Zasiki varasi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zasiki varasi szobrocska, Szakaiminató, Tottori prefektúra

A Zasiki varasi (japánul: 座敷童/座敷童子 | zashiki warashi) a japán folklór egyik Ivate prefektúrából származó jószerencsét hozó, gyerek képében megjelenő jókaija. Hasonló az orosz folklórban megjelenő Domovoi-hoz.

Megjelenés[szerkesztés]

A folklór szerint ahhoz, hogy a zasiki varasi-t otthonunkba csalogassuk, és ott is tartsuk, szükséges, hogy a szellemet figyelembe vegyük, megbecsüljük, és megfelelően bánjunk vele, úgy ahogy azt a gyereknevelés megkívánja, ellenben a túl sok figyelem elűzheti őt a háztól. Gyermekies természetének köszönhetően hajmalos ártatlan csínytevések elkövetésére, ezzel bajt és bosszúságot okozva a ház lakóinak. Előszeretettel üldögél például vendégek futonjain, babrál a lakók párnáival, illetve kagura zenéhez hasonló dallamot idéz elő olyan szobákban, amelyeket senki nem használ. Emberek előtti megjelenése a házban tartózkodók, vagy néha gyerekekre korlátozott. Általában 5-6 éves piros arcú, rövidre vágott hajú kisgyerek formájába jelenik meg. Lakóhelyéül lehetőleg nagyobb, jól rendezett házakat választ. Úgy tartják, a zasiki varasi beköltözésével jószerencsét hoz a házhoz, ellenben távozása a háztartás gyors hanyatlását vonja maga után.

Etimológia[szerkesztés]

A jókai elnevezése zasiki-re, általában tatami-s nappalira, és varasi-ra, különösen Északkelet-Japánban használatos gyerekre vonatkozó archaikus kifejezésre bontható.[1] A Kindaicsi-Onszenben található Rjókufúszó intézmény, amely 2009. Október 4-én porig égett, híres volt az ott tartózkodó zasiki varasiról. Zasiki varasihoz hasonló jókai-ok közé tartozik Isikava Prefektúrában található makuragaesi, Tokusima Prefektúrában található akasaguma vagy kura bokkó, valamint a Kotohira szentélyben élő akasaguma.

Előfordulás a popkultúrában[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Zashiki-Warashi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Daijirin (3rd edition ed.), Sanseido Books, 2006, ISBN 4385139059

Külső hivatkozások[szerkesztés]