zRam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


A zRam a Linux kernel egy modulja, korábban „compcache” néven fejlesztették. A 3.2-es verziótól kezdve kísérleti, a 3.12-től stabil része a Linux kernelnek. A zRam célja a rendszer teljesítményének növelése oly módon, hogy a merevlemezre történő lapozás helyett egy tömörített blokkeszközt hoz létre, amibe a lapozás történik, míg muszáj nem lesz a merevlemezen lévő lapozó fájlba írni.

Mivel a RAM-hozzáférés gyorsabb a lemezhozzáférésnél, a zRammal a Linux jobban ki tudja használni a memória lehetőségeit, ha swappelésre kerülne a sor, főleg a régebbi, kevés memóriával bíró számítógépeken.[1][2]

Bár a memória ára viszonylag alacsony, ez a funkció hasznos lehet netbookok és más kisebb teljesítményű laptopok (pl. Chromebook) számára, virtualizáció vagy beágyazott rendszerek esetén, főleg, ha azok rövidebb élettartamú, korlátozott mennyiségű írási ciklust elviselni képes flash memória-alapú háttértárral rendelkeznek, melyek élettartamára a swappelés negatív hatással van.[2]

A Gentoo Linux wiki szerint a zRAM jellemzően 3:1 tömörítési arányt ér el – azaz 3 GB virtuális memóriát 1 GB fizikai memóriában képes tárolni.

Használata[szerkesztés]

A Google használja a zRAM-ot Chrome OS operációs rendszerében,[3] és az Android 4.4-es változatától kezdve.[4]

Az Ubuntu fontolgatja a zRAM alapértelmezett engedélyezését a kevés memóriával rendelkező számítógépeken.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Increased performance in Linux with zRam (virtual swap compressed in ram)”, Web Upd8, 2011. október 2. (Hozzáférés ideje: 2011. november 8.) 
  2. a b Google Code: compcache Compressed Caching for Linux, 2010. április 27. (Hozzáférés: 2011. november 11.)
  3. Dinsan, Francis: Google is Enabling zRAM for Chrome OS By Default. Chrome Story, 2013. március 28. [2019. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 29.)
  4. Google, Android KitKat | Android Developers
  5. Dinsan, Francis: Ubuntu Linux Considers Greater Usage of zRAM, 2012. december 8. [2018. augusztus 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 30.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a zRam című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.