Zöldsávos törperazbóra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zöldsávos törperazbóra
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak
(Actinopterygii)
Rend: Pontyalakúak (Cypriniformes)
Család: Pontyfélék (Cyprinidae)
Nem: Boraras
Faj: B. brigittae
Tudományos név
Boraras brigittae
Vogt, 1978
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zöldsávos törperazbóra témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zöldsávos törperazbóra témájú kategóriát.

A zöldsávos törperazbóra (Boraras brigittae) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a pontylazacalakúak (Characiformes) rendjébe és a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Ázsia, Indonézia, Szumátra erdei patakjaiban, tőzegmocsaraiban található meg, ahol a rothadó növényi maradványoktól barna a víz színe.

Megjelenése[szerkesztés]

Teste vörösesbarna, melynek testét a farokúszó felé kicsit keskenyedő, fekete csík fut végig. Ez a csík a teste vége felé egyre csak szűkül. A farokúszón világító szemgyűrű és a hátúszójának első sugara is zöldesfekete színű. A nőstények gömbölydedebbek, a hímek kisebbek, több vörös színnel és a farokúszó tövében apró fehér foltokkal.

Tartás[szerkesztés]

Minimum 30 literes akváriumot igényel, 40 literre 6-7 halat számoljunk. Mindenevő, természetes élőhelyén apró rovarokat és kukacokkal táplálkozik, de akváriumban megeszi a száraz tápokat is. Szereti a sűrűn benövényesített akváriumot (Ludwigia, Cryptocorine és hasonló növényeket) amin a fény csak szűrve jut át (ha sok közvetlen fény éri a halat akkor az bujdosni fog, csak etetéskor fog előbújni) Aljzatnak használjunk homokot, és tegyünk mellé néhány gyökeret vagy ágat az ikrázó hely kialakítása érdekében. Száraz tölgyleveleket tehetünk az aljzatra, rá pár kavicsot hogy az a víz alján tartsa azt, ezzel is utánozhatjuk eredeti élőhelyüket. Testhossza 2-2,5 cm. 25-28 °C, 5-7PH, 5-10NK° között legyen a víz értéke.

Szaporodás[szerkesztés]

Tartása és tenyésztése megegyezik a Törperazbóráéval. Vízüket szűrjük keresztül tőzegen, amitől a víz enyhén savanyúvá válik. Használjunk 26-28 °C hőmérsékletű vizet. Elég a szaporításhoz egy 10-20 literes akvárium is, amit ültessünk be sűrűn Pl: Ludwigia, Cryptocorine és hasonló növényekkel. Ha a körülmények megfelelnek a tenyészpár számára, általában 1-2 nap múlva megkezdik a párzást. Az ikrák száma meghaladhatja az 50-et, amit a növények leveleire ragasztanak. Ikrázás után a szülőket rögtön távolítsuk el különben megeszik azokat. Az ikrák 2 nap múlva kelnek ki, rögtön elúsznak. A kishalakat etessük nagyon apró poreleséggel.

Források[szerkesztés]