Załuski-könyvtár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Załuski-könyvtár (Biblioteka Załuskich)

Alapítva 1747
Megszűnt 1794
Típus országos szakkönyvtár
Jogutód Nemzeti Könyvtár
Székhely House Under the Kings (é. sz. 52° 14′ 43″, k. h. 21° 00′ 27″)
Nyelvek lengyel
Elhelyezkedése
Załuski-könyvtár (Varsó)
Załuski-könyvtár
Załuski-könyvtár
Pozíció Varsó térképén
é. sz. 52° 14′ 44″, k. h. 21° 00′ 35″Koordináták: é. sz. 52° 14′ 44″, k. h. 21° 00′ 35″
A Wikimédia Commons tartalmaz Załuski-könyvtár témájú médiaállományokat.

A Załuski-könyvtár (lengyelül: Biblioteka Zaluskich, IPA [ˌbʲiblʲjɔˈtɛka zaˈwuscix], latinul: Bibliotheca Zalusciana) 1747 és 1795 között épült Varsóban. Alapítói Józef Andrzej Załuski és a testvére, Andrzej Stanislaw Załuski római katolikus püspökök voltak. Az első lengyel nyilvános könyvtár, az ország legnagyobb könyvtára és Európa egyik legkorábbi nyilvános könyvtára volt.

Az 1794. évi Kościuszko-felkelés után II. Katalin cárnő parancsára az orosz hadsereg kifosztotta a könyvtárat, gyűjteményét az uralkodó pétervári magángyűjteményébe szállította, ahol egy évvel később az éppen akkor alapított szentpétervári nyilvános könyvtár (Имперaторская публичная библиотека), a mai Oroszországi Nemzeti Könyvtár alapja lett.

Az 1920-as években az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság kormánya a rigai béke (1921) eredményeként visszaadta a volt Zaluski-könyvtár állományának egy részét a nemrég alapított második Lengyel Köztársaságnak. E gyűjtemény döntő része 1944. októberében a tűz martalékává vált, amikor a németek tervszerűen megsemmisítették a lengyel fővárost a varsói felkelés kudarca után.

Története[szerkesztés]

A könyvtárat az első lengyel nyilvános könyvtárnak, valamint a kor egyik legnagyobb könyvtárnak tekintették. Egész Európában csak két-három olyan könyvtár volt, amely hasonlóan gazdag gyűjteménnyel büszkélkedhetett. Kezdetben a könyvtár állománya közel 200 000 könyvtári tételből állt. Az 1780-as évek végéig ez a szám kb. 400 ezerre (nyomtatvány, térkép és kézirat növekedett). A gyűjtemény műalkotásokat, tudományos műszereket, valamint állat- és növénypreparátumokat is felölelt.

A könyvtár keddenként és csütörtökönként reggel 7 órától este 19 óráig volt nyitva. A kötelező csend betartása mellett az olvasóktól imádságot is kértek a Załuski-testvérekért. A könyveket kivinni tilos volt, mivel a lopások egyre nagyobb gondot okoztak. Annyira, hogy a két alapító püspök XIV. Benedek pápától is segítséget kért az ügyben. A pápa válaszul 1752-ben bullát állított ki, amelyben kiközösítéssel fenyegette azokat, akik könyveket sajátítottak el a könyvtárból. Ennek ellenére ez a probléma nem szűnt meg teljesen.

A püspök testvérek halála után a frissen megalapított Nemzeti Oktatási Bizottság vette át a könyvtár vezetését és átnevezve az intézményt „a Załuski-testvérek és a Köztársaság Könyvtárának”.

Húsz évvel később, 1794-ben, Lengyelország második felosztása és a Kościuszko-felkelést követően az orosz katonák II. Katalin cárnő parancsára kiürítették a könyvtárat és Szentpétervárra szállították az egész gyűjteményt, ahol a könyvállomány az egy évvel később megalapított szentpétervári nyilvános könyvtár (oroszul Имперaторская публичная библиотека), a mai Oroszországi Nemzeti Könyvtár alapját képezte. Szállítás közben a gyűjtemény egyes részei megsérültek vagy megsemmisültek. Sokat el is loptak.

Később a Załuski-gyűjtemény egyes részei különböző orosz könyvtárakba kerültek. Egy része 1842-ben és 1863 között visszakerült Lengyelországba. Az 1920-as években a lengyel-szovjet háború és azt befejező rigai béke következtében a szovjet hatóságok visszaadtak lengyeleknek kb. 50 000 könyvtári tételt, amelyet viszont 1944 októberében a német katonaság majdnem teljesen megsemmisített Varsó tervszerű pusztítása alatt, a varsói felkelés leverése után. Az eredeti állományból a háborút csak 1800 kézirat és 30 000 nyomtatvány élte túl.

1821-ben a könyvtár eredeti székhelye bérház lett. Az újjáépítés során az épület homlokzatán lengyel uralkodók mellszobrait fedezték fel, amelyek eredetileg a könyvtár belső termeit díszítették, de a felosztások korában elrejtették őket az épület külső falán. Ezért az épületet a „királyok házának” (Dom pod Królami) kezdték nevezni.

Az épületet a német hadsereg semmisítette meg a második világháborúban. A háború után építették újjá.

A Załuski-könyvtár utódjának az 1928-ban alapított lengyel Nemzeti Könyvtár (Biblioteka Narodowa) tekinti magát.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Jan Kozłowski, Szkice o dziejach Biblioteki Załuskich. Editore: Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, Lengyel Tudományos Akadémia, Breslavia, 1986.
  • Heinz Lemke, Die Brüder Zaluski und ihre Beziehungen zu Gelehren in Deutschland und Danzig, Berlin 1958
  • Marian Łodyński, Z dziejów „Biblioteki Rzeczypospolitej Załuskich zwanej” w l. 1785-94, Varsavia 1935
  • Jan Kozłowski, Biblioteka Załuskich w dwunastu odsłonach, „Roczniki Biblioteki Narodowej” 33:2001
  • Jan Kozłowski, Źródła do rekonstrukcji Biblioteki Załuskich, Z badań nad polskimi księgozbiorami historycznymi, 15(1993)
  • Stanisław Roszak, Środowisko intelektualne i artystyczne Warszawy w połowie XVIII w. Między kulturą Sarmatyzmu a Oświecenia, Toruń 1997
  • Tadeusz Zarzębski, Biblioteka Rzeczypospolitej Załuskich zwana (Fakty z dziejów), „Roczniki Biblioteki Narodowej” 27/28:1991/92
  • Pamiątki dziejów Biblioteki Załuskich, opr. Joanna Płaza i Bożena Sajna, Biblioteka Narodowa, Warszawa 1997
  • Piotr Bańkowski, Ze studiów nad rękopisami byłej cesarskiej biblioteki publicznej w Petersburgu Nakładem "Przeglądu Bibliotecznego", Kraków 1937
Commons:Category:Załuski Library
A Wikimédia Commons tartalmaz Załuski-könyvtár témájú médiaállományokat.