Zengő Motorsport szervezésében két sikeres bajnoki idény zajlott le, mielőtt a gazdasági világválság következményei miatt lecsökkent a nevezők száma. A nehéz gazdasági helyzet ellenére a Zengő Motorsport 2008-ban a tapasztalt Wéber Gábor és a feltörekvő Michelisz Norbert részvételével benevezett az először megrendezett SEAT León Európa-kupába.

SEAT León Európa-kupa (2008-2009)[szerkesztés]

A Zengő Motorsport akkor bizonyította be, hogy képes nemzetközi szinten is sikereket elérni, amikor Wéber Gábor, majd Michelisz Norbert is futamgyőzelmeket aratott a SEAT León Európa-kupában. Az Európa-kupa monzai versenyen elért eredményének köszönhetően Michelisz az FIA túraautó-világbajnokság első magyar indulója lett a 2008 októberében, Japánban megrendezett viadalon. A 2009-es szezonban a Zengő Motorsport intenzív versenyprogramot folytatott három különböző európai márkakupában. Az idény végén Michelisz elhódította a SEAT León Európa-kupa bajnoki címét, ezzel kiérdemelte az indulás lehetőségét a FIA Európai Túraautó Kupájában (ETCC), illetve visszatérhetett a túraautó világbajnokságba (WTCC).

Zengő Dension Team (2010-2011)[szerkesztés]

A 2010-es szezon soha nem látott kihívást hozott a Zengő Dension Team névre átkeresztelt csapat számára: gárda az FIA Túraautó világbajnokság mezőnyének állandó résztvevője lett. A csapat Michelisz Norbert jóvoltából elhódította a 2009-es Rookie Challenge (az újoncok számára kiírt kupa) trófeát, valamint összetett győzelmet szerzett a 2010-es makaói második futamon. Ez volt a magyar pályaversenysport első világbajnoki futamgyőzelme. A csapat Wéber Gábor révén megszerezte második bajnoki címét a SEAT León Európa-kupában, valamint futamgyőzelmet ért el a spanyol SEAT León Kupában, Kiss Norbert vezetésével.

A csapat új versenyautója, egy BMW 320 TC késői megérkezése miatt csak a 2011-es szezon második versenyén, a belgiumi Zolderban álltak először rajthoz a WTCC-ben. Michelisz Monzában a negyedik és hetedik helyen végzett, majd a Hungaroringen megszerezte a csapat szezonbeli legjobb eredményét: második lett. A magyar versenyző ezt követően negyedik lett Portóban, vezető helyről kiesett Oscherslebenben és a második helyért csatázva megpördült Valenciában, végül hatodik lett. Az idény végén Michelisz a bajnokság 9. helyén végzett, hasonlóan 2010-hez.

Utolsó szezon a BMW-vel (2012)[szerkesztés]

Ebben az idényben ismét Zengő Motorsport néven indult a kétautósra kiegészült csapat, Michelisz mellett ugyanis hat versenyen Wéber Gábor is rajthoz állt, szintén BMW 320 TC-vel. A csapat legjobb eredménye Michelisz ragyogó győzelme volt a Hungaroringen, 70 ezer magyar rajongó előtt - utóbbi nézőrekord a WTCC történetében. Emellett egy bravúros harmadik, illetve második helyet is szerzett a sonomai pályán. Michelisz az idény végén megnyerte a privát indulók számára kiírt Yokohama Drivers Trophyt, a spanyol Pepe Oriolát és az olasz Stefano D'Astet megelőzve, ezzel a magyar autósport első világbajnoki kupagyőztese lett. A Zengő Motorsport 101 ponttal az ötödik helyen végzett a privát csapatok rangsorában. Wéber legjobb eredménye a 9. hely volt a Slovakiaringen megrendezett első futamon, ezzel a bajnokság 23. helyén végzett, 3 ponttal.

Honda Civic WTCC[szerkesztés]

2013. januárjában a csapat bejelentette, hogy a bajnokságban az előző idény végén bemutatkozott, az olasz JAS Motorsport által felkészített Honda Civic WTCC versenyautóval áll rajthoz, Michelisz Norberttel. A Zengő Motorsport továbbra is privát csapat marad, de szoros technikai együttműködést alakítanak ki a Honda gyári WTCC-alakulatával.

A Zengő Motorsport eredményei az FIA Túraautó-világbajnokságban[szerkesztés]

Év Csapat Autó 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Hely Pont
2008 SUNRED Racing Development SEAT León TFSI CUR Brazil PUE Mexikó VAL Spanyol PAU Francia BRN Cseh EST Portugália BRA UK OSC német IMO olasz MON olasz OKA Japán MAC Makaó - 0
KI 16
2009 SUNRED Engineering SEAT León 2.0 TFSI CUR BRA PUE MEX MAR MAR PAU FRA VAL ESP BRN CZE POR POR BRA UK OSC GER IMO ITA OKA JPN MAC Makaó - 0
KI NK
2010 Zengő-Dension Team SEAT León TDI BRA BRA MEX MEX MAR MAR ITA ITA BEL BEL POR POR UK UK CZE CZE GER GER ESP ESP JPN JPN MAC makaó 9. 104
10 9 C C 7 10 19 8 6 7 7 KI 9 7 KI 14 8 11 11 12 3 7 5 1
2011 Zengő-Dension Team BMW 320 TC BRA BRA BEL BEL ITA ITA HUN HUN CZE CZE POR POR UK UK GER GER ESP ESP JPN JPN CHN Kína MAC makaó 9. 88
NI NI 7 8 4 7 2 15 8 15 8 4 NK 12 15 KI 7 6 15 9 11 KI 8 9
2012 Zengő Motorsport BMW 320 TC ITA ITA ESP ESP MAR MAR SVK SVK HUN HUN AUT AUT POR POR BRA BRA USA USA JPN JPN CHN Kína MAC makaó 6. 155
9 8 7 4 9 KI 5 6 7 1 9 5 4 10 9 5 3 2 13 KI 15 24 KI 21

KI = kiesés | NI = nem állt rajthoz | NK = nem kvalikifkálta magát | C = törölt verseny

Forrás[szerkesztés]

Source[szerkesztés]

A Zengő Motorsport kijelenti, hogy a SimonWest (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) szerkesztő által a http://www.zengomotorsport.hu oldalról feltöltött képek és szövegek az alábbi licenc szerint használhatóak fel: