Zajánderud

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Zajánderud-folyó szócikkből átirányítva)
Zajánderud
A folyó Iszfahánnál
A folyó Iszfahánnál
Közigazgatás
Országok Irán
Földrajzi adatok
Hossz400 km
Forrásszint3974 m
Vízhozam38 m³/s
Vízgyűjtő terület41500 km²
ForrásZagrosz-hegység
TorkolatGavkhouni (Iszfahánnál)
é. sz. 32° 18′ 12″, k. h. 52° 52′ 03″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Zajánderud témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Zajánderud (perzsául زاینده رود) a leghosszabb folyó az Iráni-fennsík területén. Nevének jelentése az újperzsa زاینده [zɑːjændɛ], azaz élet adó és a رود [rʊːd], azaz folyó kifejezések összetételéből ered. A folyó 3974 méteres tengerszint feletti magasságban ered a Zagrosz-hegységben, a Zard-Kuh hegylánc területén, Csahármahál és Bahtijári tartományban. A folyó innen 400 kilométer megtételét követően torkollik a lefolyástalan Gavkhouni-mocsárba, Iszfahán közelében. Torkolata 1466 méteren található. Vízgyűjtő területe 41 500 km². Vízgyűjtőjéből mintegy 2700 km² öntözött földterület. Vizeinek egy részét kilenc vízerőmű hasznosítja. Iszfahán tartomány és Jazd tartomány lakóinak egyik fő vízforrása.

A folyó vízhozama egész évben jelentős, más időszakos iráni folyókkal ellentétben, de újabban a partjai mentén űzött mezőgazdasági termelés miatt útja során egyre több vizet fognak fel öntözésre és emiatt Iszfahán térségébe már csak egyre kevesebb vizet szállít. A 2010-es években több évi időszakos kiszáradást követően hosszabb időre is kiszáradt a folyómeder az alsóbb szakaszokon.

Települések a folyó mentén[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zayanderud című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) زاینده‌رود című perzsa Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]