ZIM

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zeno IMproved (ZIM)
Wikipédia szócikket tartalmazó ZIM-fájl, offline megjelenítve
Wikipédia szócikket tartalmazó ZIM-fájl, offline megjelenítve
Fájlkiterjesztés .zim
Fejlesztő openZIM
Formátum típusa archívumformátum

A ZIM fájlformátum egy nyílt fájlformátum, amely wiki tartalmat tárol internet nélküli használathoz.[1] Elsődlegesen a Wikipédia tartalmára és egyéb Wikimédia Alapítvány projektekre összpontosít.

Jellemzése[szerkesztés]

A formátum lehetővé teszi a használt szócikkek tömörítését, indexet biztosít a szabadszavas kereséshez, valamint natív kategória- és képkezelést nyújt a MediaWiki programhoz hasonló módon. A teljes fájl egyszerűen indexelhető és olvasható egy program használatával, mint például a Kiwix – ellentétben a natív Wikipédia XML adatbázis-mentéssel.

A nyílt fájlformátumon kívül az openZIM projekt támogatást nyújt egy nyílt forráskódú ZIM-olvasóhoz, a Kiwix programhoz.

A ZIM a „Zeno IMproved”[2][3] (továbbfejlesztett Zeno) rövidítése, mivel a korábbi Zeno fájlformátumot cseréli le. A fájltömörítéshez LZMA2-t használ, amelyet az xz-utils programkönyvtár valósít meg. Az openZIM projektet anyagilag a svájci Wikimédia támogatja, és a Wikimédia Alapítvány támogatását is élvezi.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az openZIM projekt wikioldala. (Hozzáférés: 2019. január 5.)
  2. Zeno fájlformátum. openZIM.org. (Hozzáférés: 2019. január 5.)
  3. .ZIM File. FILExt. (Hozzáférés: 2019. január 5.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a ZIM (file format) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]