Zaid Naffa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zaid Naffa
Született 1966április 18. (56 éves)[1]
Ammán[2]
Nemeférfi
Állampolgársága jordán[2]
Nemzetisége jordán
Foglalkozása diplomata
Tisztsége Jordánia tiszteletbeli konzulja
Iskolái Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
SablonWikidataSegítség

Zaid Ibrahim Nassar Naffa[3] (arabul: زيد ابراهيم نصار نفاع; Ammán, 1966. április 18. –) jordániai üzletember, Jordánia tiszteletbeli konzulja Magyarországon.

Életrajz[szerkesztés]

Általános iskolai és középiskolai tanulmányait 1972 és 1984 között végezte el Ammánban. 1984. október 13-án érkezett Magyarországra, hogy gépészmérnöknek tanuljon a Műegyetemen. A gépészmérnök BSc-szakot 1984 és 1989 között végezte el angol nyelven. 1989 és 1992 között végezte el a Műegyetem fűtő-, szellőző- és légkondicionáló MSc-szakát.[1]

A diploma megszerzése után három fivérével együtt, akik ugyancsak Magyarországon szereztek diplomát, kereskedelmi vállalkozásokba kezdett, amelyek azonban általában nem virágoztak fel. A legjelentősebb közülük a huzamosabb ideig sikeres Jordán Tours volt, a vállalkozást azonban 2005-ben szabálytalanságok miatt törölték a cégnyilvántartásból. Az egyes vállalkozások sikertelenségei azonban nem hatottak súlyosan Zaid Naffa anyagi helyzetére. 2005-ben a Béla király úton, a köztársasági elnöki rezidencia közelében többszázmilliós értékű hatalmas villát vásárolt, ami azóta a tiszteletbeli konzulátus székhelye is.

Zaid Naffa testvéreivel együtt jó viszonyt alakított ki az egymás utáni magyar kormányokkal, ugyanakkor kitűnő kapcsolatokat tartott fenn hazája vezető köreivel is. Már az első Orbán-kormány idején, 2000-ben kérvényezte a magyar állampolgárság megadását, de a kötelező nemzetbiztonsági átvilágításon olyan körülmények merültek fel, amelyek nem tették lehetővé a kérés teljesítését. Ennek ellenére 2003-ban elnyerte Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzuljának a pozícióját.[1]

Különösen jó kapcsolatokat ápolt a 2010 után hatalomra került kormányzat vezetőivel, köztük személyesen Orbán Viktorral és családjával is. Ő mutatta be Gaith Pharaont, az FBI által körözött üzletembert a miniszterelnöknek. Ennek ellenére, amikor 2016-ban újra magyar állampolgárságért folyamodott, az újabb nemzetbiztonsági átvizsgáláson a TEK olyan adatokra bukkant, amelyek nem tették lehetővé ennek megadását. Testvére, Oszama Naffa azonban már 2014-ben[4] megkapta a magyar állampolgárságot, sőt – a diplomáciában rendkívül szokatlan módon – hamarosan Magyarország nagykövete lett az Egyesült Arab Emírségekben. Harmadik fivérük, Tarik, Magyarország tiszteletbeli konzulja Akabában.

Zaid Naffa tíz évvel idősebb testvére, Khaled 2010 körül a Magyar-Jordán Baráti Egyesület elnöke volt és ebben a minőségében is a Jobbik támogatójaként szerepelt a közéletben. Néhány éve ő is megszerezte a magyar állampolgárságot, de egy ideje visszavonultan él a Felcsút melletti Bodméron magyar feleségével, aki 2017-ben is önkormányzati képviselő az alig több mint kétszáz lakosú településen.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Xpat Interview: Mr. Zaid Naffa, Jordanian Consul in Budapest (angol nyelven) (HTML). XpatLoop, 2012. február 3. [2017. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 31.)
  2. a b القنصل الاردني لدى هنغاريا زيد نفاع لسرايا : رفضت تدريس ابني على المنح المجانيه وموقع المغطس ينقصه الترويج (arab nyelven) (HTML). Saraya News, 2016. szeptember 19. (Hozzáférés: 2017. január 31.)
  3. القناصل الفخريون الأردنيون في الخارج (arab nyelven) (HTML). Jordánia Külügyminisztériuma, 2010. január 17. (Hozzáférés: 2017. január 31.)
  4. https://24.hu/kozelet/2017/11/20/oszama-naffanak-magyar-allampolgarsagot-adtak/
  5. https://24.hu/belfold/2017/10/24/a-kormany-kedvenc-arab-csaladja-korabban-nem-a-fideszt-tamogatta/

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]