Zeneipar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A zeneipar olyan üzleti ágazat, amely zenei kompozíciókat, hangfelvételeket, zenei előadásokat hoz létre és értékesít. Az iparágban tevékenykedő személyek és szervezetek között megtaláljuk a zenészeket, akik dalokat írnak és adnak elő; azokat a vállalatokat és szakembereket, akik hangfelvételeket készítenek és adnak el (mint például producerek, stúdiók, hangmérnökök, zeneműkiadók, jogdíjkezelők, kereskedők és online zeneáruházak); azokat, akik élő zenei előadásokat szerveznek (mint például koncertszervezők, turnémenedzserek, klubok); üzletembereket, akik végigkísérik a zenészek pályafutását (mint például tehetségkutatók, menedzserek, ügyvédek), a zenét sugárzó rádió- és tévéműsorokat, az újságírókat, zenetanárokat, hangszergyártókat, és sok más szereplőt.

Bakelitlemez 1978-ból.

A 19. században és a 20. század elején a zeneipar fő tevékenysége a zeneművek kottáinak kiadása és eladása volt. A hangtechnika és hangrögzítés fejlődésével a 20. században a hanghordozók kiadása vette át a vezető szerepet. 2000 óta a hanghordozókon terjesztett felvételek eladása jelentősen visszaesett, így a koncertekből származó bevételek váltak meghatározóvá az iparágban.

Napjainkban négy nagy multinacionális lemezkiadói csoportosulás uralja a hangfelvételek piacát: a Universal Music Group, a Sony Music Entertainment, a Warner Music Group és az EMI. Mindegyikük több kisebb alkiadót foglal magába, amelyek a világ különböző régióiban, országaiban működnek, és más-más zenei műfajokkal foglalkoznak. A koncertszervezést a Live Nation, a világ legnagyobb koncertszervező cége uralja, akik több nagy koncerthelyszín tulajdonjogával is bírnak és a legnagyobb sztárok világkörüli turnéit bonyolítják. A 21. században a digitális zenei piac kialakulásával a legnagyobb online zeneáruház, az iTunes Store üzemeltetője és egyben a népszerű iPod mp3-lejátszó gyártója az Apple Inc vált jelentős szereplővé.

Forrás[szerkesztés]

  • M. William Krasilovsky, Sidney Shemel, John M. Gross, Jonathan Feinstein. This Business of Music (10th ed.), Billboard Books (2007). ISBN 0823077292  (angolul)
  • zene Zene portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap