Zakros

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zakros
Ország Görögország
Elhelyezkedése
Zakros (Görögország)
Zakros
Zakros
Pozíció Görögország térképén
é. sz. 35° 05′ 53″, k. h. 26° 15′ 41″Koordináták: é. sz. 35° 05′ 53″, k. h. 26° 15′ 41″
A Wikimédia Commons tartalmaz Zakros témájú médiaállományokat.

Zakros (görögül: Ζάκρος, lineáris B írás: 𐀼𐀒𐀫 zakoro[1]) minószi település és régészeti lelőhely Kréta keleti partvidékén. Az itt épült palotakomplexumot az öt minószi palota egyikeként tartják számon. A helyet védett kikötője és stratégiai elhelyezkedése a kelet felé irányuló kereskedelem fontos csomópontjává tette.

Fekvése[szerkesztés]

Váza Zakrosból

Epano Zakros 38 km-re fekszik Sitia városától. Az út áthalad Palekastrón, ahol dél felé megkettőződik. A mai Zakros egy viszonylag nagy falu, amely a következő kisebb falvakat foglalja magában: Kato Zakros, Adravasti, Azokeramos, Kellaria, Klisidi és a kis falvak: Ayios Georgios, Sfaka, Kanava és Skalia. Az aszfaltút Kato Zakrosnál ér véget.

Földrajza[szerkesztés]

Zakrosi agyagtáblák a sitiai múzeumból

Zakrost néha Epano Zakrosra (Felső-Zakros), a domboldalon magasabban fekvő részre és Kato Zakrosra (Alsó-Zakros), a tengerhez közeli részre osztják. A "Halottak szurdoka" néven ismert szurdok az ókori hely felső és alsó részén is áthalad, nevét a szurdok falai mentén található barlangokban talált számos temetkezésről kapta.

Története[szerkesztés]

A várost a Zakrosz-palota uralta, amely eredetileg i. e. 1900 körül épült, i. e. 1600 körül építették újjá, i. e. 1450 körül elpusztult a minószi civilizáció többi jelentős központjával együtt. A palota kiterjedt romjai megmaradtak, és népszerű turisztikai célpontot jelentenek.

Régészet[szerkesztés]

Zakrost először D. G. Hogarth, az athéni Brit Régészeti Iskola munkatársa tárta fel, és 12 házat tártak fel, mielőtt a területet feladták. 1961-ben Nikolaos Platon régész folytatta az ásatásokat, és felfedezte a Zakro-palotát. Ez a lelőhely számos lineáris A írást tartalmazó agyagtáblát hozott felszínre.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Richard Vallance Janke, The Rôle of Supersyllabograms in Mycenaean Linear B, Előadás, Pultusk Academy of Humanities, Lengyelország, 2015. június 30. - július 2., 4. o.
  2. Jan G. P. Best és Fred Woudhuizen, Lost Languages from the Mediterranean, 1989, Brill Archive ISBN 90-04-08934-9

További információk[szerkesztés]

  • Nikolaos Platon (1971). Zakros: The Discovery of a Lost Palace of Ancient Crete. Scribner. ISBN 0684311038.
  • John G. Younger/Paul Rehak: The Material Culture of Neopalatial Crete. In: The Cambridge Companion to the Aegean Bronze Age, hg. v. Cynthia W. Shelmerdine, Cambridge 2008, 140–164. o.
  • Ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap