Zalotay Elemér (régész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zalotay Elemér
SzületettSchupiter Elemér
1894. november 24.
Szászsebes
Elhunyt1968. március 1. (73 évesen)
Szombathely
Foglalkozásarégész, numizmatikus, könyvtáros, szerkesztő, muzeológus
A Wikimédia Commons tartalmaz Zalotay Elemér témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Zalotay Elemér (eredeti neve: Schupiter Elemér; Szászsebes, 1894. november 24.Szombathely, 1968. március 1.) magyar régész, könyvtáros, szerkesztő, múzeumigazgató.

Élete[szerkesztés]

Schupiter József királyi járásbíró és Scholtz Valéria gyermeke. Első felesége Lőrincz Anna, akitől két gyermeke származott (Schupiter Anna és Schupiter Judith). Schupiter Judith férje a román atlétikai válogatott tagja, többszörös országos magasugró bajnok, Bakó Árpád. Második felesége Baumgarten Erzsébet festő és iparművész, akitől három gyermeke származott (Zalotay Erzsébet, Zalotay Elemér, a híres magyar építész, aki Svájcba emigrált és élete második felét ott élte le, és Zalotay Péter).

A fiatal házaspár 1919-ben-Schupiter Elemér és Anna (született Lőrincz Anna 1897 aug.14-én)

Gimnáziumi tanulmányait a marosvásárhelyi református gimnáziumban végezte, Tordán az Állami Főgimnáziumban érettségizett 1912-ben. Tanulmányait a Kolozsvári Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetem jogtudományi karán folytatta. Az első világháborúban 19141918 közt a kolozsvári császári és királyi 62.gyalogezred állományában szolgált tartalékos tisztként, előbb mint tartalékos zászlós, 1916 aug. 1-jétöl mint tartalékos hadnagy. 1916. októberében az erdélyi román betörés elhárításáért vívott harcokban századparancsnokként mutatott vitéz magatartásáért a 3.oszt. Katonai Èrdemkereszttel tüntették ki a hadidíszítményekkel és kardokkal (Militärverdienstkreuz 3. Klasse mit der Kriegsdekoration und den Schwerten). Az említett érdemkereszt egy tartalékos tiszt számára magas kitüntetésnek számított.

19221925-ben Szentesen állampénztári főtisztviselő. 1926. január 1-jétől B listázták. Újabb szakképesítést szerzett a Trianon után Kolozsvárról Szegedre áttelepült Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetemen történelem és földrajz szakon, tanári és régész oklevelet kapott 1931-ben. 1932 márciusában névváltoztatási kérelmet adott be a Magyar Királyi Belügyminisztériumhoz. A beadványban kérelmezte, hogy saját és három gyermekének családnevét Schupiter-ről Zalotay-ra (Zalota Szentes egyik határneve) változtathassa. Kérelmét helybenhagyták. Értekezését régészeti témában 1933-ban védte meg.

Hivatalosan 1930-ban települt át a csonka magyarországi területre. 1927. decembertől 1940 februárjáig Szentesen a Csongrád Vármegyei Könyvtár és Múzeum tiszteletdíjas könyvtárosa, 1940-től a debreceni városi levéltár munkatársa, 1940 szeptemberétől 1944 augusztusáig Kolozsvárott dolgozott, közben katona, 1945. május 1-jén amerikai hadifogságba került,[1] innen 1945 december 21-én szabadult. A Közgyűjtemények Országos Főfelügyelősége Szentesre, a múzeumba helyezte miután 1945 januárjában Csallány Gábor, a múzeum igazgatója meghalt, Zalotay Elemér 1946-tól 1951-ig ellátta itt az igazgatói teendőket, elsősorban a megmaradt múzeumi tárgyak számbavétele, a veszteségek felmérése lett az ő feladata, 19521953-ig a hódmezővásárhelyi múzeum régésze, 19541962-ig a bajai múzeum régésze, élete utolsó éveiben a vasvári múzeum régészeti anyagát rendezte.

Zalotay Elemér arcképe (olajfestmény, kb. 1942-ben készült ismeretlen festőművész által)
Dr. Zalotay Elemér sírjánál (fia, Zalotay Elemér és leánya, Schupiter Judith.) (Szombathely)

Munkássága[szerkesztés]

Zalotay Elemér emléktáblája születésének centenáriumán

Zalotay Elemér szakképzett régész, geográfus és történész volt, elődei lelkes és eredményes amatőr régészek voltak, gondolhatunk itt elsősorban a múzeumalapító Csallány Gáborra, de közismert, hogy Szeged városában a Kultúrpalotában Tömörkény István, Móra Ferenc is "amatőr" és nagyon eredményes régészek voltak. Magyarországon a kiegyezés után indult meg Pesten a régész-képzés, de sokkal több régészre volt szükség, mint amennyit képezni tudtak, így állhatott elő az a helyzet, hogy lelkes, "helyzetbe" került amatőr régészek nagy feladatokat hajtottak végre, mivel akkor még nem voltak úgy elválva a múzeumi szakterületek, egy múzeumigazgatónak egy vagy másodmagával együtt kellett érteni mindenhez, polihisztornak kellett volna lennie.

Zalotay sokat tett a két világháború közt a múzeumi anyagok publikálása, a régészet népszerűsítése területén, nemcsak maga publikált, hanem kiadványokat is szerkesztett. Szerkesztette az 1920-as években a Haladás c., az 1930-as években Csongrádmegyei Könyvtár c. tudományos könyvsorozatot és 1935-1936-ban az Aranykalász c. irodalmi és tudományos folyóiratot, egyben e folyóirat felelős kiadója is volt Szentesen. Mind a Haladás, mind Csongrádmegyei Könyvtár c. könyvsorozatban fő szerepet kapott a régészeti anyag publikálása, de geográfiai, nyelvészeti, jogi, irodalmi, helytörténeti témák is jelentek meg bennük. Elismertségét jelzi, hogy 1936. augusztus 21-én, Budapesten fő műsoridőben 25 perces rádiós előadást tarthatott A száz év előtti Szentes címmel. A Csongrádmegyei Könyvtár nem volt egy markánsan önálló sorozat, nyilván anyagi okok miatt, sokszor más intézmények kiadványaival együtt jelent meg, például a szegedi Tudományegyetemmel vagy a Horváth Mihály Reálgimnáziummal,[2] az együttműködések csak növelik a könyvsorozat értékét és presztízsét.

Újságíróként néha átevezett a szépirodalom területére is. Küzdelmek és Várj madár, várj! címmel regényt írt, a Kacagó háború pedig egy történelmi korrajz a román megszállás idejéből. Az újságokban megjelent novelláit Zudor és Heykedi név alatt írta.

Lokálpatriotizmusára jellemző, hogy 1932 márciusában névváltoztatási kérelmet adott be a Magyar Királyi Belügyminisztériumhoz. A beadványban kérelmezte, hogy saját és második házasságából származó három gyermekének családnevét Schupiter-ről Zalotay-ra (Zalota Szentes egyik határneve) változtathassa. Kérelmét helybenhagyták.

A 20. század háborúi, forradalmai, rendszerváltásai mind nagy veszedelmet jelentettek a múzeumok anyagára nézve. Zalotay, s az ő főnöke Csallány Gábor sokat tettek azért, hogy a múzeum összegyűjtött anyaga publikálva legyen, az eredmény nyilván nem optimális, mindig a körülmények és a lehetőségek határokat szabnak. Zalotay Elemér sokat tett a magyar régészetért Szentesen, s többi állomáshelyein is.

Fontosabb tudományos publikációiból[szerkesztés]

Emlékezete[szerkesztés]

  • A szentesi Csallány Gábor Múzeumbaráti Kör Zalotay Elemér születésének centenáriuma (1894-1994) alkalmából emléktáblát helyezett el a Széchenyi-ligetbeli múzeum keleti rizalitján.
  • Vörös Gabriella: Megemlékezés Zalotay (Schupiter) Elemérről születésének századik évfordulóján.[16]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zalotay Elemér dr.: Tábori kis könyvtár - hadifogságom társa.... e-Könyvtár Szentes, 1945
  2. Molecz Béla: A magyar szórend esztétikája. Szentes, Kultúra Ny., 1933. (Ser. Csongrádmegyei Könyvtár, 2. ; Klny. a Szentesi Magyar Királyi Állami Horváth Mihály Reálgimnázium 1932-1933. évi Értesítőjéből Archiválva 2017. március 21-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  3. Szentes, Újságüzem. 59 o. (Ser. Haladás, 2.)Megj.: Eredeti Schupiter vezetéknéven publikált!
  4. Szentes, Újságüzem. 71 o. (Ser. Haladás, 4.)Megj.: Eredeti Schupiter vezetéknevén publikált!
  5. Szeged, Városi Nyomda és Könyvkiadó Rt. 56 o. Megj.: Doktori értekezés.
  6. Szentes, Gáffy Nyomda, 64 o. (Ser. Csongrádmegyei könyvtár, 22.)
  7. Szentes, Szent Imre Nyomda. (Ser. Csongrádmegyei könyvtár.)
  8. Szeged, Szegedi Városi Nyomda és Kiadó. 10 o. 2 t. (Ser. Csongrádmegyei Könyvtár, 8.; Klny.: Dolgozatok a m. kir. Ferencz József Tudományegyetem archaeológiai intézetéből. 1933-[19]34.)
  9. Szentes, Szentesi Napló. 66 o. (Ser. Csongrádmegyei Könyvtár, 20.)
  10. Budapest, Vármegyei Monográfiák K. 40 o. ill. Klny. Csongrád vármegye
  11. Szentes, Szent Imre Nyomda. 39 o. (Ser. Csongrádmegyei könyvtár, 21.)
  12. Budapest, 1958, Magyar Nemzeti Múzeum: Történeti Múzeum, Házi soksz. 59 o. 7 t. (Ser. Régészeti füzetek)
  13. Baja, 1958, Miskolc, Borsod megyei Ny. 84 o. 1 térk. ill. (Ser. A Bajai Türr István Múzeum kiadványai)
  14. Budapest, 1958 Magyar Nemzeti Múzeum: Történeti Múzeum. 98 o. 11 t. 1 térk. (Ser. Régészeti füzetek, 6.)
  15. Kecskemét: Budapest, SZOT soksz. 33 o. 4 t. (Ser. Népkutató füzetek, 12-13.)
  16. Archaeologiai Értesítő, 1994/1995: 202-203. o.

Források[szerkesztés]

  • A hagyomány szolgálatában: Történeti ismertető Szeged és Csongrád megye múzeumairól/ szerk. Lengyel András. Szeged, Móra Ferenc Múzeum, 2002. ISBN 9637217568 Koszta József múzeumról Rózsa Gábor ld. 203-211. o.; uo. Zalotay Elemér élete és munkássága Bodrits Istvántól ld. 265. o.
  • Vágvölgyi Zoltán: Dr. Zalotay Elemér (1894 – 1968) (PDF). e-Könyvtár Szentes, 2013

További információk[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Magyar múzeumi arcképcsarnok. Főszerk. Bodó Sándor, Viga Gyula. Budapest, Pulszky Társaság-Tarsoly Kiadó, 2002.
  • A hagyomány szolgálatában. Szerk. Lengyel András. Szeged, Móra Ferenc Múzeum-Csongrád megyei Önkormányzat Múzeuma, 2002.
  • Magyar Nagylexikon. Főszerk. Élesztős László (1-5. k.), Berényi Gábor (6. k.), Bárány Lászlóné (8-). Budapest, Akadémiai Kiadó, 1993-.