Zdob și Zdub

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Zdob şi Zdub szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Zdob și Zdub
Zdob și Zdub
Zdob și Zdub
Információk
Eredet Moldáviai Köztársaság Flag of Moldova.svg
Aktív évek 1994-től napjainkig
Műfaj hiphop, hardcore punk, folk
Kiadó A&A Records Romania
Tagok
Roman Iagupov
Valeriu Mazilu
Mihai Gîncu
Victor Dandeș
Anatol Pugaci
Sergiu Vatavu
Korábbi tagok
Andrei Cebotari

A Zdob și Zdub weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Zdob și Zdub témájú médiaállományokat.

A Zdob și Zdub egy moldáviai együttes Chișinău városából. Zenéjükben keveredik a hiphop, hardcore punk és a moldáv és roma népzene. Az együttes nevében a zdob és a zdub hangutánzó szavak, a dob hangjai (Zdob și Zdub magyarul annyit jelent: bimm és bumm). A zenekar képviselte az akkor debütáló Moldovát a 2005-ös Eurovíziós Dalfesztiválon a 6. helyezést elérve.

Történet[szerkesztés]

A zenekar 1994-ben alakult, és azóta sok tagcserén ment keresztül. Eredeti hangzásuk inkább hardcore volt, és a szövegeik többnyire orosz nyelven íródtak. Játszottak a „10 évvel Csernobil után” akción Chișinăuban, a Rage Against the Machine előzenekaraként a Learn to Swim Festivalon 1996-ban.

1998 körül a hangzásuk elkezdett változni, felhasználva a román/moldáv népzenei elemeket és ettől kezdve a szövegeik román nyelven íródtak.

1999. augusztus 14-én az együttes fellépett az orosz MTV-Party-n, a Vörös téren Moszkvában, az orosz „Gorky Park” „IFK” együttesekkel együtt és a Red Hot Chili Peppers-szel.

A zenekar sokat turnézik, főleg Oroszországban, Ukrajnában, Moldáviában és Romániában, de egyre gyakrabban látogat Németországba és Hollandiába, akárcsak Szerbiába, Magyarországra és Olaszországba. 2001. január 31-én, Moszkvában, a zenekar együtt zenélt a legendás zenésszel és filmrendezővel, Emir Kusturicával és az ő No Smoking zenekarával.

A „Bună dimineața!” („Jó reggelt!”) című számuk videoklipje, egy ironikus és egyben humoros felidézése a sztálini éra agrárpolitkájának, és elnyerte az év legjobb román videoklip díját 2001-ben a „Televest” fesztiválon Temesvárott. Az elkövetkező évben elnyerték az ezzel egyenértékű MTV Románia Video Zenei Díjat (MTV Romania Video Music Award) a „Țiganii și OZN” („A cigányok és az UFÓ”) című számukért.

2005. február 26-án, megnyerte az országos választáson a jogot, hogy képviselje Moldáviát az első Eurovíziós dalfesztivál szereplésén, a Boonika Bate Toba („A nagymama üti a dobot”) című számukkal. Május 19-én másodikak lettek az elődöntőben, majd május 21-én a döntőben a hatodik helyen végeztek.

2007. szeptember 30-án a zenekar szerepelt Michael Palin „Új Európa” (New Europe) című műsorában a BBC 1 csatornán, az Egyesült Királyságban.

2011-ben ismét beneveztek az Eurovíziós Dalversenyre: So Lucky című dalukkal megnyerték a moldáv nemzeti döntőt és ezáltal a jogot, hogy képviseljék az országot Düsseldorfban.

Tagok[szerkesztés]

A következő névsor nem a teljes taglista, akik valaha a Zdob și Zdub-ban játszottak, hiszen a korai feleállások gyakran változtak, és sok prominens moldáviai zenész is gyakran vendégszerepelt a stúdiófelvételeken vagy akár a koncerteken.

 • Roman Iagupov (született: 1973. szeptember 13.) – ének, furulya, okarina, iorgafon és más népi hangszeren. Alapító tag.
 • Mihai Gîncu (született: 1975. március 5.) – általában basszusgitár; dobok (2003–2004). Alapító tag.
 • Anatol Pugaci (született: 1973. október 6.) – dobok, néha basszusgitár. Alapító tag, 1999-ben kivált, majd 2004-ben visszatért.
 • Andrei Cebotari – dobok (1999–2002).
 • Victor Dandeș (született: 1972. április 3.) – harsona, harmonika, népi hangszerek.
 • Valeriu Mazilu (született: 1978. szeptember 12.) – trombita.
 • Sergiu Vatavu – gitár (volt Noroc, Cuibul, Dirijabli-tag).

Diszkográfia[szerkesztés]

 • 1996 – Hardcore moldovenesc (Moldáviai Hardcore)
 • 1999 – Tabăra noastră (A mi táborunk)
 • 1999 – Zdubii bateți tare
 • 2000 – Remix
 • 2001 – Agroromantica
 • 2003 – 450 de oi (450 birka)
 • 2006 – Ethnomecanica

Külső hivatkozások, források[szerkesztés]